Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Format skovan

Evo kako će se igrati Svjetsko prvenstvo 2026: FIFA našla rješenje za najveći Mundijal u povijesti

Na Svjetskom prvenstvu 2026. nastupit će 48 reprezentacija…

Lionel Messi s trofejom Svjetskog prvenstva (Foto: Afp)

Svjetsko prvenstvo 2026. igrat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Već je poznato da se proširuje broj reprezentacija, nastupit će 48 momčadi, a kako piše Athletic, FIFA je prelomila i što se tiče formata natjecanja.

Bilo je dosta spekulacija, pretpostavljalo se da bi u skupinama mogle biti po tri reprezentacije, no čini se da je FIFA odustala od te ideje jer postoje negativna iskustva iz prošlosti.

Kada su se igrale skupine s tri reprezentacije, uvijek je bilo kontroverzi i sumnji u namještanja. U lošem sjećanju ostale su neke utakmice sa SP-a 1978. i 1982.

Kako stvari stoje, ipak će biti 12 skupina po četiri reprezentacije. Dalje će ići po dvije prvoplasirane i osam najbolje trećeplasiranih. Tako će se složiti kostur od 32 reprezentacije u nokaut-fazi natjecanja.

Turnir će trajati 39 dana, a odigrat će se čak 104 utakmice, što je 40 utakmica više nego dosadašnjem formatu s 32 momčadi.

16 dodatnih mjesta raspodijelit će se između kontinentalnih konfederacija na sljedeći način: Afrika će dobiti četiri mjesta, Azija tri, Europa tri, Sjeverna Amerika dva, Južna Amerika dva i jedno mjesto pripast će pacifičkoj konfederaciji.

Preostalo mjesto zauzet će pobjednik u međukontinentalnom doigravanju. Europske kvalifikacije započet će ožujku 2025. i trajat će godinu dana. 

Prvi put najveću smotru nogometa organiziraju tri države. Kako se radi o iznimno velikim državama, udaljenosti između gradova domaćina bit će jako velike, što će sigurno biti problem, ali i izazov za navijače. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider