Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Sada je sve moguće"

Englezi o vrijednosti Dinamovih zvijezda i zašto ih Chelsea ne kupuje izravno: "Marketing radi čuda"

Ako Chelseajeva pojačanja vrijede stotine milijuna eura, koliko vrijede Dinamovi igrači?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako Fofana vrijedi 80 ili Koulibaly 38 milijuna eura, koliko vrijede Oršić, Petković ili Josip Šutalo?

Slično pitanje postavili su i neki navijači Chelseaja poslije za njih šokantnog poraza londonskih plavaca u Maksimiru.

Robert Lewandowski i Ousmane Lewandowski Barca u transu, Xavi grmi: "Dembele je na razini najboljeg Neymara, a Lewa je najbolji centarfor" divider

To smo pitanje postavili i engleskim novinarima s kojima smo se družili u centru Zagreba nakon utakmice. Osim Dinamovih igrača, spomenuli smo im i hrvatskog reprezentativca Martina Erlića, utvrdivši da bi Chelseaju bilo puno isplativije da je njega kupio za "sitnu lovu", nego što je istresao silne novce za obrambene igrače koji su se u lošem svjetlu predstavili u Maksimiru.

"Marketing radi čuda"

"Marketing radi čuda", odgovorio nam je poznati engleski novinar Nizaar Kinsella, koji u stopu prati Chelsea i jedan je od najboljih poznavatelja prilika i odnosa snaga na Stamford Bridgeu.

Engleskim novinarima Erlić baš i nije poznat, što je i razumljivo. Tek je nedavno postao hrvatski reprezentativac, a igra u malom talijanskom klubu koji oni rijetko gledaju. Međutim, bitan je kontekst…

"Za koliko bi Chelsea mogao kupiti Erlića? Možda za pet milijuna eura. Chelsea ne kupuje igrače ili jako rijetko kupuje za takve novce. Više potroši na mladce koje dovede u Akademiju, a tko zna hoće li ikada upisati i jedan nastup u prvoj momčadi", priča nam engleski kolega i pojašnjava.

"To je stvar imidža"

"Nije da to odobravam, ali to je stvar imidža. Jasno je da bi Chelseaju bilo puno jeftinije da je kupio, recimo, Gvardiola dok je još igrao u Dinamu, kada je vrijedio puno manje, no veliki engleski klubovi, posebice Chelsea, najčešće tako ne rade. Oni se odlučuju dovoditi igrače iz najjačih liga jer smatraju da su na taj način ti igrači provjereni. Recept je vrlo jednostavan: kupe najboljeg obrambenog igrača Napolija ili nekog drugog većeg europskog kluba i misle da je stvar riješena. Veliki klubovi uglavnom skupo kupuju i prodaju između sebe. To je jednostavno tako", priča Kinsella, koji se slaže da nije siguran jesu li igrači koje je Chelsea kupio toliko bolji od Dinamovih.

Mohamed Salah Legende brutalno sasjekle Liverpool: "To je samoubojstvo! Sramota, igraju kao djeca, ovo je kraj ciklusa“ divider

"Kada uzmete odnos cijene i kvalitete, to je veliko pitanje. Nisam siguran da igrači koje je Chelsea doveo vrijede baš toliko više nego Dinamovi. Kod nekih možda uopće nema razlike", kaže engleski novinar i upozorava.

Vlasnici klubova labavog znanja

"Gledajte, naravno da je teže prepoznati igrača koji igra u manjoj ligi. Za takvu procjenu treba velika stručnost, a vlasnici engleskih klubova često nisu baš najbolji poznavatelji nogometne igre. I to najblaže rečeno. To su uglavnom sjajni biznismeni, naravno da odlično znaju svoj posao u branši kojom se bave, ali nogomet je nešto drugo. Kada glavni gazda nije baš stručnjak i ne može ni izbliza procijeniti kvalitetu igrača, onda tu postoje svakakve kombinacije. U lancu donošenja odluka i hijerarhiji postoje svakakvi interesi, ako se razumijemo", kazao nam je engleski kolega.

Engleske kolege su se nasmijale kada smo konstatirali: ako je Chelseaja "sram" kupiti igrača od pet milijuna eura, pa neka onda za Erlića ponude 50 i stvar je riješena.

"Kako to da Oršić i Petković još igraju u Hrvatskoj?"

Kolege je zanimala jedna stvar.

"Kako to da Oršić i Petković još igraju u Hrvatskoj? Sigurno je razlog što imaju dosta godina. Prema ovom što sam vidio, imaju mjesta u Premierligi", kazao nam je novinar uglednog Guardiana Ed Aarons.

Engleski novinari su i prije utakmice s Dinamom znali dosta o nekim njegovim igračima, većinu ipak ne poznaju.

"Za jednog Engleza znamo dosta i o Zdravku Mamiću"

"Ovi koji igraju za reprezentaciju su nam najpoznatiji, ali preko vas hrvatskih novinara saznajemo i za ostale igrače. Dinamo je stekao solidno ime u Engleskoj. Ne mogu reći da svi sve znaju o njemu, obični ljudi ne znaju previše, ali mi kojima je nogomet posao znamo dosta", kaže iskusni kolega iz Guardiana.

"Za jednog Engleza znam dosta i o Zdravku Mamiću", ubacio se s duhovitom digresijom Kinsella i nasmijao društvo, što govori da je Mamićevo ime poznato i ostalim engleskim kolegama.

"Dinamo mora nešto napraviti u Ligi prvaka"

"Šalu na stranu, znamo da Dinamo ima odličnu omladinsku školu i da stalno izbacuje mlade igrače. Dinamovi igrači nisu baš toliko jeftini, zapravo je to relativna stvar, ovisi tko ih traži, Chelsea i Manchester City ili neki manji engleski klub. Da bi Dinamo izravno prodavao igrače u najveće engleske klubove, mora nešto opipljivije napraviti u Ligi prvaka. Ova pobjeda nad Chelseajem u tom smislu će puno značiti. Ako kojim slučajem prođe skupinu, to će biti veliki iskorak. Onda će biti veliki interes za njegove igrače, poglede će baciti i najveći engleski klubovi", kazale su nam engleske kolege.

Zapravo, sve je prilično logično. Vrijednost igrača u nogometu prilično je rastezljiva kategorija. Puno toga igra ulogu; iz koje lige dolazi, kakav pedigre ima klub koji prodaje, kakve rezultate u Europi i itd.

"Sada je sve moguće, Dinamo može proći dalje"

"Ako neki igrač igra u jačoj ligi, smatra se da je provjeren. Ali ni to nije dovoljno ako igra u manjem klubu. Najvećim engleskim klubovima novac nije problem i stoga najčešće idu lakšim putem. Rezoniraju ovako: prvo ti prijeđi u neki jači klub i tamo se pokaži, a onda ćemo te mi kupiti. Pa, Chelsea je potrošio gotovo 300 milijuna eura ovog ljeta na pojačanja. I potrošit će još toliko ako bude potrebno. Novac je najmanji problem", kazale su nam engleske kolege.

"Nakon ove Dinamove pobjede sve je moguće. Uopće nije nerealno reći da Dinamo sada ima pristojnu šansu proći dalje", zaključili su. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider