Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rijeka pokazala da se može

Englezi su opet podcijenili Dinamo: Kriza je za Modre i HNL klubove zapravo velika šansa

Hrvatski je prvak pokazao da je izrastao u ozbiljan europski klub...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo se suvereno plasirao u drugi krug Europske lige. Uvjerljivo je prvi u svojoj skupini, s gol-razlikom 9:1. Malo je nedostajalo da natjecanje završi bez primljenog gola, što bi bio rekord dvaju preostalih europskih kupova.

Kako god, hrvatski je prvak pokazao da je izrastao u ozbiljan europski klub. Dinamo više nije samo puki sudionik, nego i kreator zbivanja. Nakon desetljeća neuspjeha, u tri godine dvaput će prezimiti u Europi.

Međutim, kladionice mu i dalje ne vjeruju previše.
Prema William Hillu, Dinamo je tek 26. favorit za osvajanje Europske lige s koeficijentom 101. Isti koeficijent ima i praška Slavia. Prvi favorit je Mourinhov Tottenham (6), pa dolaze još dva engleska kluba Manchester United (7) i Arsenal (9), onda Milan (11), Napoli (13), Leicester (15), Roma (17)…

Englezi podcijenili Dinamo

Ispred Dinama je još uvijek i Feyenoord. Engleski bookmakeri su se malo zaigrali, nisu baš ažurni. Možda će se tijekom dana pribrati, vidjet ćemo hoće li korigirati koeficijente. Vjerojatno hoće, ali teško da će ih bitnije mijenjati u slučaju Dinama jer je i prije zadnjeg kola osigurao prvo mjesto u skupini i prolaz dalje. Englezi još manje vjeruju beogradskoj Crvenoj zvezdi, srpski je prvak pri samom dnu liste s koeficijentom 201.

Dakako da Dinamo realno ne može biti baš u prvom ešalonu favorita, ali čini nam se da je hrvatski prvak ipak malo podcijenjen. Primjerice, Šahtar je 15. favorit s koeficijentom 26, a to je praktički ista ona momčad koju je Dinamo prošle sezone držao na konopcima u Ligi prvaka i koju su spasile samo dobre vile.

gol expired Čudo je ipak na vratima: Dinamo takvu prodaju nije doživio, do jučer nezamislivo divider

Ne kažemo da je Dinamo dobra oklada za osvajanje trofeja, naravno da mu šanse nisu prevelike, ali mogao bi biti ugodno iznenađenje. Ako je Kopenhagen prošle sezone igrao u četvrtfinalu, a Šahtar u polufinalu, zašto se Dinamo ne bi nadao sličnom rezultatu. Nije to nemoguće, s malo sreće u ždrijebu i pametnom zimskom transfernom politikom Modri mogu napraviti novi iskorak.

Taj se zaključak može donijeti po igrama koje su pokazali u posljednja tri kola natjecanja po skupinama. U prve dvije utakmice Dinamo, realno, nije izgledao bogzna kako dobro, ni protiv Feyenoorda u Maksimiru, ni protiv CSKA u Moskvi. Već protiv Wolsbergera u Zagrebu bilo je bolje, a onda su se plavi dečki u potpunosti oslobodili pritiska, koji ih je očito jako sputavao. U uzvratu u Klagenfurtu pokazali su da su najbolja momčad skupine. Tu se već moglo nazreti da će protutnjati i Rotterdamom. CSKA u Zagrebu bila je samo formalnost.

Dinamo pokazuje kontinuitet

Iako je otišao Dani Olmo, glavni igrač Bjeličine ere u Maksimiru, kao i Nikola Moro, Dinamo očito i dalje ima visoku koncentraciju kvalitete. Iskočili su neki novi igrači, koji su dosada bili u drugom planu, posebice Lovro Majer. Bjelica je posložio stvari, nećemo reći da je postavio Dinamo na kartu Europe, on je već bio tamo, ali ga je poprilično uzdigao na ljestvici.

Unatoč brojnim kritikama, mnoge su bile opravdane, da ne bude zabune, Zoran Mamić nastavio je tamo gdje je Bjelica stao. Pametno je stao na loptu, prekinuo je javne polemike i posvetio se radu s momčadi. To mu je donijelo rezultat. Ključna riječ je kontinuitet.

gol expired Livaković zaprepastio nogometne fanove: "Najbolji je vratar svijeta. Zapamtite to ime" divider

Dinamo je i prije imao kontinuitet plasmana u skupine Lige prvaka ili Europske lige, ali ovo je ipak nešto drugo. Kažemo, jedno je sudjelovati, a sasvim drugo kreirati. Dinamo danas kreira u Europi, to je činjenica. Naravno da netko treba stvoriti uvjete da bi se došlo do kontinuiteta stvaranja i kupovine dobrih igrača te podizanja rezultatske letvice.

Taj netko je uprava kluba, a nju u Dinamu personificira jedan čovjek. Zna se koji - Zdravko Mamić. Što god tko o mislio o bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, koliko god ga i potpisnik ovih redaka kritizirao svih ovih godina, ne mogu mu se zanijekati zasluge. To ne znači da mu to može poslužiti kao opravdanje u sudskim procesima i optužbama za korupciju. To su priče koje se ne mogu stavljati u istu vreću. I tu će svatko dobiti po zaslugama. Barem bi tako trebalo biti.

Zdravku Mamiću ne mogu se oduzeti zasluge, ali to ne znači da mu je to opravdanje 

Mnogi će reći da je Mamić stvorio jaki Dinamo prije svega zbog vlastitog džepa i vjerojatno neće odveć pogriješiti. No to i dalje ne može prebrisati zasluge za ostvarivanje sportskog uspjeha. Rezultati su egzaktna stvar, lako mjerljivi. Druga je stvar što se moglo i bolje da se uvijek radilo samo za rezultat. O tome se već može puno diskutirati.

Uglavnom, Dinamo je konačno dosegao tu razinu da nešto znači u Europi. Zna se da je uspjehe najteže ponavljati, a Dinamu u zadnje vrijeme to polazi za rukom. Vrijeme će pokazati ima li Dinamo kao klub kapaciteta da se održi na ovoj razini ili možda napraviti i korak više. U tom kontekstu, možda za Dinamo i općenito hrvatske klubove nije tako loša ova ekonomska kriza koja se valja Europom i svijetom. Dinamo i Rijeka pokazuju da se može.

Doista su ugodno iznenađenje, prije početka sezone malo tko bi prognozirao ovakve rezultate. Problem je što su zasad jedini hrvatski klubovi koji su u stanju napraviti europski iskorak. Osijek bi možda mogao sutra, a Hajduk i ostali tko zna kada...

Kriza može biti i šansa

Mnogi inozemni klubovi nisu naučili raditi s limitiranim sredstvima. Pogledajte samo Dinamove protivnike u skupini, primjerice moskovski CSKA. Armijski klub potrošio je samo u ovom prijelaznom roku tridesetak milijuna eura, a vidjeli ste na što sliči. Dinamo za hrvatske prilike ima astronomski proračun, godinama se vrti oko 50 milijuna eura. Nije malo, ali to za mnoge europske klubove i nije bogzna kako frapantna cifra.

Ako Dinamo održi tu razinu, a možda bi mogao biti tu negdje jer se na tržištu još uvijek odrađuju transferi u njegovim gabaritima, što je uz novac od UEFA-inih nagrada dovoljno za zatvaranje navedenog proračuna, u sljedećem razdoblju mogao bi biti još uspješniji jer će konkurencija vjerojatno padati. Pogledajte nizozemsku ligu. Donedavno hrvatski klubovi nisu moglo ni sanjati da ravnopravno ukrste koplja s njihovom velikanima, a danas je samo Ajax osjetno iznad.

Svjedoci smo da mnogi europski klubovi ni s puno većim financijama od Dinama nisu u stanju uspješno funkcionirati. Da se još u Dinamu novac troši racionalnije, a za to sigurno ima prostora u hrvatskim okvirima, budućnost maksimirskog prvaka mogla bi biti još potentnija.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider