Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bio je fenomenalan

FIFA uvrstila Livakovića među sedam najboljih svjetskih vratara: Uskoro odluka o broju jedan

Vratara hrvatske nogometne reprezentacije Dominika Livakovića FIFA je zajedno s još šestoricom vrhunskih vratara uvrstila na listu potencijalnih kandidata za najboljeg golmana u razdoblju od kolovoza 2021. do finala Svjetskog prvenstva.

Dominik Livaković bio je na proteklom Svjetskom prvenstvu jedan od glavnih junaka hrvatske reprezentacije. Pogotovo nakon utakmice s Brazilom kada je skupio 11 obrana i skinuo prvi jedanaesterac Brazilcima, no da bi ovo moglo biti njegovo prvenstvo moglo se naslutiti već nakon utakmice protiv Japana.

Izvedba Dominika Livakovića u četvrtfinalu protiv Brazila bila je nedvojbeno najbolja izvedba jednog golmana na SP-u. Njegovih 11 obrana najbolji je golmanski učinak na SP-u još od 2014. godine, a postao je i junak nacije u raspucavanju jedanaesteraca.

No, zlatna rukavica u Kataru pripala je Argentincu Emilianu Martinezu koji se baš i nije proslavio van terena. Njegovo ponašanje na primanju nagrade i kasnije izrugivanje s Mbappeom dovelo je čak do žalbe Francuskog saveza FIFA-i. No, ono što je najviše zasmetalo hrvatske navijače je statistika koja nije išla njemu u korist.

Unatoč sposobnosti da brani presudne lopte, Livaković je zaradio široko priznanje zbog svoje hrabrosti, prisutnosti i hladnokrvnog ponašanja. Bio je ključan i u velikoj sezoni za Dinamo s kojim je osvojio peti naslov prvaka Hrvatske zaredom.

Skromnog i jednostavnog Zadranina još je prije tri godine na svom Twitter profilu primjetio je i pohvalio veliki Iker Casillas, a javio se i nakon utakmice s Brazilom.

Od tada je Dominik učvrstio svoje mjesto prvog vratara reprezentacije te pružio mnogobrojne dobre partije u Dinamu.

Sada je na FIFA-inom popisu sedmorice veličanstvenih koji potencijalno konkuriraju za titulu najboljeg vratara godine. Uz Livakovića tu su Alisson, Bono, Courtois, Maignan, Martinez i Neuer. Livaković i Maignan su najmlađi sa 27 godina.

FIFA-ina nagrada The Best dodjeljuje se iduće godine u veljači.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider