Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VIŠE NIJE SLUČAJNOST

Francuska je nastavila neugodnu tradiciju, na Svjetskom prvenstvu moraju osim te prekinuti još jednu

Francuska nogometna reprezentacija u povijesti je osvojila pet natjecanja. Kao branitelj naslova istih nije se proslavila.

Konate, Mbappe i Benzema (Foto: Afp)

Samo dva boda u prve četiri utakmice treće sezone Lige nacija rezultat je kakav od Francuske nisu očekivali niti najgori pesimisti, vjerojatno se ni nadali njihovi najveći oponenti. 

No, to se dogodilo, aktualni svjetski prvaci i osvajači prošle sezone Lige nacija u posljednja dva kola ne da nemaju šanse izboriti Final four nego će se morati boriti za ostanak u elitnoj grupi, među 16 najboljih reprezentacija Europe.

Time je samo nastavljen nevjerojatan niz francuskih nastupa na natjecanjima koje su u prethodnom izdanju osvojili. Ukratko, Francuska nogometna reprezentacija u povijesti je osvojila pet takvih natjecanja. Četiri puta kao branitelji su opako razočarali, dok će u petu takvu avanturu najesen u Kataru.

Euro osvojili pa se ni plasirali na iduće

1984. Michel Platini, tada vjerojatno najbolji igrač svijeta, doveo je Pijetlove do europske titule na domaćem terenu, napokon prvog velikog trofeja jedne od najnogometnijih država svijeta. I što se onda dogodilo? Na ono za četiri godine nisu se ni kvalificirali.

U kvalifikacijskoj skupini sa Sovjetskim Savezom, Istočnom Njemačkom, Islandom i Norveškom upisali su tek jednu pobjedu u osam susreta. Time je zapravo krenulo crno razdoblje. Osim tog Eura, Francuska je na posljednja dva Svjetska prvenstva osvojila treće i četvrto mjesto, da se nakomn toga na ono 1990. i 1994. također nije kvalificirala.

Za Svjetsko prvenstvo čekali su domaći teren pa uzeli i Euro

1998. su kod kuće izveli reprezentaciju koja je već dvije godine ranije na Euru pokazala ogroman potencijal. Rezultat je bio svjetski naslov, a dvije godine kasnije i europski. Što se onda dogodilo?

Francuska je Svjetsko prvenstvo 2002. godine otvorila porazom od Senegala, no mislilo se da je to samo jedan mali kiks. A onda se potvrdilo da ipak nije tako. Utakmica bez pogodaka protiv Urugvaja pa poraz 0:2 od Danske i odlazak iz Azije s tek jednim bodom i bez postignutog pogotka. Postali su naravno jedini branitelj naslova svjetskog prvaka kojem je toj rubrici ostala nula.

Dvije godine kasnije, Euro u Portugalu, šansa za iskupljenje. Uz malo sudačke pomoći protiv Hrvatske osvojili su skupinu sa sedam osvojenih bodova, a onda im se dogodila senzacija koja je na kraju postala još veća. Eliminacija od već unaprijed otpisane Grčke, koja se na kraju dovela do svjetskog trona.

Deschampsova generacija do sada nije posrtala

Nova zlatna generacija čekala se preko deset godina, a onda ih je Didier Deschamps doveo do finala Euro 2016. te svjetske titule dvije godine kasnije. To su nadogradili osvajanjem druge sezone Lige nacija.

I što se onda dogodilo? Spomenuta situacija u Ligi nacija koju također neće imati priliku braniti. Čak i možebitno ispadanje u drugi rang.

Što sad preostaje? Katar, gdje će pokušati prekinuti tu svoju lošu tradiciju, ali i tradiciju svjetskih prvaka iz Europe.

Naime, od 1994. do danas, jedini svjetski prvak koji na idućem Mundijalu nije ispao u skupini je Brazil. Redom su posrtali Francuska, Italija, Španjolska i Njemačka.

Francuzi se nalaze u skupini s Danskom, Australijom i Tunisom, na papiru to djeluje kao jedna od najlakših skupina za proći, no nije se dobro igrati s negativnim tradicijama, znaju one djelovati i psihološki.

Na Kylianu Mbappeu i ekipi je da ponište dvije tradicije odjednom. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider