Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
STATISTIČKA NAJAVA

Euro 2024: Kome povijest daje najviše šanse, kako da ju Vatreni prevare te kako će proći posljednji ples četiri velikana

Pred nama je Europsko nogometno prvenstvo, turnir koji se kroz povijest uspio istaknuti kao vrlo posebno nogometno natjecanje.

Euro 2024. (Foto: gol.hr)

gol.hr će Euro 2024 pratiti kroz razne zanimljive statističke podatke koje donosi Sofascore

Europsko prvenstvo, u nogometnom slučaju jednostavno poznato kao Euro, u mnogim je sportovima natjecanje koje nosi naziv jačeg od svjetskog. 

U nogometu to ipak nije slučaj, jer ipak van Europe postoje minimalno jedni Brazil i Argentina, a onda i sve ostalo itekako spomena vrijedno, no napravimo onda kompromis i recimo da je Euro natjecanje na kojem nema pravih autsajdera.

Naravno, netko će se sad odmah sjetiti Latvije, Sjeverne Makedonije ili na ovom prvenstvu Gruzije, no neka to budu, onom starom i mnogima ne baš jasnom izrekom, iznimke koje potvrđuju pravilo.

Euro je godinama rastao do današnje 24 momčadi

Ispred nas je novo izdanje, ukupno 17. po redu, 12. otkako se igra pravi turnir s grupnom i nokaut fazom te treće otkako na njemu sudjeluju 24 momčadi.

Tih 24 momčadi možemo predstaviti na razne načine, no ovim putem odlučili smo to napraviti kroz povijesne podatke pa je tako ispred nas tablica svih utakmica ovogodišnja 24 sudionika kroz povijest Eura.

Vrijedi napomenuti da su za sve priložene grafike Sofascorea korišteni podaci od 1980. godine, tj. otkako se Euro igra turnirski. Do tada se igrao na ispadanje, tek uz završnicu četiri najbolje momčadi uz jednog domaćina, nešto poput "Final 4" turnira u košarkaškoj Euroligi.

Povijesni poredak Povijesni poredak (Foto: Sofascore)

Kao što vidite, dobro bi i tu sjela ona stara Linekerova, iako je nastala na Svjetskom prvenstvu. Nijemci su najuspješnija momčad, odigrali su najviše utakmica, što bi značilo i da su najviše puta bili u samoj završnici te su poprilično čvrsto na vrhu.

Hrvatska na vrlo pristojnoj povijesnoj poziciji

Isto tako, ne bi nas trebalo čuditi što se među prvih šest nalaze reprezentacije koje su barem jednom dosad uzimale naslov. Onda su ubačeni Englezi pa nakon njih preostali prvaci, Češka i Danska te Top 10 zatvara Belgija.

Nakon njih je tu Hrvatska, s podosta velikom prednosti ispred 12. najbolje momčadi, Slovačke. Uz dodatak da su njima, kao i Česima, uračunati zajednički rezultati jer ih nitko zapravo nije povijesno naslijedio. Za razliku od nekih nama bližih slučajeva.

Iz tablice zaključujemo kako ove godine imamo samo jedne debitante, a to je reprezentacija Gruzije, koja igrom slučaja u svom sastavu ima i jednu od najvećih zvijezda na cijelom prvenstvu.

Rumunjska će se nadati popravku dojma, budući da u 16 dosadašnjih utakmica na Euru imaju tek osam osvojenih bodova, što bi bilo 0.5 po utakmici. Srbija je tek nešto bolja od njih i to su dvije reprezentacije koje imaju najviše šansi popraviti svoj povijesni rezultat.

Hrvatska odlična u grupi, ali još uvijek sanjamo nokaut pobjedu

Što se tiče Hrvatske, Vatreni su na 4/6 po pitanju prolaska grupe te se svi nadamo kako će se postotak popraviti. Iako se dva puta grupu nije prošlo, uvijek smo bili u igri gotovo do samog kraja.

Vrlo je bitno da je upisano više pobjeda nego poraza, no nesretne eliminacije ipak su ostavile puno traga te i dalje čekamo prvu pobjedu u nokaut fazi.

Hrvatska na Eurima Hrvatska na Eurima (Foto: Sofascore)

Jednom su jači od nas bili Nijemci, mnogi će reći uz pomoć suda Leifa Sundalla, dok je Hrvatska s čak tri Eura ispadala dramatično nakon produžetaka ili kaznenih udaraca.

Semih Senturk, Quaresma pa onaj promašaj Andrej Kramarića prije tri godine u Kopenhagenu, sve nam se to podosta jako vrti kroz glavu.

Puno različitih vatrenih strijelaca

U grupi je Hrvatska relativno uspješna, što se tiče pobjeda, ostvareno ih je točno pola, 9 od 18 utakmica, a dva od četiri poraza nisu bila bolna. S dosadašnjim prosjekom osvajanja bodova u grupi, ovog puta bi Hrvatska trebala ići dalje.

Uostalom, kad smo 2012. bili u grupi s Italijom i Španjolskom, tada osvojena četiri boda nisu bila dovoljna za prolaz dalje, no u sistemu s 24 momčadi bi bila.

Najviše utakmica odigrao je naravno Luka Modrić, čak 13 od ukupno 22. Najbolji strijelac i asistent je ista osoba, Ivan Perišić, no strijelci su kvalitetno raspoređeni pa je za Hrvatsku na Eurima golove, njih 30, dosad zabijalo čak 19 različitih igrača, uz jedan autogol Pedrija. 

Perišić je zabio četiri, Šuker, Modrić i Mandžukić po tri, Klasnić dva te čak 14 igrača po jedan gol.

Francuzi i Španjolci efikasno do titula

Okrenimo se malo samim prvenstvima, za početak prvacima, pa smo vam pripremili ljestvicu prosječnog broja pogodaka svakog europskog prvaka, da možete provjeriti kome se ofenzivna igra isplatila.

Tu vas vjerojatno neće iznenaditi koji je prvak na posljednjem mjestu, podosta je to veliki zicer, no ostali su podaci zanimljivi.

Efikasnost prvaka Efikasnost prvaka (Foto: Sofascore)

Francuska 1984. bila je pravi napadački stroj, predvođena Michelom Platinijem koji je zabio čak devet pogodaka u pet utakmica. Najviše je stradala Belgija, koja je dobila pet komada, a već spomenuti Platini upisao je čak dva hattricka u grupnoj fazi.

Druga najefikasnija također je Francuska i to ona sjajna generacija iz 2000. godine. Jedna od samo dvije reprezentacije koje su dvije godine ranije osvojenom svjetskom naslovu pridodale i europski.

Slijedi Španjolska, jedina reprezentacija koja je obranila naslov prvaka Europe, upravo s ta dva slučaja i oni zatvaraju krug momčadi koje su do europske titule došle uz postizanje više od dva pogotka po utakmici.

Želimo prvenstvo efikasno poput posljednjeg

Okrenimo se malo i samim prvenstvima, gdje nas jako veseli podatak da je upravo ono posljednje odigrano donijelo i najveći broj postignutih pogodaka, čak 2.78 po utakmici, što je nadmašilo i Euro 2000., koji pamtimo kao izuzetno efikasan.

Tu je blizu tek 1984., zahvaljujući već spomenutoj sjajnoj Francuskoj, ali isto tako vrijedi naglasiti kako je taj podatak dobiven na bazi 15 utakmica, onaj iz 2000. na bazi 31, a posljednji na bazi čak 51 utakmice.

Iskreno se nadamo da će se taj slijed uspješno nastaviti na ovom prvenstvu.

Statistika prvenstava Statistika prvenstava (Foto: Sofascore)

Od 1996. godine, kad se prvi put na prvenstvu pojavilo 16 reprezentacija, povećao se i broj kartona, no opet imamo pozitivan podatak da prošlo prvenstvo ipak nije unutar pet s najgorom disciplinom.

Zanimljivo je uzeti u obzir i podatak da unatoč uvođenju VAR-a, koji je donio veći broj kaznenih udaraca u nogometnim ligama, prvenstvo održano u ljeto 2021. godine ipak nije unutar Top 3 prvenstava s najviše dosuđenih "penala". Rane osamdesete nekako su tu u prvom planu.

Posljednji ples četvorice velikana

Iako naravno nikad ne treba otpisivati nogometaše poput njih, u redu je reći da će ovo prvenstvo biti posljednji ples četvorice nogometnih velikana, barem po pitanju napada na Euro, koji samo jedan od te četvorice ima u svojoj riznici trofeja.

To je Cristiano Ronaldo, koji će zaigrati na svom šestom Euru, čak 20 godina nakon debija na njegovom domaćem terenu u Portugalu, gdje je u finalu došao šok protiv Grčke. Osvojio je Ronaldo titulu 12 godina kasnije, ali ga sigurno smeta činjenica da je u finalnoj utakmici već nakon 25 minuta morao iz igre.

Ova nogometna legenda prava je i legenda Eura, s čak 14 pogodaka iz 25 utakmica. Nešto je to ispod njegovog prosjeka, ali po pitanju golova na Euru mu nitko nije ni blizu. Platini je iza njega s već spomenutih devet golova, dok su po sedam zabili Alan Shearer i Antoine Griezmann, koji ima priliku ove godine prestići svog velikog sunarodnjaka, no Ronalda vjerojatno uhvatiti neće.

Posljednji ples Posljednji ples (Foto: Sofascore)

Toni Kroos na svoja tri Eura ima tek jednu asistenciju, ali unatoč tome i najbolju Sofascore ocjenu od sva četiri velikana koja smo analizirali. Svatko tko ga je dovoljan broj puta gledao zna zašto je to, Kroos je prije svega mozak cijele momčadi u kojoj nastupa.

Dva polufinala i eliminacija u osmini finala prije tri godine njegov su rezime, ali isto tako Kroos ima priliku napraviti fantastičnu priču po pitanju kraja karijere.

U posljednjoj klupskoj utakmici osvojio je Ligu prvaka kao asistent za prvi pogodak, a sad ima priliku u posljednjem izlasku na teren osvojiti europski naslov, u svojoj državi. Onaj svjetski je, dobro pamtite, 2014. godine također osvojio.

Može li Luka ispuniti svoj san?

Tu je naravno i Luka Modrić, na svom petom prvenstvu, kapetan Hrvatske zajedno s reprezentacijom čeka prvu pobjedu u nokaut fazi, a ona možda dođe baš ove godine. Skupina je teška, ali u slučaju prolaska iste postoji nekoliko jako dobrih ždrijebova za ostvariti vrhunski rezultat.

Znamo što Luka sanja, to je trofej s Hrvatskom, a recimo da je ovo posljednja prilika, iako se njega uistinu više nikad ne smije otpisati. Naša reprezentacija nije u užem krugu favorita, no nije bila niti na posljednja dva svjetska prvenstva, pa svi znamo kako je to prošlo.

Posljednji velikan je onaj koji je vjerojatno najemotivnije proslavio odlazak na ovo prvenstvo, nakon drame kaznenih udaraca u ožujku protiv Walesa.

Robert Lewandowski i Poljaci ne mogu prežaliti 2016. godinu, kad su po mnogima igrali najbolji nogomet na prvenstvu, da bi bili eliminirani u četvrtfinalu nakon lošijeg izvođenja kaznenih udaraca protiv Portugala.

Nisu ni blizu favorita, prolazak skupine bio bi im uspjeh, ali Lewandowski će sigurno igrati do posljednje kapi znoja, a tako će i motivirati svoje suigrače. Napravili su dobru smjenu generacija i tko zna, možda ih kapetan, koji je na Euru postigao pet pogodaka u 11 nastupa, uspije odvesti i nešto dalje nego što im prognoze previđaju.

Čeka nas sjajnih mjesec dana nogometa i jedna čekamo analizirati sve podatke koje će nam nogomet u narednim tjednima pokloniti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider