Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pravi korak naprijed

FIFA se odlučila za sjajan potez: Velika novost u svijetu nogometa, tiče se VAR-a

Iako je VAR već nekoliko godina u uporabi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka.

VAR (Foto: Afp)

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila (IFAB) objavilo je kako će suci objašnjavati odluke VAR-a i gledateljima na stadionima tako i onima pred televizijskim prijemnicima, i to na probni rok od 12 mjeseci počevši od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. veljače u Maroku.

Iako je VAR već nekoliko godina u uporabi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog suca utakmice i njegova pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudac imat će mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

"Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će i publika na tribinama dobiti više informacija", objavili su iz IFAB-a.

No na tom istom sastanku IFAB se nije uspio dogovoriti oko uvođenja privremenih zamjena igrača u slučaju ozljeda glave. Za takvo što lobirali su sindikat igrača FIFPRO, engleska, francuska i američka liga. Trenutačno vrijedi pravilo da se u slučaju ozljede glave može napraviti jedna dodatna izmjena. To je pravilo još uvijek u probnoj fazi, a njegova je primjena produžena do daljnjega.

Tema sastanka bilo je i trajanje utakmica. Odlučeno je da se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka momčad oteže i na taj način čuva pozitivan rezultat, već je pozitivno ocijenjen pristup sudaca toj problematici koji je viđen na nedavnom SP-u u Katru kada su sudačke nadoknade bile znatno dulje no što je to bio slučaj dosad.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider