Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Počinje u petak

Engleska liga izvjesnija od HNL-a: Tko će biti novi prvak Hrvatske i zašto kladionice cvikaju?

U petak započinje novo prvenstvo Hrvatske, Dinamo brani naslov prvaka, a Hajduk se čini kao najveći konkurent...

Detalj s derbija Hajduka i Dinama (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

U petak započinje novo prvenstvo Hrvatske. Dinamo i Istra otvaraju prvo kolo SuperSport HNL-a u Maksimiru (21:00).

Gennaro Gattuso Gattuso uveo čvrstu ruku u Hajduk, Rijeka čeka eksploziju neizbrušenog dijamanta divider

Tko je najveći favorit hrvatskog prvenstva? Za mnoge je to i dalje Dinamo, to je realna procjena, no bode oči da kladionice još nisu izvjesile koeficijente, barem nisam primijetio, a samo nas jedan dan dijeli od početka utrke za naslov prvaka.

Engleska liga izvjesnija od HNL-a?

Izgleda da je engleskim kladionicama lakše procijeniti tko će biti prvak Engleske nego hrvatskim tko će biti prvak Hrvatske. A znamo da je Dinamo osvojio 18 naslova prvaka u posljednjih 19 sezona.

Što nam sve to skupa govori? Očito da se čeka početak sezone i možda rasplet prijelaznog roka. Možda su kladionice nesigurne jer, primjerice, nije jasno što će biti s Edinom Džekom, odnosno hoće li napustiti Fenerbahče i prijeći u Hajduk?

Triatlon u Parizu VIDEO Mnogi su bili zgroženi scenama iz Pariza: Olimpijac povraćao nakon plivanja u rijeci Seini divider

Činjenica jest da bi to bila posve drukčija priča. Hajduk s Džekom u napadu i Hajduk bez Džeke dvije su potpuno suprotne priče. Osim toga, prilično je neizvjesno tko će na kraju otići, a tko ostati. I u Dinamu, i u Hajduku, a pogotovo u Rijeci.

Dinamo i dalje najvrjedniji 

Ako bacimo oko na Transfermarkt, koji nije sveto pismo i njegove procjene ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali je ipak relevantan pokazatelj, vidjet ćemo da je Dinamova momčad još uvijek najvrjednija.

Procijenjena je na 72,5 milijuna eura, a Hajdukova je druga s oko 51 milijunom eura. Rijeka je treća s oko 38 milijuna, a Osijek četvrti s oko 25 milijuna eura. Svi ostali su daleko ispod: Lokomotiva (11,7), Gorica (9,5), Istra (8,9), Slaven Belupo (7,6), Varaždin (7,2) i Šibenik (6,3). 

Zlatko Kumrić (u plavom) Hrvatski olimpijac nakon poraza plakao i bjesnio, trener objasnio što se dogodilo: "Već tri dana..." divider

Razlika između Dinama i Hajduka i jest i nije velika. Dvadesetak milijuna za HNL nije malo, toliko je procijenjena gotovo cijela momčad Osijeka, no postoje neke dvojbe koju tu razliku mogu bitno smanjiti barem u psihološkom smislu.

U kakvom su stanju Perišić i Rakitić te mogu li jako podignuti Hajduk? 

Naime, Hajduk u sastavu ima dvije velike zvijezde europskog i svjetskog nogometa, Ivana Rakitića i Ivana Perišića, čija je vrijednost zbog starosne dobi i upitnih okolnosti potpuno relativna. 

Teško je procijeniti u kakvom su stanju i na kojoj razini mogu igrati? Znamo da je Perišić imao tešku ozljedu koja je ostavila vidljive posljedice. Može li se vratiti na svoju staru razinu ili barem približnu, veliko je pitanje. Rakitić nema problema s ozljedama, ali činjenica je da njegove igre u posljednjoj sezoni u Sevilli, pa potom i u Al-Shababu, nisu bile baš briljantne.

Kladionice cvikaju

Kako će Perišić i Rakitić izgledati, koliko u njima ima još dinamita i koliko mogu podignuti Hajduk, pitanje je na koje nitko nema pouzdan odgovor. Sve su to vjerojatno razlozi zbog kojih najveće hrvatske kladionice cvikaju i ne usuđuju se izbaciti koeficijente za prvaka.

Naravno da ćemo svi biti puno pametniji nakon što prođe nekoliko kola i završi ljetni prijelazni rok.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook