Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj slatkog života

Evo kakva "tortura" čeka razmažene zvijezde PSG-a: Neymar "pali" za Madrid?

Novi trener PSG-a Thomas Tuchel uvodi željeznu disciplinu u zvjezdanu svlačionicu pariškog kluba...

Galerija Neymar (Foto: AFP) Kylian Mbappe i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) +3 Cristiano Ronaldo i Neymar (Foto: AFP)

Pariz, grad svjetlosti i ljubavi, poroka i grijeha, kralj kulture i hedonizma, velegrad koji nudi bezbroj mogućnosti, a uz to nikada ne spava i u svakom je trenutku spreman za „partijanje“. Tko će misliti na nogomet kad su puni džepovi, a vani se nude sadržaji da ti pamet stane.

Desetljećima kruži priča da je to jedan od važnijih razloga zbog kojeg je u Parizu bilo teško izgraditi u europskim razmjerima veliki nogometni klub, točnije postići najveće rezultate, osvojiti Kup prvaka ili Ligu prvaka.

Grad svjetlosti, poroka i grijeha

PSG jest velik, ali po rezultatima ipak nije europska krema. Ni prije pojave prebogatih šeika Parižanima nikada nije nedostajalo novca, na Parku prinčeva oduvijek se masno zarađivalo, proračun je probijao plafone, dovođene su skupe zvijezde, bilo je po imenima fantastičnih momčadi, bilo je i dobrih rezultata, ali uvijek je nešto nedostajalo da bi prvenstva osvajali u nizovima i u konačnici se popeli na krov Europe.

Thomas Tuchel (Foto: AFP) Thomas Tuchel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S dolaskom „šeika“ probijena je jedna barijera, PSG je postao nadmoćan na domaćem terenu kao nikada prije, ali unatoč stotinama uloženih milijuna eura još uvijek nešto nedostaje da bi otišao do kraja u najelitnijem klupskom natjecanju.

A to nešto novi je trener PSG-a, 44-godišnji Nijemac Thomas Tuchel, prepoznao u problemu koji se povlači već desetljećima. Kako Bravu, Sušiću, Valdu, Raiju, Ginoli, a pogotovo Ronaldinhu, Ibrahimoviću i Neymaru objasniti da se ostave slatkog pariškog života i posveti samo nogometu?

Nije to uspjelo ili je samo djelomično uspjelo trenerskim velikanima kao što su Tomislav Ivić, Henri Michel, Artur Jorge, Luis Fernandez, pa sve do Carla Ancelottija, Laurenta Blanca i Unaija Emeryja.

Metode Branka Zebeca, Biće Mladinića i Ćire Blaževića

Relativno mladi Tuchel vraća se starim metodama, po kojima su na našim prostorima možda najčuveniji bili Branko Zebec, Biće Mladinić i Ćiro Blažević. Nakon opetovanog neuspjeha u Ligi prvaka, „šeici“ su odlučili dati Tuchelu sve ovlasti, a ovaj je prvo krenuo s uvođenjem željezne discipline i čelične volje.

Nasser Al-Khelaifi i Neymar (Foto: AFP) Nasser Al-Khelaifi i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kako će to ići s razmaženim zvijezdama PSG-a, napose Neymarom i Kylianom Mbappéom, tek ćemo vidjeti, ali France Football piše da je Nijemac uveo stroga pravila ponašanja.

Tuchel je, kao nekoć Biće Mladinić ili Ćiro Blažević, obišao sva mjesta na koja njegovi igrači običavaju izlaziti te se sastao s vlasnicima i djelatnicima lokala, noćnih klubova i restorana. Tuchel očito pokušava stvoriti mrežu doušnika koji će mu odmah dojaviti ako se neki od njegovih igrača tamo zatekne u sitne sate i prekrši pravilnik.

Nema više labavo

Tuchel je zapovjedio svojim igračima da se u slobodnim danima odmaraju i čuvaju energiju, a pogotovo uoči utakmica, te da će svatko tko bude kršio pravilnik biti strogo kažnjen. I ne samo to, Tuchel je igračima PSG-a propisao kako se moraju hraniti. Strogo je zabranio konzumaciju svih oblika „brze hrane“, posebno nakon utakmica, uključujući tjesteninu, kolače i gazirane sokove.

Primjerice, Dani Alves dobio je stroge naputke kako se mora hraniti nakon oporavka od ozljede. Tuchel očito puno polaže na nutricionizam, pa je angažirao i nekoliko stručnjaka koji se brinu u prehrani PSG-ovih zvijezda.

Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Nije to ništa novo za Tuchela, takav je oduvijek“, potvrdio je za francuske medije Ivan Klasnić, bivši hrvatski reprezentativac kojem je Tuchel bio trener u Mainzu.

Klasnić nema baš najljepša sjećanja kada je u pitanju suradnja s Tuchelom. Nije jednom izjavio da mu je skratio karijeru jer mu nije dao igrati. Tuchel je u međuvremenu postao cijenjeno trenersko ime u Njemačkoj i cijeloj Europi. Nakon Mainza trenirao je Borussiju Dortmund i ostavio je dobar dojam.

Kako će Neymar reagirati?

Iako mu rezultati nisu bili briljantni, stekao je imidž karakternog trenera, perfekcionista koji teži ofenzivnom nogometu, ali bez suvišnog pimplanja. Očito je da traži i maksimalnu disciplinu i odricanja, što i nije tako iznenađujuće, ipak se radi o njemačkom treneru. No metode kojima se služi podsjećaju na neka prohujala vremena, kada nogometaši nisu bili toliko razmaženi i kada su vrijedila neka sasvim druga pravila ponašanja i kućnog odgoja.

Može li pristup čvrste ruke proći u PSG-u i dati traženi rezultat, to je pitanje na koje u ovom trenutku nitko nema siguran odgovor. Jedno je sigurno, labavo nije išlo, a zna se tko ponavlja iste pogreške i očekuje drukčije rezultate. Doduše, za Neymara će u perspektivi, spekuliraju francuski mediji, to možda biti previše i konačni signal da "pali" za Madrid.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider