Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uživaj sada, sretno!

Bio je mrtav 78 minuta: Nevjerojatna priča, nogometaš i liječnik otkrili detalje drame koja se odvijala u Londonu

Prije devet godina na utakmici FA kupa dogodila se jeziva scena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U novijoj povijesti nogometa veliki je broj nogometaša koji su preminuli nakon što su se srušili i kolabirali na svom radnom mjestu - na nogometnom travnjaku.

Jedan od onih kojemu je pozlilo na travnjaku bio je i Fabrice Muamba, ali srećom njegova priča imala je sretan kraj. Muamba se uspio izvući i danas je živ, a to što odavno ne igra nogomet i što je profesionalnu karijeru morao završiti sa samo 24 godine - to mu je najmanji problem.

Prije devet godina, 17. ožujka 2012., Muamba je doživio srčani zastoj u 41. minuti utakmice FA kupa u kojoj su se sastali Tottenham i njegov Bolton. Nakon što nije reagirao na defibrilatore i pokušaje reanimacije od strane medicinskog tima, hitno je prebačen u bolnicu.

Tamo je dobio potrebnu skrb, ali neizvjesnost oko toga hoće li preživjeti potrajala je danima. Na koncu se ipak uspio izvući, a liječnik koji ga je spašavao otkrio je sve detalje drame koja se odvijala.

Nitko od liječnika nije mislio da će se spasiti

"Nisam mislio da se će ikad više probuditi. Nitko nije", ispričao je dr. Jonathan Tobin u razgovoru za SPORTbible.

"Ozbiljno?", priupitao ga je Muamba.

"Nitko nije mislio da ćeš se probuditi i da ćeš živ napustiti bolnicu. Bio si mrtav 78 minuta. Isuse, ovo što se tebi dogodilo to se događa jednom u životu", odgovorio je dr. Tobin, pojasnivši:

"Pitajte bilo kojeg kardiologa na svijetu i svi će vam reći da je nemoguće se potpuno izvući nakon što ste imali zastoj srca od 78 minuta. Svi smo mislili da će imati neku vrstu oštećenja mozga ili da će ostati trajni invalid."

Muamba je pak prepričao sve ono čega se sjeća s tog datuma.

Vid mu se zamutio i uskoro se našao na podu

"Ujutro sam se ustao i razgovarao s mojim ocem Marcelom koji je došao na utakmicu u London i preuzeo ulaznice od Boltonova časnika za navijače. Polubrat Daniel, koji je tada imao samo 12 godina, također je bio na stadionu dok su supruga Shauna i sin Joshua gledali kod kuće. Ništa neobično se nije dogodilo u tom danu, kad smo stigli na White Hart Lane znao sam da sam u početnom sastavu. Presvukao sam se i izašao na zagrijavanje gdje nije bilo nikakvih problema, samo sam se radovao što ću igrati. Utakmica je počela i u šestoj minuti smo poveli jer je Gareth Bale postigao autogol. No, samo nekoliko minuta kasnije izjednačio je Kyle Walker snažnim udarcem. Bila je to visokoenergetska utakmica puna prilika na obje strane, ali kako se završavalo prvo poluvrijeme, počeo sam se osjećati čudno. Otprilike oko 40. minute, vid mi je postao zamućen. Kad bih pogledao nekoga, vidio bih dvojicu i onda, niotkuda - bang! Našao sam se na podu. Bio je to zadnji put da sam zaigrao nogomet."

Prvi koji mu je potrčao u pomoć bio je Andy Mitchell, Boltonov fizioterapeut. Tottenhamov liječnik okrenuo ga je na leđa i započeo kompresiju prsa.

Više od 30.000 prisutnih navijača započelo je s pljeskom u znak podrške, utakmica je prekinuta, a Muamba je prebačen u obližnju bolnicu u kojoj je ostao punih 30 dana. Otpušten je na kućnu njegu 16. travnja.

U svom kasnijem pismu kojim je tog ljeta okončao nogometnu karijeru između ostalog je poručio:

"Nogomet je moj život i pružio mi je toliko lijepih prilika, volim ovu igru i zahvalan sam što sam je mogao igrati na najvišoj razini, ali zahvalan sam i Bogu što sam živ."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider