Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nakon duge dominacije

Godina velikih promjena: Velikim dinastijama europskog nogometa prijeti pad

U nekoliko europskih liga sprema se ''promjena vlasti'' nakon duge dominacije istih klubova.

Benfica, Olympicaos i Basel gube dominaciju (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Proteklu, 2017. godinu obilježili su klubovi koji su nakon duga čekanja osvojili naslove prvaka svojih zemalja. Feyenoord se popeo na vrh Nizozemske nakon 1999. godine, godinu manje čekao je Monaco naslov prvaka Francuske, Spartak je postao prvak prvi put nakon 2001., a ne treba zaboraviti ni mađarski Honved koji je proslavio prvi naslov nakon davne 1993. godine. U Hrvatskoj je pak Rijeka došla do krune prvi puta u svojoj povijesti.

Ove sezone u nogometnoj Europi vladaju ponešto drugačiji trendovi – u fokusu nisu oni koji bi mogli osvojiti naslov, nego oni koji bi ga mogli izgubiti nakon godina dominacije. Čak tri velike europske nogometne dinastije ove su sezone na rubu pada; slavljenički autobus nekoliko ''vječnih prvaka'' ove bi godine vrlo lako mogao ostati u garaži.

Livaja vuče AEK prema naslovu koji se dugo čeka

Pregled počinjemo u Grčkoj, gdje se godinama najdominantniji klub Olympiakos nalazi u prilično nezavidnoj situaciji. Olympiakos je osvojio sedam uzastopnih naslova prvaka, ali ta dinastija zapravo traje puno duže – u 21 sezoni od 1997. do danas osvojili su čak 19 naslova prvaka.

Dvije ''rupe'' u dominaciji Olympiakosa iskoristio je Panathinaikos, ali ove je sezone situacija ponešto drugačija. Na vrhu je lige AEK s 54 boda i utakmicom više, drugi je PAOK s 52 boda, dok je Olympiakos treći sa 47. Panathinaikos je tek osmi s ogromnim zaostatkom za vodećim trojcem.

PAOK i AEK, čiji je ponajbolji igrač hrvatski napadač Marko Livaja, dugo čekaju svoje naslove. Atenski AEK osvojio je zadnji naslov sada već davne 1994., dok solunski PAOK čeka i duže, od 1985. godine. Ovi se klubovi susreću već ove nedjelje 11. ožujka i to bi mogla biti utakmica koja će usmjeriti prvenstvo. Do kraja je preostalo šest kola, a Olympiakos se više ne susreće s izravnim konkurentima za naslov; zaostatak ne mogu istopiti u međusobnim ogledima i mogu se samo nadati kiksovima vodećeg dvojca.

Napeta utrka u Portugalu

Do ''promjene vlasti'' moglo bi doći i u Portugalu kojim Benfica vlada već četiri godine i nametnula se kao daleko najjači tamošnji klub. Na dobrom putu prema naslovu prvaka Portugala je Porto, klub koji je osvojio zadnji naslov prije nego je počeo niz Benfice (2013.).

Porto je još neporažen ove sezone i ima pet bodova prednosti ispred najtrofejnijeg portugalskog kluba, ali do kraja je ostalo još devet kola i ne treba prerano zaključivati. Ključna utakmica prvenstva igra se u 30. kolu kada Benfica dočekuje Porto. U slučaju pobjede stigli bi na samo dva boda zaostatka i zakomplicirali prvenstvo, ali do kraja moraju igrati i s trećim velikanom portugalskog nogometa.

U predzadnjem kolu putuju u goste gradskom rivalu Sportingu – Porto je s njima već odigrao obje utakmice i izvukao pozitivan omjer s remijem u gostima i domaćom pobjedom. Preživi li Porto gostovanje u Lisabonu u 30. kolu, a pogotovo u slučaju pobjede, na stadionu Dragao mogu početi hladiti šampanjac.

Porto - Sporting (Foto: AFP) Porto - Sporting (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Basel gubi krunu nakon osam godina vladavine

Pad dugogodišnjeg prvaka sprema se i u Švicarskoj u kojoj bi Basel vrlo lako mogao ostati bez naslova nakon osam godina dominacije. Young Boysi su na dobrom putu prema prvom naslovu prvaka od 1986. godine: vodeći su na tablici s 14 bodova prednosti nad Baselom, ali i dvije utakmice više.

Do kraja je ostalo sasvim dovoljno vremena da se zakomplicira prvenstvo. Pobijedili li Basel u dvije zaostale utakmice, stići će na osam bodova zaostatka, a zbog četverokružnog sustava, sličnog onom u HNL-u, čekaju nas još dva derbija vodećih momčadi prvenstva.

Young Boysi dočekuju Basel u 27. kolu, dok u 34. slijedi uzvrat. Prilika je to Baselu za topljenje prednosti, ali i Young Boysima za bijeg na nedostižnu bodovnu zalihu. U prve dvije utakmice bolji su bili ''Mladi dečki'': u Baselu su odigrali 1:1, a na svom su terenu pobijedili 2:0. Ponove li te rezultate, gotovo će sigurno proslaviti naslov koji čekaju više od tri desetljeća.

Naravno, ne treba zaboraviti ni utrku Juventusa i Napolija: Juve je prvak šest godina zaredom, a Napoli je još uvijek prvi na tablici s bodom prednosti. No Stara dama ima utakmicu manje te još dočekuje Napoli na svom terenu; dojam je da su Bianconeri ipak u prednosti te da ova dinastija ima dobre šanse ostati na prijestolju još barem godinu dana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider