Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žarili su i palili

Tragedija koja je zauvijek promijenila (talijanski) nogomet: Danas bi neke stvari bile drugačije

4. svibnja 1949. poginula je cijela momčad Torina, kluba koji je u to doba bio najbolji u Italiji.

Grande Torino (Foto: Afp)

Na današnji dan prije 73 godine dogodila se strašna tragedija koja je u crno zavila i u konačnici značajno promijenila odnose snaga u talijanskom nogometu.

Vraćajući se iz Lisabona, u kojem je odigrala prijateljsku utakmicu s Benficom, poginula je cijela momčad Torina. Zrakoplov kojim su se vraćali iz Portugala bez poteškoća je prevalio većinu puta, no po dolasku u Torino dogodila se tragedija – zbog loše vidljivosti i dezorijentacije zrakoplov se srušio na potporni zid bazilike Superga u Torinu.

Grande Torino je bio ponos Italije

Poginuli su cijela prva momčad, pričuvni igrači, trener i njegov pomoćnik, dvojica klupskih dužnosnika, klupski maser, tri novinara i četiri člana posade.

Bio je to golemi šok, sve što je Grande Torino, kako su mu tepali Talijani, izgradio u prethodnim godinama nestalo je u trenu.

U vrijeme nesreće Torino je bio četverostruki uzastopni prvak Italije (1946., 1947., 1948., 1949.), daleko ispred svih, a koliko su bili superiorni, najbolje svjedoči podatak da su u više navrata u udarnoj postavi reprezentacije imali 10 svojih igrača.

Prvi s dvostrukom krunom

Dok je Drugi svjetski rat buktio i prije negoli je nogomet na neko vrijeme stao, Torino je 1943. postao prvi klub u Italiji koji je uspio u istoj sezoni osvojiti Serie A i Coppa d'Italia.

Temelje dominaciji postavio je Ferruccio Novo, čovjek koji je 1939. postao predsjednik kluba. Bio je prije svega navijač, koji je početkom 20. stoljeća uspio i zaigrati za Torino, ali nije bio bogznakakav nogometaš. Zato je kao funkcioner bio sjajan, organizirao je cijelu hijerarhiju unutar kluba tako da je sve to moralo polučiti rezultat.

Torino je bio klasa za sebe u odnosu na sve, Milan, Inter, Romu, Lazio, pa tako i na gradskog rivala Juventus. Tada, kao i danas, u samom gradu Torinu kudikamo više navijača imao je Torino, ali ta se slika umnogome promijenila u Italiji.

Scudetto iz 1976. kao podsjetnik na zlatno doba

Grande Torino više nikad nije dosegao visine kojima je u to vrijeme pripadao, a Juve je u desetljećima koja su uslijedila postao najtrofejniji klub na Apeninima, rekorder po broju osvojenih prvenstava, kupova i superkupova. 

Da se nije dogodila ova tragedija, sigurno bi se drugačije miješale karte u talijanskom nogometu, kako na relaciji između gradskih rivala u Torinu tako i na međunarodnoj sceni, kojoj bi Torino pripadao.

Svojih novih pet minuta navijači Il Tora dočekali su u sezoni 1975./1976., kada su tijesno, sa samo dva boda prednosti, osvojili prvenstvo na krilima sjajnog napadačkog tandema Paolo PuliciFrancesco Graziani.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider