Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sada više nije upitno

Senzacionalni uspjeh bivšeg najboljeg igrača svijeta: Weah postao predsjednik Liberije!

George Weah postao je prvi nogometaš u povijesti koji je dospio na čelo jedne države.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

George Weah bio je 1995. godine izabran za najboljeg nogometaša svijeta, a na koncu 2017. izabran je za predsjednika države koju je predstavljao kao igrač - Liberije!

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah slavio je u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon što je sa 61,5 posto glasova odnio pobjedu ispred aktualnog potpredsjednika države Josepha Boakaia. Weah je u prvom krugu dobio najviše glasova u 9 od 15 regija, ali to nije bilo dovoljno da bi već tada slavio protiv Bokaia, koji je bio vodeći u jednoj regiji i drugoplasirani u svim ostalima.

Weah će naslijediti Ellen Johnson Sirleaf na mjestu predsjednice idućeg mjeseca, što će označiti početak nove ere u toj afričkoj državi. Naime, Weah će postati prvi demokrat u predsjedničkom uredu još od 1944. godine.

Prema prvim informacijama neredi su ovoga puta izostali, ponajviše zahvaljujući brojnom osiguranju koje je angažirano za ovu priliku. Podsjetimo, u listopadu su brojni mediji prenijeli vijest da je Weah postao predsjednik, iako je samo vodio u prvom krugu izbora. Tada je nastala pomutnja oko cijele situacije, no ovoga puta je nema.

Liberija, koju su utemeljili američki robovi u 19. stoljeću, već 73 godine nije imala mirnu promjenu vlasti u državi. Podsjetimo, prije nego je stigla aktualna predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, pobunjenici su istjerali njezinog prethodnika Charlesa Taylora iz ureda, a on je potom završio u britanskom zatvoru zbog ratnih zločina u Sierra Leoneu.

Šuškalo se da je on čak vukao konce i ovih izbora iz zatvora, jer je Weah za prvu savjetnicu uzeo Taylorovu bivšu suprugu Jewel Howard.

SGeorge Weah postao je prvi nogometaš koji je došao na čelo jedne države svijeta! U siječnju 2018. godine naslijedit će spomenutu Ellen Johnson Sirleaf, prvu ženu na čelu Liberije, koja je u uredu od 2005. godine, odnosno dva posljednja mandata.

Weah je najpoznatiji i najpopularniji Liberijac svih vremena, a slavu je stekao igrajući za Milan od 1995. do 2000. godine, kada je bio vođa napada talijanskog velikana. U karijeri je još igrao za Monaco, Chelsea, Manchester City i Marseille. Za reprezentaciju Liberije postigao je 22 pogotka u 60 nastupa, te je čak tri puta biran za igrača godine u Africi. Proglašen je i afričkim igračem stoljeća.

U politici je od 2005. godine, kada je osnovao svoju stranku, a ovo mu je bila druga utrka za predsjedničku funkciju. Kao glavne ciljeve navodi borbu protiv vjerske netolerancije, smanjenje javnog duga i povećanje proračuna Liberije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider