Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ne može izdvojiti jednog

Jedan na jedan s Džekom: Evo što misli o Hrvatima, reprezentaciji i Ćiri

Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV dao je najbolji napadač Bosne i Hercegovine - Edin Džeko.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko igra jednu od svojih najboljih sezona. Trenutno je drugi strijelac Serie A, a njegova Roma drži drugo mjesto u prvenstvu, doduše s velikih osam bodova zaostatka za Juventusom. Džeko je ekskluzivno razgovarao s novinarom Nove TV Milanom Stjeljom i otkrio mu svoja razmišljanja o hrvatskim igračima, reprezentaciji, te legendarnom treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću. 

* Trenutačno ste s 31 postignutim pogotkom treći najbolji strijelac u Europi. Ispred vas su samo Messi i Cavani.

"Pa šta da ti kažem", rekao je uz smiješak Edin Džeko pa nastavio.

"Igram jednu od najboljih sezona u svojoj karijeri. Iako imam 31 godinu, vjerujem da imam još nekoliko sezona na visokom nivou. Uostalom tako se i osjećam i vjerujem da ću tako i nastaviti, jer su meni golovi sve".

* Konkurencija u napadu Serie A vrlo je opasna, a dio te opasnosti predstavljaju i hrvatski napadači Mario Mandžukić i Nikola Kalinić. Kakvo je vaše mišljenje o njima?

"S Mandžom sam imao priliku igrati u Wolfsburgu. Vidi se na njemu da ima kvalitetu postizanja pogodaka i on još ima dodatnu snagu koja ga je pratila kroz cijelu karijeru, a to je da u svakoj utakmici daje ne 100, nego 150 posto".

"Što se tiče Kalinića, vidio sam da ima ponudu iz Kine i baš smo se bili tako negdje čuli. Rekao sam mu: 'Neka te dragi, zabijaj ovdje koliko možeš.''

* Jeste li upoznali Marka Pjacu? Jeste li se upoznali s njegovom igrom?

"Nisam još. Čuo sam za njega još dok je bio u Dinamu, a prvi put sam ga vidio na Europskom prvenstvu. Vidi se da će malo biti zvijer i da je budućnost Italije, te hrvatske reprezentacije".

* Bili ste član reprezentacije kada je izbornik bio još jedan Hrvat, Miroslav Ćiro Blažević. Imate li kakvu anegdotu vezanu uz njega?

"Imam puno anegdota kada je Ćiro u pitanju. Sjećam se da na našim utakmicama nije bilo ni tisuću ljudi prije nego li je on došao. Ćiro, takav kakav jest, uspio je vratiti publiku na stadion i za to je on definitivno najzaslužniji".

* Biste li se složili s mišljenjem mnogih da je Hrvatska najbolja u regiji?

"Dobro to ti kažeš. Haha. Šalim se. Ono što je dosad Hrvatska napravila vjerujem da je moglo biti još i bolje. Mislim da kritike hrvatskih navijača, koje su došle nakon ispadanja od Portugala, nisu bile opravdane. Iskreno i ja sam očekivao da Hrvatska ode barem do polufinala, ali to je nogomet. Vama su ciljevi sada veliki, a nama su i dalje da se plasiramo na svako iduće veliko natjecanje".

* Oduševljava li vas jedan od hrvatskih nogometaša?

"Samo jedan? Većinu znam i osobno. Mogu reći da imate reprezentaciju za respekt."

Među ostalim upitali smo kapetana BiH reprezentacije o dometu njegove momčadi, na što je otvoreno poručio da BiH ima momčad kojom može ostvariti plasman na SP, ali je isto tako istaknuo da bi bilo prijeko potrebno da se uskoro pojavi barem jedan mladi igrač jer, kako kaže, niti Edin Džeko ni ova generacija neće igrati još 10 godina.

Upitali smo ga da nam približi velikog kapetana njegove momčadi, legendarnog Francesca Tottija, a najbolji nogometaš susjedne nam države i jedan od najpoznatijih u cijeloj regiji otkrio je kako je Totti zapravo jedan potpuno jednostavan čovjek koji se unatoč svjetskoj slavi ne smatra posebnim ili iznad drugih, ali da zbog enormne potrebe navijača Rome da se fotografiraju s njim ili bar nakratko podruže, Totti praktički ne može slobodno prošetati ulicom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider