Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dva poznata imena

Doznajemo: Evo koji inozemni suci bi mogli suditi u HNL-u već od iduće sezone

Ideja o stranim sucima u HNL-u dobiva sve ozbiljnije obrise. Nakon što je šef sudačke komisije Bruno Marić u našem Dnevniku potvrdio kako se radi na takvoj opciji, provjerili smo što o svemu kažu vodeći klubovi. Ali, i o kojim je konkretno sucima riječ. Među opcijama su, kako doznaje Ivan Forjan, vrlo ozbiljna sudačka imena.

Uz Frana Jovića, Duju Strukana, Daria Kulušića i ostatak HNL sudačke postave, na travnjacima domaće lige od iduće sezone mogli bismo gledati i njihove inozemne kolege. U razgovoru za Dnevnik Nove TV potvrdio je to i prvi čovjek sudačke komisije Bruno Marić.

"Ne bih sada htio spekulirati o kojim se sucima radi", govorio je Marić u Dnevniku Nove TV u ponedjeljak.

No, kako doznajemo, prvi pickovi definitivno bi bili slovenski suci. Među njima i jedan UEFA-ine elitne kategorije, Slavko Vinčić. U užim razmišljanjima je i Rumunj Ovidiu Hategan, također nositelj elitnog UEFA-i a statusa. Uz njih, u konkurenciji su i suci iz Austrije, Mađarske i Izraela.

"Nećemo sigurno prije sljedeće sezone krenuti u to, jer nije tehnički moguće", napomenuo je Marić.

Bjelica i Osijek su apsolutno za

A što o tome misle domaći prvoligaši? Svoj stav prije nešto više od dva tjedna jasno je iznio strateg Osijeka, Nenad Bjelica.

"Razmjena sudaca s drugim zemljama bi isto bila dobra jer vi time skidate pritisak sa svojih domaćih sudaca i zašto ne bi sudili kvalitetni suci iz zemalja koje nas okružuju", zapitao se Bjelica.

Pozitivan stav prema ovoj ideji ima i Rijeka:

"Sudačka komisija je neovisno tijelo i ima puno povjerenje u svom radu. Ako sudačka komisija procijeni i donese odluku o nekim promjenama, tako i uvođenju stranih sudaca za određene utakmice, HNK Rijeka će istu podržati. Najbitnije je da je suđenje u HNL-u korektno i na visokom nivou."

Dinamo, s druge strane, poprilično suzdržan:

"GNK Dinamo pozdravlja sve napore koji su usmjereni prema razvoju hrvatskog nogometa, a u odnosu na konkretan upit izražavamo svoje uvjerenje da će HNS i sudačka komisija znati donijeti najbolje odluke."

Stav Hajduka oko ove ideje, do zaključenja priloga, nismo dobili. Iako su Splićani još prije nekoliko godina iznijeli želju da strani suci sude u HNL-u.

Angažmani stranih sudaca u drugim europskim ligama nisu neuobičajen slučaj. Primjerice, naš Ivan Bebek lani je sudio veliki grčki derbi Olympiakosa i Panathinaikosa.

Zanimljivo, inozemni sudac HNS bi koštao koliko i domaći - tarifa je 2800 kuna po susretu, uz naravno, dodatak putnih troškova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider