Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Infantino otkrio u Italiji

FIFA razmišlja o velikim promjenama već za Katar: "Utakmice na Svjetskom prvenstvu mogle bi trajati 100 minuta..."

FIFA razmišlja o revolucionarnim promjenama već za Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon prijedloga Giannija Infantina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA razmišlja o velikim novitetima već za SP u Kataru krajem godine.

Produljit će regularno vrijeme nogometnih utakmica s 90 na 100 minuta?! Tako tvrdi talijanski Corriere dello Sport koji prenosi riječi FIFA-inog prvog čovjeka Giannija Infantina.

Prvi čovjek FIFA-e šokirao Talijane

Predsjednik je u posjetu na Čizmi u čast velikom Artemiju Franchiju, a na okupljanju je svoj prijedlog i dodatno objasnio:

"Utakmice u Kataru mogle bi trajati 100 minuta“, rekao je i šokirao okupjlene.

"Gledatelji na TV-u i navijači na tribinama skupo plaćaju za 90 minuta nogometa, a na kraju valjda ne vide ni polovicu toga“, oštro je dodao.

Preoštro, ali nije daleko od istraživanja koja kažu kako je povećanjem broja zamjena i uvođenjem VAR-a lopta efektivno u igri samo 60.2 posto vremena u Ligi prvaka i to je ono što smeta Infantina koji zato najavljuje revoluciju.

VAR i više zamjena mogu kompenzirati i u nadokadi

Pravilo o produljenja mora najprije odobriti međunarodni odbor članica FIFA-e (IFAB), navodno ima dovoljno vremena to i učiniti, ali FIFA bi mogla kompenzirati i produžetkom sudačke nadoknade.

gol expired Nove ulaznice u prodaji za Svjetsko prvenstvo u Kataru: Evo kako se kreću cijene divider

To su djelomično započeli već u Rusiji gdje su na 16 utakmica nokaut faze izmjerili ukupno 140 minuta sudačkog vremena. Više od osam po utakmici bez produžetaka, a Infantino bi želio tu nadoknadu uvesti kao službenu.

Djelomično zato i što se sada privremeno može napraviti po pet izmjena sa svake strane, dakle ukupno deset, a to uz VAR provjere dodatno produljuje susrete.

Hawkeye će hvatati igrače u zaleđu?

Također, kad se već nalaze, raspravit će o uvođenju "automatskog zaleđa“, odnosno žele dodatno automatizirati video suce po sličnom principu kao teniski Hawkeye. Zaleđa bi se automatski aktivirala, a ako se igrač nađe u zaleđu, video sudac bi slao linijskom sucu signal na sat kako bi podigao zastavicu.

gol expired Milan Borjan: "Hrvati mi prijete, dičim se jer sam rođen u Krajini i to se neće promijeniti" divider

Time bi se eliminirao dodatni gubitak vremena za efektivni nogomet jer je pedantna FIFA izračunala da zbog zadrške u reakciji linijskog suca također gubi vrijedne sekunde.

Zvuči dosta radikalno, ali donekle ima smisla, vidjet ćemo hoće li FIFA do Katara doista ozakoniti ove prijedloge/ideje svog šefa, saznat ćemo uskoro…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider