Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Porast od 31,7 posto

Novi rekord za ljetni prijelazni rok u Europi: Potrošeno gotovo 4 milijarde eura

Nogometni klubovi iz cijelog svijeta su potrošili nešto manje od 4 milijarde eura (3,95) u ljetnom prijelaznom roku, što je gotovo isto koliko je potrošeno tijekom cijele 2016. godine, stoji u izvješću koje je FIFA objavila u četvrtak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Između 1. lipnja i 1. rujna 2017. godine, u svijetu je ostvareno 7.590 transfera", ističe FIFA na svojim stranicama. "Globalna potrošnja je dosegnula iznos od 3,95 milijardi eura, što znači da su klubovi potrošili u ta tri mjeseca gotovo jednako kao tijekom cijele 2016. godine."

I još jednom, klubovi ''Liga petice'' - pet najjačih prvenstava Engleske, Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske - odigrali su glavnu ulogu, ostvarivši 21,2 posto od ukupne brojke transfera i 77,9 posto od ukupno potrošenog iznosa."

Klubovi iz tih pet najjačih prvenstava, kao što je npr. PSG koji je ovo ljeto na pojačanja potrošio više od 400 milijuna eura, isplatili su 3,67 milijardi dolara (3,08 milijardi eura) za 1.608 transfera, navodi FIFA.

Plaćeni iznosi su u porastu od 31,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje i predstavljaju "novi rekord za ljetni prijelazni rok u Europi", dodaje FIFA, ističući da su troškovi "velike petorke" gotovo "tri puta veći" nego što su bili u ljetnom prijelaznom roku 2012. godine (1,24 milijardi dolara).

FIFA napominje i da je Engleska, koja je najjača na području televizijskih prava (Premierliga je dobila 2,3 milijarde eura godišnje za razdoblje od 2016. do 2019. godine), potrošila najviše na transfere, čak 1,4 milijarde dolara, što je "više nego dvostruko više" od onoga što je potrošila bilo koja druga zemlja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider