Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"dječački i iskren"

Gledao je Mandžin debi i posljednju utakmicu u dresu reprezentacije: "Kada je nakrivio glavu, svi su znali što slijedi"

Mario Mandžukić nakon 11 godina oprostio se od Vatrenih. Jedan od zaštitnih znakova generacije koja je postala viceprvak svijeta odlazi iz reprezentacije nakon 89 utakmica i 33 pogotka.

Mario Mandžukić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon serije dočeka Vatrenih nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji, krenula je nažalost i serija oproštaja hrvatskih reprezentativaca. Nakon Ćorluke otišao je i godinama prvi napadač reprezentacije - Mario Mandžukić.

Od Engleske do Engleske

Prvi gol u reprezentaciji Mandžo je zabio Gordom Albionu u porazu 4:1, a 10 godina kasnije istom je protivniku zabio najvažniji gol u velikoj karijeri, u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji u pobjedi 2:1 nakon produžetka.

"Koliko god me srebro napunilo novom energijom, ujedno mi je olakšalo ovu nemoguće tešku odluku. Doživjeli smo svoj san, napravili povijesni uspjeh i pritom osjetili nevjerojatnu ljubav navijača. Tih mjesec dana, kao i dočeci u Zagrebu, Slavonskom Brodu i cijeloj Hrvatskoj, ostat će najvažnija uspomena moje karijere. Bilo je to najljepše putovanje s reprezentacijom i najdraži povratak kući, napisao je Mandžukić na svom Instagram profilu.

Zlatko Dalić se kao i povodom Ćorluke osvrnuo kratko na oproštaj čovjeka koji je na velikim natjecanjima zabio čak 8 golova za reprezentaciju.

"Hvala Mandži na svemu što je dao za reprezentaciju, iza njega je iznimna reprezentativna karijera. Vrhunski smo surađivali ovih deset mjeseci od kada sam izbornik i hvala mu na tomu. Sjajan je profesionalac i igrač, ne moram posebno ni govoriti koliki je obol dao našem uspjehu u Rusiji", stoji u službenom priopćenju na stranici HNS-a.

"Kada je nakrivio glavu, svi su znali što slijedi: trk pa klizeći start"

Prvu ligašku utakmicu odigrao je prije gotovo 14 godina. Cibalija - Marsonija. Utakmica koju je s Milom Petkovićem, jednim od najvažnijih ljudi u Mandžinoj karijeri, gledao kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo.

"Već od prve utakmice do zadnje u reprezentaciju krasio ga je taj fanatičan pristup nogometu. Dječački i iskren. Uvijek je davao sve od sebe. Kad Mandžo nakrivi glavu znaš da slijedi trka za onim koji mu je oteo loptu pa klizeći start. Tako je bilo prvi put kada sam ga gledao pa sve do posljednjeg u reprezentaciji", rekao je Medo..

Bit će zanimljivo vidjeti tko će zamijeniti Mandžukića u reprezentaciji. Jer, Mandžukić je igrački definitivno unikat...

"Baš taj profil igrača, mislim on je jedinstven i u našem i svjetskom nogometu. Vidite šta kažu treneri. Gdje je god igrao da je Mandžukić jedinstven igrač. Ta razina borbe i tjelesnih predispozicija. Tu je bio fantastičan, daleko iznad prosjeka", kaže kolumnist GOL.hr-a.

Mandžukić se često isticao humanitarnim akcijama. Od pomoći poplavama u Gunji do donacija bolničkim odjelima diljem zemlje. A kada bi u 10 sekundi trebalo opisati Mandžukićev stav prema karijeri - to bi izgledalo ovako.

"Trebamo ih respektirat ali se nemamo čega bojat. Najviše ovisi o nama. Ako ćemo bit pravi pobjeda nije upitna", rekao je Mandžukić svojedobno uoči utakmice.

Nebitno o kojem se protivniku radilo, ne postoji velika utakmica reprezentacije u kojem nije bio jedan od najboljih. Isto je tako posljednjih godina s Juventusom. Uostalom, navijači su davno rekli kako ga doživljavaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider