Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
STIŽU reforme

FIFA uvodi revolucionarne promjene: Nema više astronomskih transfera?

FIFA planira uvesti regulacije na tržištu igrača.

Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Cristiano Ronaldo iz Reala u Juventus za 117 milijuna eura. Coutinho pak iz Liverpoola prema Barceloni za 130 milijuna. A sve je to gotovo pravi sitniš za PSG koji je za Neymara Barceloni isplatio nejvjerojatna 222 milijuna eura!

Upravo takvom divljanju transfernih odšteta FIFA je odlučila stati na kraj. Posebna komisija uz podršku predsjednika Infantina najavila je uvođenje kompjuterskog algoritma koji će matematičkim putem odrediti realnu visinu transfera.

''Sustav transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače, a koji su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera", stoji u izvješću komisije.

Sukladno tome, komisija je predložila uvođenje ograničenja iznosa koji klubovi smiju potrošiti na dovođenje novih igrača. A svi oni klubovi koji bi taj iznos premašili bi plaćali tzv. "porez na luksuz", a taj bi novac pak išao u Fond solidarnosti i onda se transferirao po FIFA-inim nalozima tamo gdje je nogometu najpotrebnije.

Infantino će ustrajati na ovoj reformi

Uz to bi se ograničio broj igrača koje klubovi mogu imati na raspolaganju jer je Komisija utvrdila da neki klubovi imaju i do 40 igrača na posudbama, poput primjerice Chelseaja.

Cijenjeni hrvatski nogometni agent Miroslav Bičanić koji, između ostalih, brine za karijeru Marcela Brozovića, podržava FIFA-ine promjene.

"Mislim da se radi o reformama koje bi trebale doprinijeti boljitku tržišta i sređivanju stanja. Ono što mislim da je jako dobro je vezano za igrače koji su na posudbama, da se ipak pomogne klubovim stvarateljima igrača i da im mladi ne odlaze tek tako lako", rekao je.

"Mislim da se mora uvesti ponovno licenciranje i polaganje pravnih ispita. Do 2015. godine to je bilo relativno dobro regulirano. Morali smo polagati ispite, polagati određene depozite i bili smo zaista profesionalni u svom radu. Danas u ovom trenutku je to dosta neregulirano i volio bih da se postrože upravo ti sportski, pravni i ostali putovi licenciranja", dodao je Bičanić.

Ovu reformu Gianni Infantino najavio je još i prije preuzimanja funkcije FIFA-inog predsjednika i čini se da će ustrajati na izvršavanju ovog obećanja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider