Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri kluba u igri za titulu

Danas će biti ludnica, a Hajduk i Osijek su već jednom igrali na krcatom Poljudu: Bilo je to godine...

Hajduk i Osijek danas će spustiti zastor na 2021. godinu kad je Prva HNL u pitanju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednju utakmicu 20. kola HNL-a, ujedno i posljednju prvoligašku utakmicu na našim travnjacima u ovoj godini odigrat će danas Hajduk i Osijek.

Bit će to ogled na rasprodanom Poljudu, jer navijači Hajduka su još prije dva dana razgrabili sve ulaznice. Uprava Majstora s mora odlučila se zahvaliti navijačima koji su od početka ove sezone ulagali veća sredstva (u kupnju ulaznica i plaćanje testova za Covid potvrdu).

"Klub je odlučio ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima kao poklon omogućiti svojim najvjernijima da po sniženim cijenama pohode poljudski stadion i bodre momčad u posljednjoj utakmici ove polusezone", poručili su s Poljuda prilikom puštanja ulaznica u prodaju.

Navijači su pozdravili ovakvu odluku, redovi su se stvarali na prodajnim mjestima ne samo u Splitu već i diljem Dalmacije, a rezultat je bio taj da je još u petak stigla obavijest kako je stadion rasprodan.

U vrijeme kada ostali klubovi muku muče s posjetom i nerijetko imamo situaciju da na prvoligaškim utakmicama bude troznamenkast broj gledatelja (većina utakmica u Kranjčevićevoj, Koprivnici, Puli i Velikoj Gorici dok na nekima na Maksimiru ili u Gradskom vrtu bude tek neznatno iznad 1000), nevjerojatno zvuči podatak da će jednom HNL dvoboju usred prosinca nazočiti više od 32.000 ljudi.

gol expired Nevjerojatni fanatizam: Otac i sin iz Njemačke stigli na Poljud samo zbog današnje Hajdukove utakmice! divider

No, neće to biti prvi put da će se utakmica ovih takmaca odviti pred krcatim poljudskim tribinama. Datum 4. lipnja 1995. godine donio je obračun Hajduka i Osijeka u Splitu u trenutku kada su uoči posljednjeg kola sezone 1994./1995. tri kluba bila u igri za naslov prvaka. Bilo je to u vrijeme kada je Domovinski rat još trajao uslijed čega veliki broj pripadnika Torcide nije prisustvovao utakmici s obzirom da su bili u rovovima diljem južnih bojišta.

Prije tih završnih 90 minuta Hajduk je imao 62 boda, Croatia 61, a Osijek 59. Osim Splićana i Zagrepčana, do titule su mogli i Osječani. Uz tu utakmicu na Poljudu, gdje je došlo 30.000 gledatelja, paralelno je u zadnjem kolu Croatia gostovala u Šibeniku.

Jedini koji je držao sve u svojim rukama bio je Hajduk, kojem je trebala bilo kakva pobjeda za osvajanje naslova, neovisno o tome što će se dogoditi u Šibeniku. Croatiji je za titulu trebala pobjeda u Šibeniku te da poljudski sraz Hajduka i Osijeka završi ili neriješeno ili pobjedom Osječana, dok bi Osijek postao prvak u slučaju da je uzeo sva tri boda na Poljudu te da pritom Croatia ne pobijedi u Šibeniku.

I Osijek je mogao do titule

Teoretski, moglo se dogoditi (u slučaju da je Osijek pobijedio u Splitu, a Croatia remizirala u Šibeniku), da sva tri kluba završe prvenstvo sa 62 boda, a u tom slučaju prvak bi postao Osijek jer bi imao bolji međusobni omjer i od Splićana i od Zagrepčana.

Takav rasplet na koncu je bio daleko od realnog, jer Hajduk je u sjajnoj atmosferi pregazio Osijek s 3:0 (dva pogotka postigao je Renato Jurčec, a jednog Darko Butorović) i osvojio dvostruku krunu, budući da je nekoliko dana ranije već bio uzeo Kup. U Šibeniku je pak Croatia svladala domaćine s 3:1.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider