Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HOĆE LI OPET?

Nedavni susret Srba i Engleza obilježio pravopis: Mediji s otoka se danima ismijavali našim susjedima

Partizan je u jesen 2019. godine ugostio Manchester Uniteda, a Englezi su najviše pričali o onome što je pisalo na semaforu.

Engleske zastave (Foto: Afp)

Poznato srpsko pravopisno pravilo, "Piši kako govoriš, čitaj kako je napisano" posljednjih je godina ponovno postalo hit među nogometnim fanovima u regiji. Naravno, izvan same Srbije.

Tako često vidimo posvete sprskom pisanju imena poznatih sportaša, a postoje i neke humoristične stranice na društvenim mrežama koja se bave baš time.

Srbi su igrali protiv ekipe s "PES-a"?

No, kad se toga prihvate Englezi, protiv kojih će danas reprezentacija Srbije otvoriti svoj nastup na Europskom prvenstvu, to je znak da je sve otišlo malo predaleko.

Kao uvod u današnji susret skupine C, koji će se igrati od 21 sat u Gelsenkirchenu, prisjetili smo se situacije iz jeseni 2019. godine, kad je Partizan u Europskoj ligi ugostiti Manchester United.

U svemu oko utakmice, gdje je Partizan bio bolja momčad, ali je United slavio rezultatom 0:1, Englezi su najviše pažnje pridali onome što je pisalo na semaforu tijekom predstavljanja momčadi.

Tamo su se nalazili Megvajer, Mek Tominej, Marsijal, Roho, Džons i mnogi drugi, što je sve pristupne na stadionu podosta zbunilo. Tako su se mediji na Otoku poigrali time, najčešće u izjavu kako su na semaforu postavljena imena poput onih iz Pro Evolution Soccera.

Naravno, misli se na vrijeme dok nije bilo licenci za neke reprezentacije, pa su tako za Hrvatsku u to vrijeme igrali Plikoso, Olembe, Niko Konac, Suira i Pkro.

Srećom, danas to neće vidjeti na semaforu

Nisu se Englezi mogli načuditi tome, ali nisu bili jako zločesto, dalje od čudenja i ismijavanja nije išlo.

Mnogi smatraju da to pravilo srpskog jezika treba promijeniti, odnosno da je način pravilnog pisanja nečijem imena i prezima izraz čistog poštovanja, odnosno nepoštovanja u suprotnom.

No, budu li pogledali i danas u srpske medije, sigurno će u pretpostavci sastava svoje reprezentacije vidjeti Pikforda, Belingema, Kejna, Tripijea, Rajsa i Vokera.

Srećom po Srbiju, u momčadi Engleske neće biti Luk Šo, ponajbolji igrač Gordog Albiona s prošlog Eura, dok će Votkins i Majnu vjerojatno čekati svoju priliku s klupe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider