Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zanimljiv stručnjak

EKSKLUZIVNO Novi trener Hajduka: "Na ovu se klimu nikad neću priviknuti, a ovim ljudima želim pokloniti naslov prvaka"

Hajdukova sezona starta ove subote utakmicom protiv Lokomotive u sklopu prvog kola HNL-a.

Uoči prve sezone na klupi Hajduka svoja očekivanja, ciljeve, trenerske uzore i još mnogo zanimljivih detalja ekskluzivno za Dnevnik Nove TV našem Stipi Antonijeviću otkrio je trener Hajduka - Jens Gustafsson.

Prije mjesec i pol dana za Jensa Gustafssona u Splitu nitko nije znao, a onda je duo Jakobušić - Nikoličius objavio da upravo Šveđanin sjeda na klupu Hajduka.

Pa, za početak, je li mjesec i pol dana bilo dovoljno za klimatsku prilagodbu jednog Skandinavca?

"Ne, nisam se priviknuo na ovu klimu i mislim da nikad neću. Teško se prilagoditi ovoj vrućini, ali jako mi se sviđa." 

Na vrućinu stolice Hajdukove klupe morat će se brzo naviknuti jer već ovoga vikenda starta HNL. Pitali smo stratega Bilih je li zadovoljan s pet pobjeda i dva poraza na pripremama.

"Volim imati kontrolu i raditi stvari sa 100 posto"

"Nismo još spremni i nikada nećemo biti dovoljno spremni, sigurno. Nisam potpuno zadovoljan ni s jednim dijelom, da budem iskren, ali neki dijelovi su OK, a neki se moraju dosta popraviti."

Nakon takvog odgovora teško se bilo ne zapitati razgovaramo li to s perfekcionistom.

"Ne budim se svako jutro s mišlju da će danas sve ispasti savršeno jer znam da će se razne stvari dogoditi, ali volim imati kontrolu, volim raditi stvari sa 100 posto. Ništa manje ne prihvaćam, tako da sam možda i perfekcionist, ne znam." 

"Moramo razumjeti da će s mladima biti uspona i padova"

Gustafsson itekako dobro zna je kakav Hajduk želi - napadački i s loptom u nogama. Ali i s mnogo razumijevanja prema mladim igračima.

"Moramo s mladima imati balans. Moramo razumjeti da će biti uspona i padova, ali moramo im uvijek pokazati povjerenje, učiti ih, educirati, pomoći im na svaki način koji znamo kako bi oni mogli pomoći Hajduku da dođe do rezultata." 

Kao dva u jednom, trener i sportski direktor švedskog prvoligaša Noršepinga, Gustafsson je u 4 i pol godine mandata od prodaje mladih igrača klubu donio više od 30 milijuna eura u odštetama. Tajna dobre suradnje s velikim talentima možda se krije i u činjenici da je Šveđanin diplomirani psiholog, s fakultetskom diplomom iz biheviorizma.

"Za mene psihologija igra veliku ulogu. Naravno, ne možete reći - ne treba raditi na psihologiji ili ne treba raditi na taktici. Treba raditi na cijeloj slici, ali za mene je psihologija možda i najvažnija."

"Sviđa mi se ono što Guardiola radi u Cityju, kao i osobnost Carla Ancelottija"

A evo čijoj se trenerskoj psihologiji i taktici 42-godišnji trener Splićana najviše divi.

"Sviđa mi se ono što Guardiola radi u Cityju, naravno. Sviđa mi se osobnost Carla Ancelottija, mislim da na dobar način radi da zadobije povjerenje igrača i drži pod kontrolom velike zvijezde na jedan drugačiji način. Mnogo sam čitao o njemu."

Mnogo je i čuo o podršci Torcide, dio toga vidio i na svoje oči na pripremama. No tek ga čeka prva službena domaća utakmica pred grotlom Poljuda, a ona će biti ona europska, 22. srpnja protiv kazahstanskog Tobola.

"Radujem se sili s tribina"

"Jako se radujem toj sili s tribina da se ujedini s igračima kako bi pomogla Hajduku da bude još bolji." 

Za kraj smo ostavili pitanje koji je cilj strateg Bilih sam sebi postavio kao minimum s kojim će biti zadovoljan.

"Ne radi se o meni, radi se o klubu, o ljudima koji podržavaju klub, o ljudima koji rade u klubu. A oni svi žele naslov prvaka i tu priča staje. Sve što nam ne pomaže osvojiti naslov ja ću preskočiti jer to je cilj koji imam - pokloniti svima njima naslov prvaka", zaključio je Gustafsson.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider