Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko se okoristio?

Dnevnik jednog fantazista (4): Prvi dan Eura iza nas, Nijemci “on fire”

Kako je vama prošao prvi dan Eura?

Nicolas Fullkrug i Emre Can (Foto: AFP/gol.hr)

Napokon je došlo Europsko prvenstvo i utakmica otvaranja u kojoj je Njemačka zabila “petardu” nemoćnoj Škotskoj. Utakmica je završila 5:1, a čak petoricu različitih strijelaca imala je Njemačka, što je super vijest za one fantaziste koji imaju navalnu liniju domaćina u svojoj momčadi. Strijelci za domaćine su bili Florian Wirtz, Jamal Musiala, Nicolas Fullkrug, Emre Can i Kai Havertz. S druge strane, Škotska je došla do pogotka autogolom Antonija Rudigera.

Njemačka ''on fire''

Nevjerojatnu utakmicu odigrali su gotovo svi njemački igrači, ali se bodovno najviše iskazao Jamal Musiala. Mladi igrač Bayerna zaradio je 41 bod. Nakon njega u top 3 igrača prema bodovima bili su Florian Wirtz (33.8) i Kai Havertz (28.3). Nažalost po moj fantasy, domaćini su zabili autogol što znači da obrambeni dio Njemačke nije sačuvao praznu mrežu. Zanimljivo, ako ste slučajno imali Manuela Neuera kao svog vratara, nije vam se isplatilo jer je imao uvjerljivo najmanje bodova od svih igrača “Elfa” koji su započeli susret od prve minute. Zaradio je samo sedam bodova.

Moramo spomenuti i Škote koju su totalno razočarali, ali jedan njihov igrač imao je dvoznamenkasti bodovni učinak. To je nogometaš Arsenala na privremenom radu u Španjolskoj, Kieran Tierney. Škotski bek skupio je 10.2 bodova i bio jedan od boljih u dresu gostiju s Otoka.

Bodovi Bodovi (Foto: GOL.hr)

Individualna statistika

Od svih silnih Nijemaca ja sam se odlučio na samo jednog, a to je Maximilian Mittelstadt. Kvalitetnu utakmicu odigrao je bočni igrač Stuttgarta, ali nesretan pogodak Antonija Rudigera “srušio” je clean sheet Njemačke. Na kraju je donio 19.90 bodova što je odlična vijest za moju obranu.

Nevjerojatan je podatak da je Škotska imala nula udaraca prema golu Njemačke, i da je, usprkos xG metrici kvalitete udaraca, koja je iznosila 0.0, uspjela doći do počasnog pogotka.

Ono što je zanimljiv dio našeg fantasyja je detaljna statistika pojedinačnog igrača. Na primjeru Mittelstadta vidimo koliko različitih statistika utječe na konačni broj brodova određenog nogometaša.

Recimo, Toni Kroos je imao uspješnost dodavanja od 99 posto. Imao je ukupno 101 točno dodavanje i samo jedno krivo, dakle 101/102. Mind blown, reklo bi se na engleskom. S druge strane, Mittelstadt je imao osam netočnih dodavanja i njegove brojke su u toj kategoriji otišle u minus, tako je donio -1.6 bodova. No, imao je čak 58 točnih dodavanja što mu je donijelo 5.8 bodova. Kad to oduzmete (5.8 - 1.6), dobijete da je u statističkoj kategoriji dodavanja lijevi bek Njemačke donio bodovni plus u iznosu od 4.2 boda.

Mittelstadt Mittelstadt (Foto: GOL.hr)

Moja momčad i zamjene

Nakon prvog dana vrlo je bitno naglasiti na mogućnost zamjene igrača koje imate na klupi, a koji nisu odigrali svoj susret u prvome kolu. Sve ovisi o rasporedu, odnosno o danima. Isto tako, možete mijenjati i kapetana, na isti način kao i igrače s klupe. Možemo reći da je to i dvosjekli mač jer jednog igrača koji je skupio velik broj bodova možete zamijeniti drugim s klupe, misleći da će vam taj donijeti još više bodova, no dogodi se suprotno. Zato, dobro razmislite o svojim odlukama.

Dakle, da ponovimo gradivo što se tiče tih pravila:

• Raspored: svako KOLO (K) podijeljeno je na DANE (D) koje odgovaraju mečevima odigranima u jednom danu. Između DANA mogu se mijenjati formacije, promijeniti kapetan i zamijeniti igrače onima koji su trenutačno na klupi.
• Zamjene s klupe: tijekom DANA mogu se zamijeniti igrači s terena onima na klupi, mijenjati formacije i kapetan.

Na slici možete vidjeti i moju momčad. Nakon prvog dana imate dovoljno vremena za zamjenu igrača, sve do početka prve utakmice u danu nakon, koja se u ovom slučaju igra u 15.00 h.

Odlučio sam se na postavljanje dvojice naših reprezentativaca, a to su Joško Gvardiol i Lovro Majer. Ostavio sam Mittelstadta među obrambenima i sumnjam da ću ga uopće mijenjati u prvom kolu, a od igrača na klupi nisam stavljao nijednog novog jer igraju tek za dva ili više dana. Prvo ću vidjeti kako će odigrati Gvardiol, Majer, a na koncu i Federico Dimarco, koji će odmjeriti snage protiv Albanije.

Isto tako, promijenio sam i kapetana. Logično sam prebacio traku “s ruke” Kevina De Bruynea i stavio patriotski “na ruku” Gvardiola. Ne budem li zadovoljan s bodova koje će mi donijeti, ponovno mogu mijenjati kapetana, ali realno gledajući, odluka će sigurno na kraju pasti na nekog od igrača u napadačkom trozupcu.

Nadam se da su fantasy stvari još jasnije. Pratite fantazistički dnevnik i dalje, ali i igrajte Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald’s.

Moja fantasy momčad Moja fantasy momčad (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider