Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HIPERPRODUKCIJA

Dok se mi patimo s desnim bekovima, Englezi svoje doslovno dijele po svijetu

Engleska bi uskoro mogla ostati bez još jednog potencijalnog reprezentativnog desnog bočnog braniča, no oko toga nema nikakve panike.

Matty Cash, George Baldock i Tariq Lamptey (Foto: Afp)

Nogometnim medijima u svijetu proširila se vijest kako bi Aaron Wan-Bissaka, nogometaš Manchester Uniteda i bivši član većine mladih engleskih selekcija, mogao zaigrati početkom siječnja na Afričkom Kupu Nacija.

To ne bi bilo čudno da je on uistinu član jedne od afričkih reprezentacija. Ali, to nije slučaj, Wan-Bissaka je dosad bio član Engleske te se nadao pozivu u seniorski sastav.

Sve više ih zovu pradomovine

Ipak, nikoga neće začuditi ode li u smjeru nekih drugih kolega iste pozicije te promijeni nacionalnu momčad. Naime, stigli su kontakti od zemlje iz koje dolazi njegovo porijeklo, DR Konga, a žele ga pridobiti već za nadolazeće prvenstvo. On je čak i odigrao jedan susret za njihovu U-20 reprezentaciji, ali onda se vratio Engleskoj.

Wan-Bissaka tako bi, kao što je gore navedeno, postao samo još jedan u nizu engleskih desnih bočnih braniča koji su u posljednjih par godina odabrali igrati za drugu reprezentaciju.

To nas ne treba začuditi, ako znamo da Gareth Southgate na raspolaganju ima Trenta Alexandera Arnolda, Kierana Trippiera, Kylea Walkera i nažalost prečesto ozlijeđenog Reecea Jamesa.

Istu poziciju može igrati i Arsenalov Ben White, a tu su još mladi Tino Livramento te nova akvizicija u reprezentaciji, Cityjev Rico Lewis. Mnoge reprezentacije bi bile sretne da u sastavu mogu imati neke igrači koji Gordon Albionu nisu ni blizu, poput Kylea Walkera-Petersa, Maxa Aaronsa, Bena Johnsona ili Jamesa Taverniera.

"Keszowski" povukao niz odlazaka

Zbog toga je odlazak Wan-Bissake nešto vrlo realno, posebno ako znamo da se dosadašnji "emigranti" nisu razočarali.

Prvi koji je to napravio je Matty Cash, 26-godišnji standardni član udarnog sastava Aston Ville. Njega bi gotovo svatko uvrstio među pet najboljih engleskih desnih bekova, no nije htio čekati nego je odabrao domovinu svoje majke. Naime, ona je Poljakinja, a Keszowski, kako su ga mnogi nakon njegove odluke u šali nazvali, je dosad odigrao 14 utakmica za svoju novu domovinu i postigao jedan pogodak. Odigrao je sve tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Za njim je krenuo Tariq Lamptey, dijete Chelseaja i danas igrač Brightona. On je, kao sin ganskih doseljenika, prošao sve mlade engleske selekcije, a onda je pred Katar odabrao Crne zvijezde te tamo zaigrao u dvije utakmice. 

Treći je nogometaš koji za razliku od dvojice gore spomenutih ne bi imao nikakve šanse dogurati do dresa svoje domovine, ali svakako je vrijedan spomena. To je nogometaš Sheffield Uniteda, George Baldock. Njegova baka je Grkinja pa je odabrao tu reprezentaciju, s kojom bi ovaj 30-godišnjak mogao zaigrati na Euru u Njemačkoj, prođe li dodatne kvalifikacije, gdje ih čekaju Kazahstan, a onda pobjednik susreta Gruzije i Luksemburga. Za Grčku je dosad odigrao deset utakmica.

Gledajući kakvu hiperprodukciju desnih bekova imaju, ne bi bilo loše da nekojem pronađemo pokoju hrvatsku baku pa da barem pojačamo konkurenciju na vrlo često kritičnoj poziciji u vatrenim redovima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider