Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi sustav transfera

FIFA predlaže revolucionarne promjene: Matematika i porez na luksuz

Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) predložila je korištenje algoritma kojim bi se izračunavale odštete za igrače.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posebna komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) predložila je korištenje algoritma kojim bi se izračunavale odštete za igrače prilikom transfera kao i plaćanje poreza na luksuz najrastrošnijim klubovima, a predlaže se i uvođenje ograničenja broja igrača koje pojedini klub može istovremeno poslati na posudbu.

U izvješću komisija navodi kako sadašnji sustav omogućava različite vidove iskorištavanja poglavito mladih igrača i šteti integritetu natjecanja.

"Sustav transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače, a koji su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera", stoji u izvješću.

Kako bi se to postiglo predlaže se korištenje algoritma, odnosno sustava matematičkih pravila prema kojima bi se na znanstveni način izračunavala vrijednost igrača.

Uvođenjem poreza na luksuz FIFA želi osnovati fond solidarnost koji bi se punio novcem prikupljenim od najbogatijih transfera, dok bi se broj igrača koje pojedini klub mogao u istoj sezoni poslati na posudbu mogao ograničiti na šest do osam s tim da bi se broj igrača koji bi se mogli posuditi istom klubu bio najviše tri.

Ovi zaključci su u skladu s programom predsjednika FIFA-e Giannija Infantina koji je najavio kako će mu jedan od prioriteta biti reforma sustava transfera igrača, a u posljednje je vrijeme izrazio zabrinutost zbog sve većih iznosa koji se troše na transfere.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider