Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POTROŠIO PREKO MILIJARDU

Guardiola je u Manchester stigao ljeta 2016. godine: Samo jedan igrač iz te momčadi je i dalje u klubu

U šest godina Španjolac je doslovno rasturio momčad, samo jedan igrač ostao je konstanta kroz sve sezone.

Raheem Sterling i Pep Guardiola (Foto: Afp)

Manchester City završio je sezonu 2015./16. na četvrtom mjestu Premier lige, što je njihovim bogatim vlasnicima bilo dovoljno da se na kraju iste zahvale Manuelu Pellegriniju i potegnu za novim menadžerskim rješenjem.

Zapravo, tu odluku donijeli su još prvog dana veljače iste godine, kad je bilo jasno da Čileanac ne može ispuniti njihove ambicije.

Izbor je pao na Pepa Guardiolu, koji je Bayern odlučio zamijeniti ligom koja mu je bila želja još i prije nego se zaputio u Njemačku. Došao je u plavi dio Manchestera, došao je na klupu Cityja.

Šest godina, 11 trofeja i preko milijarde potrošenih eura

U šest godina otkako je preuzeo momčad, Guardiola je napravio puno toga. Uzeo je 11 trofeja. Po četiri puta Premier ligu i Liga Cup (Carabao Cup), jednom je uzeo FA Cup i dva puta Community Shield. U Ligi prvaka najbliže je bio u svibnju prošle godine, kad su Građani zaustavljeni u finalu.

Jack Grealish i Guillermo Ochoa VIDEO Manchester City savladao meksičkog velikana, Grealish se ozbiljno zakačio s vratarskom ikonom divider

Puno toga je Guardiola i potrošio tijekom raznih transfer prozora. U ovih šest godina uspio je prijeći cifru od jedne milijarde eura isplaćenih odšteta da bi stvorio svoj trenutno itekako dobro podmazani stroj. 

Prema podacima s Transfermarkta, uključujući ovoljetne akvizicije, Guardiola je potrošio jednu milijardu i 185 milijuna eura da bi stvorio ono što ima danas.

Samo jedan igrač i dalje je tu

On momčadi koju je zatekao u svlačionici je nakon prodaje Raheema Sterlinga u Chelsea preostao još samo jedan igrač. Možete li se odmah sjetiti koji?

Posljednje kolo ligaške sezone 2015./16. zaigrala je postava koju možete vidjeti na fotografiji ispod odlomka.

Manchester City (Svibanj 2016.) Manchester City (Svibanj 2016.) (Foto: Gol.hr)

S klupe su još (u 1:1 utakmicu protiv Swansea) ušli Yaya Toure i Samir Nasri. Na istoj su se nalazili još Willy Caballero, Martin Demichelis, Aleksandar Kolarov, Raheem Sterling i Wilfried Bony, a iste sezone su članovi momčadi sa značajnim brojem nastupa bili Vincent Kompany, Pablo Zabaleta i Fabian Delph.

Jasno je tko je jedini ostao, neuništivi Belgijanac koji je i danas vjerojatno najbolji i najvažniji igrač momčadi koja po mnogima igra najbolji nogomet na svijetu, ali koju isto tako mnogi ne vole upravo zbog ogromnog novca koji je Guardiola uložio da bi sastavio ono što će najbolje raditi uz njegove zamisli.

Ove sezone ima još više nego ikad prije. Hoće li napokon doći i toliko željena europska titula?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider