Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uefa ostala tiha

Procurio skandal: Ramos bio pozitivan na doping nakon finala Lige prvaka!

Nova objava Football Leaksa otkrila je probleme s dopingom Realova kapetana.

Sergio Ramos (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kapetan Real Madrida Sergio Ramos bio je pozitivan na doping-testu nakon finala Lige prvaka protiv Juventusa 2017., ali nije kažnjen, najnovija je objava Football Leaksa koju prenose talijanski L'Espresso i njemački Spiegel.

To nije prvi put da je Ramos imao problema s dopingom. UEFA je prihvatila ispriku i objašnjenje kluba te nije poduzela daljnje akcije. UEFA nikad nije objavila da je Ramos pao doping-test.

Ramos je bio pozitivan na deksameston, supstancu koja se može koristiti ako je UEFA obaviještena na vrijeme i ako je njezino korištenje opravdano zdravstvenim stanjem igrača. 

Iz Reala su Uefi javili da je Ramos uzimao drugu supstancu, a šef liječničke službe preuzeo je krivicu za navodnu pogrešku. Priznao je da je Ramosu dao dvije injekcije dan prije utakmice, jednu u koljeno, a jednu u rame. Zapisao je korištenje supstance slične deksamestonu.

Iznenadni test izazvao komešanje u Realu

Supstanca koju je Ramos koristio služi za ublažavanje boli, ali i poboljšanje koncentracije i kognitivnih sposobnosti. Na listi je Svjetske anti-dopinške organizacije (WADA) kao zabranjena supstanca.

Ramosu to nije prvi, a ni zadnji problem s dopingom. Sumnjivo testiranje ne samo Ramosa, nego i njegovih suigrača, dogodila se u veljači 2017. Iznenadni doping-test na treningu Reala izazvao je komešanje, a igrači su pristali na testiranje samo ako ga obavi klupska liječnička služba.

Među prosvjednicima je bio i Cristiano Ronaldo, a nakon prosvjeda igrača uzorke krvi uzela je liječnička služba Reala.

UEFA prihvatila rezultate koji nisu bili po pravilima, sumnjivo testiranje u Španjolskoj

Iako je to protiv pravila, UEFA je izvandredno prihvatila rezultate, a Real se žalio da je anti-dopinška služba bila nedovoljno profesionalna.

Prema pravilima, klubovi moraju prilikom iznenadnih testova garantirati mir i samostalnost anti-dopinškim kontrolorima. Također, igrači nemaju pravo glasa oko toga tko će im uzeti uzorak.

Njemački Spiegel, također pozivajući se na Football Leaks, piše i kako se još jedno sumnjivo testiranje dogodilo u travnju 2018. godine.

Španjolska anti-dopinška agencija AEPSAD testirala je Ramosa, koji se tuširao prije testiranja, iako su ga upozorili da to ne napravi jer tako može promijeniti rezultate testova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider