Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rat u Ukrajini

FIFA popustila pritisku: Otvara se europsko tržište za strane igrače u Rusiji

Strani igrači iz ruske lige moći će potpisati za klubove iz drugih zemalja, iako će se morati vratiti 30. lipnja. To je želja FIFPro-a i Foruma svjetskih liga…

Predsjednik FIFA-e Infantino (Foto: AFP) (Foto: Afp)

FIFA planira u sljedećih nekoliko sati najaviti ponovno otvaranje tržišta za oko stotinu stranih igrača koji igraju u Rusiji. To je izvanredna mjera krovne kuće svjetskog nogometa, kao odgovor na ratne sukobe u Ukrajini.

Kako je objavio NY Times, teški pregovori između FIFPro-a, Foruma svjetskih liga, UEFA-e i FIFA-e doveli su do ovog rješenja koje će omogućiti inozemnim nogometašima da napuste ruske klubove.

Na taj će način moći raskinuti ugovore i potražiti nove klubove, ali samo do kraja sezone. Dana 30. lipnja morat će se vratiti u ruske klubove ako u međuvremenu ne raskinu ugovore. Naravno, sve će ovisiti o situaciji koja će biti za tri mjeseca.

Nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, FIFPro i Forumi svjetskih liga izvršili su pritisak na FIFA-u putem pisma u kojem su tražili da se uzme u obzir situacija u kojoj se nalaze strani igrači u Rusiji dok bijesni rat u Ukrajini.

Unatoč činjenici da je zimski prijelazni rok u većini europskih liga završio početkom veljače, stranim igračima u Rusiji bit će dopušteno da traže nove klubove.

Inače, UEFA je izbacila ruske klubove iz europskih kupova, no još nije jasno što će biti s ruskom reprezentacijom, odnosno hoće li igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru?

FIFA je donijela odluku da se sve ruske reprezentacije suspendiraju, ali nije precizirala da ih se izbacuje iz svih natjecanja. Čini se da FIFA još uvijek kalkulira i čeka što će biti s ratom u Ukrajini. Rusiju očekuje dvoboj s Poljskom u polufinalu doigravanja, utakmica se trebala igrati 24. ožujka.

FIFA je odgodila utakmicu, ali ne i registrirala u korist Poljske. Izgleda da je moguće da je prebaci za lipanj ove godine ako rat u Ukrajini uskoro završi.   

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider