Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čovjek zaslužuje film

Čudesna priča osvajača nagrade za fair-play: Spašava nogometaše poput superjunaka

Francis Kone dobio je FIFA-inu nagradu za Fair Play potez godine nakon što je četvrti put u svom životu spasio život kolegi nogometašu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ponedjeljak je u Londonu održana FIFA-ina gala večer na kojoj su podijeljene nagrade za najbolje nogometaše svijeta u 2017. godini – The Best FIFA Football Awards. Cristiano Ronaldo ponio je laskavu titulu drugu godinu zaredom, a Luka Modrić našao se u idealnoj momčadi svijeta treći put.

Osim nagrada za najbolje pojedince i momčad dodijeljeni su i trofeji za najboljeg trenera, nogometašicu, najbolji pogodak, najbolje navijače i Fair Play potez. U potonjoj kategoriji slavio je Bjelokošćanin s togoanskom putovnicom Francis Kone, koji je u veljači spasio život vrataru za vrijeme utakmice.

Četiri puta spasio život kolegi nogometašu

Napadač afričke reprezentacije Toga igra u češkoj momčadi Slovacko, koja je u veljači gostovala kod Bohemiansa 1905. Nešto nakon pola sata igre na travnjaku su se glavama sudarili domaći vrtar i stoper, nakon čega je čuvar mreže Martin Berkovac pao na pod i ostao nepomično ležati.

"Vidio sam da se vratar ne miče i da mu se oči okreću. Došao sam do njega, otvorio mu čeljust koja je bila ukočena, gurnuo ruku u usnu šupljinu i izvukao jezik da se ne uguši. Nakon toga su ostali pomogli da ga okrenem na bok. Kada je Berkovac pokušao nešto reći, znao sam da će biti dobro", prisjetio se Kone.

Togoanac je do tog trenutka bio meta rasističkog zlostavljanja domaćih navijača, koji su ga nazivali 'majmunom'. Kada je Berkovac došao k sebi i samostalno napustio travnjak, Kone je zaradio ovacije punog stadiona.

Zanimljivo, to nije prvi put da se tako nešto dogodilo 26-godišnjem napadaču. To je već ČETVRTI takav slučaj u njegovoj osmogodišnjoj profesionalnoj karijeri!

Zahvalan Bogu da je bio na pravom mjestu

Prije osam godina, kada je igrao na Tajlandu, spasio je život na isti način kolegi na treningu u teretani, nakon što mu je uteg pao na glavu. U Africi mu se nakon toga dogodila identična situacija kao i u Češkoj, no tada je spašavao stopera, a posljednji slučaj imao je prije dvije godine, također u Africi.

"Čudan je osjećaj. Kada se prvi put to dogodilo na Tajlandu, nisam želio reći svojoj majci da se ne brine. Drugi su put moji roditelji vidjeli to na internetu, nakon čega su postali vrlo popularni. Svi su ih zaustavljali na ulici i čestitali na tome što sam napravio", ispričao je Kone, koji ove sezone igra za Zbrojovku iz Brna.

"Ponosan sam na to što sam napravio, ali najviše sam zahvalan Bogu da sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme da mu pomognem", zaključio je Kone.

Možda mu ovaj potez pomogne u pronalasku novog kluba u svojoj karijeri.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider