Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dok je ovakve Hajdukove obrane, Dinamo i Čačić mogu odahnuti: Nedosuđeni penal samo je jeftin alibi

Dinamov poraz u Osijeku izgubio je na težini Hajdukovim remijem u Kranjčevićevoj…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo može mirno spavati dok je ovakvog Hajduka. Kako god Modri igrali, Bijeli im uvijek pruže pojas za spašavanje. Dinamov poraz u Osijeku izgubio je na težini Hajdukovim remijem u Kranjčevićevoj.

Hajduk je još jednom na svoj šeprtljavi način propustio šansu približiti se Dinamu i zakomplicirati utrku za prvaka. Lakonski bi bilo reći da bez Marka Livaje ne mogu nikoga pobijediti jer je napad odradio svoje, postigao je dva pogotka.

Cristiano Ronaldo Bivši Ronaldov trener otkrio što Cristiano uvijek nosi u džepu i često to pokazuje divider

To što su Splićani propustili protiv Lokomotive najbolje sažima sve što se događa u Hajduku, ne samo od početka sezone već godinama. Imaju 2:0 i umjesto da mirno privedu utakmicu kraju, dogodi se totalni raspad sistema.

Bilo je jasno da će Lokomotiva izjednačiti

Ni sam ne znam koliko sam puta napisao u zadnje dvije-tri godine da je Bijelima obrana rak-rana, ali koliko god pisali, svako naredno kolo Hajdukov zadnji red, posebice stoperi, daju novu inspiraciju za kritiku.

Nisu baš kiksali tako kardinalno kao protiv Dinama u oba ligaška derbija, ali opet su dali protivnicima vjetar u leđa. Kada je Lokomotiva smanjila na 2:1 bilo je potpuno jasno da će Hajduk u nadoknadi visjeti kao luster. Točno se vidjelo da će primiti drugi pogodak.

Novak Đoković VIDEO Đoković trčao u Parizu, naišao na nepoznatu ženu i gestom oduševio svijet divider

Povukli su se Bijeli u naručje svojem vratari u nadi da će izdržati, a to je bila kobna pogreška. Kako će izdržati s takvom obranom? Drugi gol Lokomotive eklatantan je primjer da se Hajduk ne zna obraniti niti u najjednostavnijim situacijama.

Slobodan udarac s polovice terena za svaku obranu trebao bi biti „piece of cake“. Je li to bio prekršaj ili nije, posve je iluzorno pitanje na tolikoj udaljenosti od vrata.

Hajdukova obrana ne zna riješiti ni najlakše zadaće

Dugu loptu, pravu balončinu koja leti „cijelu vječnost“, iole kvalitetniji stoperi rješavaju bez problema, no ne i Hajdukovi. Kada idete pošto-poto na tu loptu glavom i onda je vratite u sredinu umjesto na stranu, što se uči u pionirima, stvar geometrije, kuta otvaranja vrata, jednostavno provocirate da primite gol.

Iznenadite vlastite suigrače koji zakasne s blokom, u slučaju Hajduka još i ustrašeno okreću leđa, a naravno da onda i protivniku sjedne volej jer je to nepisano pravilo. 

Nije to bio baš Murphyjev zakon. Nije pošlo sve što je moglo poći po zlu jer je Lokomotiva propustila šansu zabiti i treći pogodak, a imala je izvrsne šanse da potpuno preokrene utakmicu. Bijeli su bili u nokdaunu, praktički nisu znali gdje se nalaze i zapravo su imali sreće da nisu primili i treći.

Beograd VIDEO Užas u susjedstvu: Uhićen otac koji je brutalno prebio svoju kćer tenisačicu na treningu divider

No za Hajduk je taj mršavi boda ionako ravan porazu s obzirom na rasplet utakmice. Pozivanje na sporni trenutak u prvom poluvremenu i mogući jedanaesterac zvuči kao jeftina izlika kada nakon toga postignete dva gola i držite utakmicu pod kontrolom do 86. minute. Niti ozljeda Lovre Kalinića ne može biti izlika jer mladi Sentić ništa nije skrivio, dapače, spasio je Hajduk da ne izgubi.

Dinamo i napose Čačić mogu odahnuti

Modri, a napose Ante Čačić, sada mogu lakše disati. Da se Hajduk približio na dva boda, pritisak bi bio puno veći. Čačić je nakon slabe utakmice u splitskom derbiju, pa teškog poraza od Milana u Zagrebu i naposljetku poraza u Gradskom vrtu bio pod rafalnom paljbom Dinamovih navijača. Na društvenim mrežama je gorjela, kritike su pljuštale sa svih strana.

Hajduk je pobjedom u Kranjčevićevoj mogao pojačati taj pritisak, ali opet nije iskoristio momentum. Opet su Bijeli bacili Modrima pojas za spašavanje, možda ne tako očito kao kada su u prvom proljetnom derbiju prošlog prvenstva igrali na remi, a bilo je jasno da im nasušno treba pobjeda ako žele ovisiti sami o sebi i na kraju osvojiti naslov prvak, no ovakva šansa da se približe Dinamu, možda im se neće tako skoro ukazati. S obzirom na cjelokupnu situaciju, značajniji je tu psihološki efekt nego bodovni.

Kako će momčad Rijeke i Cosmi nastaviti zajedno?

U Hajduku se mogu tješiti da im ipak ide bolje nego Rijeci. Poraz od Istre na Rujevici sugerira da velika kriza nije prebrođena. Što je po Rijeku još opasnije, mogla bi se i pojačati nakon onakvog nastupa njezina trenera Sersea Cosmija. Talijanski stručnjak na pasja je kola izvrijeđao vlastite igrače, a još uvijek je u klubu.

Logično je pitanje kako nakon svega momčad Rijeke i Cosmi misle nastaviti zajedno? Ako Gorica pobijedi Slaven, nije nemoguće da Rijeka na kraju jesenskog dijela prvenstva osvane na zadnjem mjestu.

A je li moguće da probuđeni Osijek dostigne Dinamo? Bodovna razlika još uvijek je velika. Dinamo ima osam bodova više i utakmicu manje. To je jako puno jer znamo da Dinamo teško gubi u „malim“ utakmicama. Sada je još očitije koliku je pogrešku napravio Osijek što se nije rastao s Bjelicom na vrijeme, odnosno krajem prošle sezone. Previše su Osječani zaostali i to će jako teko nadoknaditi. 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider