Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DOŠAO JE TAJ DAN

Dnevnik jednog fantazista (4): Stiglo je vrijeme za divlju kartu! Ili možda ipak ne?

Mnogi od vas su još za vikend upalili "wild card", zar ne?

Ivan Perišić (Foto: Afp)

Nisam bio kod kuće.

Radio sam drugu pa sam odlučio prvu subotnju smjenu utrošiti na vrijeme s obitelji, stoga sam propustio otvaranje kola i utakmicu Tottenhama i Wolvesa, onu za koju sam prošli tjedan prognozirao 1:0 i preporučio da uzmete Davinsona Sancheza za 4.5. Što ja naravno nisam napravio.

U jednom trenutku, nakon što sam nešto ranije promaštao kratko o clean sheetu, vadim telefon, poruka u grupnom chatu, 1:0. Perišić asistencija, zabio Kane. Osim što je automatski otišao spomenuti clean sheet, u koji realno nisam baš nešto previše vjerovao, dogodio se combo u koji su mnogi drugi vjerovali. A ja nisam jer, eto, bit će jedan gol, ma sto posto će biti neka kombinacija Hojberg - Davies ili takav neki kuriozizet.

I tako sam kao i puno puta do sada dobro pretpostavio rezultat, dao dobru preporuku i naravno sam ju ne odradio. Događalo se prije, događat će se i u budućnosti. A ja ću i dalje drage volje dijeliti savjete.

Nego, potroših četiri odlomka na uvod pa je vrijeme da krenemo dalje, posebno jer nam slijede dva kola u jednom tjednu. A to svi volimo, više utakmica, daj daj daj! 

Ima li ikoga zadovoljnog ovim kolom? Ah, i mislio sam si...

Dakle, rekapitulirat ćemo kolo onom čestom krilaticom "not good, not terrible" i vjerujem da je tako bilo većini. Blankova je bilo podosta, imali smo ih svi, a vaš Fantazista je s ekipom vezanom uz kolumnu čak jako dobro stajao dok Salah nije odlučio ipak zabiti i poslati me na overallu skoro milijun mjesta nazad. Nije dobro, ali bit će, uostalom, tko prati od početka zna da je cilj bio ne igrati klasično nego ludo i zabavno. Dakle, to je izgledalo ovako (screenshot provided by LiveFPL).

Fantazista 4. kolo Fantazista 4. kolo (Foto: gol.hr)

Ostao sam ispod overalla, dosta sam pao na ljestvici i nema se što previše pričati o mom rezultatu kola, no kolo kao kolo vrijedi rekapitulirati.

Neki najveći sigurnjaci još su jednom odradili opake blankove, što navodi ljude na to da razmišljaju o prodaju Trenta ili nekih drugih igrača Liverpoola i to pred Bournemouth. Hej, pred Bournemouth se ne prodaje ništa. Ne budite ludi.

Leeds nastavlja potvrđivati da ove sezone može isporučiti nekoliko vrijednih igrača, posebno kraj ofenzivnog nogometa kakvog igraju. Rodrigo hype trenutno je lud, no on je hype na čistom bandwagonu, mislim da će drugi igrači isto biti dobri. U prvom planu to su već potvrđeni Harrison i Aaronson, no vjerujte mi, Tyler Adams će kad-tad, zapravo siguran sam uskoro, poprilično eksplodirati. Da, zadnji vezni, ali imam neki osjećaj, izgleda mi jako dobro.

Zaha nije nikoga iznenadio i svi znamo što će se sad dogoditi. Dovesti će ga brdo ljudi, a on će blankati tri kola dok ga svi ne prodaju, pa onda opet dva kola rasturiti. Zašto? Zato što je to FPL Zaha i svi dugogodišnji igrači znaju da je ovo što sam napisao istina.

Brennan Johnson iz Foresta je netko koga sam preporučio i držim ga od početka, no sad je ostao na klupi. Moram priznati da je Gibbs-White izgledao jako dobro, pazite na njega, mogao bi on postati pravi value u ovoj ekipi. 

Mitrović je opet odradio super posao i uistinu bi vas samo loš raspored mogao odvratiti od toga da ga pokupite, posebno ako ste na wild cardu (o tome kasnije u tekstu). S druge strane, poentirao je opet Toney. On je nešto skuplji od srpskog centarfora, ali ima i višestruko bolji raspored. Ako nećete njega, tu je uvijek dobri i pouzdani Mbeumo.

United je pobjedom nad Liverpoolom spriječio pad cijena nekih svojih igrača, a Rashford za 6.3 odjednom izgleda kao potencijalno dobra kupnja. Ten Hag mu vjeruje, on je motiviran, sve tri utakmice imao je priliku, tek treću je zabio, ali krenut će ga.

Brighton je čvrst i opasan, Welbeck i Trossard izgledaju jako dobro, a uskoro bi pravi value mogao biti Estupinan, vraški ofenzivan lijevi bek koji je proteklo kolo dobio priliku s klupe. Kad krene startati mislim da će vrlo brzo doći do visokog ownershipa. Ako imate 4.5 za trenutno petog braniča, nemojte previše dvojiti.

Toliko o ovom kolu, još ću samo pohvaliti čovjeka koji je odradio najbolje u našoj ligi, a onda se okrenuti onome što nam slijedi. To je ekipa Mamlazi, gospodina Jaje Turea. Čestitke na pobjedi kola ove naše skromne, a simpatične lige.

Mamlazi 4. kolo Mamlazi 4. kolo (Foto: gol.hr)

Nije duplo nego su dva

I tako, kao što sam najavio, treba odraditi dva kola, što posebno vrijedi za one koji su odabrali u ovom kolu odigrati wild card chip, prvi ovosezonski. I to je zapravo jako dobro odluka. Objasnit ću zašto.

Zbog globalizacije nogometa (čitaj: zbog novaca, op. a.), odnosno zimskog Svjetskog prvenstva, ove sezone imamo pauzu pa tako i jedan otvoreni transfer rok, koji započinje 12. studenog, kad krene 16. kolo i traje sve do 17. kola, koje je na rasporedu 26. prosinca. Mislili ste da će Englezi zbog SP-a propustiti Boxing Day? Razmislite još jednom.

Dakle, nakon tri kola su neke stvari jasnije i ima smisla riješiti se balasta te se naoružati nečim potvrđeno dobrim, prije nego mu ode cijena gore. Ili, možete umjesto balasta dovesti nešto znalački, odnosno ne ići na sigurno. Sve u svemu, tko je ovo kola odigrao divlju kartu napravio je dobru stvar, samo treba pokušati onda odigrati uz dobru strategiju za barem tri kola, i to ova tri koja će se odviti unutar deset dana.

Wild card (ipak) nisam odigrao

Ja ga nisam odigrao. A zašto? Pa zato što mi ekipa za ovo kolo djeluje čak jako dobro, a i value je nekim igračima nezasluženo pao i nema ih smisla prodavati u ovim trenucima. Tek nas je napustio naš dobri stari Ari Megvaja, koji će dodatno pasti, a došao je Lewis Dunk, na račun dobrog rasporeda Brightona te toga da još ne mogu biti siguran da će Estupinan startati. Pa će Ekvadorac svoju priliku dobiti na divljoj karti, kad već dođe red na nju. A što znate, možda to bude prije petog kola pa novu epizodu kolumne dočeka skroz nova ekipa. 

Tako da će Fantazista u četvrto kolo ući s potentnom ekipom, a kapetansku traku ću dati igraču s kojim ću vjerojatno opet promašiti, a to je Mason Mount. Zakon velikih brojeva, nakon takvih blankova samo će ulejteti utakmica s 15-20 bodova. A to bi, gledajući da igraju protiv trulog Leicestera, mogla biti baš ova.

Fantazista za četvrto kolo Fantazista za četvrto kolo (Foto: gol.hr)

Potentno izgleda ova momčad i za peto kolo, kad je stavim u transfer planer (alat podijeljen u prošloj kolumni) i svakako će ovo ostati moj potez. Wild card još i dalje čeka. S tim da sam ga na svojoj primarnoj momčadi, koju sam također ubacio i u ovu ligu te stoji na puno boljoj poziciji, odigrao još u subotu, desetak minuta nakon što je kolo započelo.

Zato ćemo se ovog puta okrenuti vama i mojim savjetima koje naravno nitko neće poslušati. Sebe ću više spominjati u idućoj kolumni, kad se nakon dva odlična kola budem imao čime hvaliti.

Dakle, što je moguće napraviti ako ste odigrali wild card, a što ako niste?

Već standardno stvara se svojevrsni bandwagon

Popis do sada najviše transferiranih igrača nije nikoga iznenadio, posebno kad vidimo kako Leeds igra, kako uostalom igra Rodrigo te koliko košta.

Što se tiče Perišića, ja s njim imam problem. I dalje sam uvjeren da u ligi neće odigrati više od 25 utakmica, barem ne 60 minuta ili više, posebno nakon što krene Liga prvaka, gdje ga vidim kao Conteov prioritet, odnosno kao nekoga tko će tamo igrati svaku.

I jednostavno je to razlog zašto Perišića nisam uzeo, iako zdrav razum govori da nekoga takvih statistika i takve cijene moraš imati u ekipi. Ali, jednostavno mrzim nekoga imati i onda da ne igra. A jedno od iduća dva kola sam siguran da neće.

Dok s druge strane Trippier izgleda jako dobro, a i jedini je obrambeni igrač koji je upisao "return", odnosno bodova više od osnovnih u sva tri prva kola.  

Iskreno me čudi što ovdje nema već gore spomenutog Zahe, ali i ekipe iz Foresta, posebno Hendersona, Neca Williamsa za one koji ga još nemaju ili čak tog nesretnog Johnsona, koji je meni čak uspio pasti u cijeni.

Kao što sam naveo Brighton i Brentford imaju najbolji raspored za idućih par kola, uz njih vrijedi naravno navesti i City, a odmah do njih je Leeds (koji gostuje kod oboje gore navedenih), Liverpool i Newcastle (izuzev susreta protiv Liverpoola) pa ako ste na wild cardu probajte se držati njih, uz naravno standardno vrijedni ovosezonski Arsenal i njihovih za sada pet glavnih zvijezda (čekamo Saku).

Ono što treba izbjegavati je svakako Leicester, barem dok se ne konsolidiraju (smijene Rodgersa), obrana Leedsa (unatoč clean sheetu protiv Chelseaja), što ja još uvijek nisam poslušao, Southampton koji me nije uvjerio te naravno Bournemouth, ali čisto sumnjam da netko otamo išta i ima.

Kod Cityja pripazite na situaciju u napadu, posebno jer se čini kako Haaland sigurno jedno od iduće tri neće igrati, nego će priliku dobiti Alvarez, što je uostalom i Pep sam najavio. Ako ste na wildu, možda ga zamijeniti za Kanea ili jednostavno posložiti tako dobru ekipu da nije katastrofa ako jednu odmori. 

United treba promatrati i čekati, utakmica protiv Liverpoola može im dati krila, ali za sada iskreno ne bih išao dalje od Rashforda i Sancha, koji i dalje drže relativno dobru cijenu.

Budite pažljivi i razmišljajte par kola unaprijed

Ovdje dakle počinje taktiziranje. Pokušajte što više gledati unaprijed i smišljati neke sheme. Naravno, neke ozljede ili crveni kartoni (Darwine, o Darwine) vam mogu pokvariti dugoročne planove, ali dobro ih je imati, da vam se ne bi dogodio slučaj dolaska kola gdje vam gotovo svi imaju naoko užasne utakmice, a vi nemate niti za dva free transfera.

Pokušajte ne pratiti toliko bandwagon jer njime dobivati prividno konkurentnost, ali na taj način nećete uhvatiti diferencijal, odnosno ono što donosi uspjeh u ovome.

Naravno, neke stvari treba pratiti, kao što je bilo ludo ne uzimati odmah Martinellija za 6.0, kad je bilo jasno da će rasti kao kosa Miralema Pjanića nakon sezone u Turskoj. Takvih primjera uvijek ima i uvijek će biti.

Tipa, zaigra li West Ham s tri u liniji da bi se stvorilo mjesto u prvih 11 za Emersona Palmierija, koji košta 4.0, netko lud da ga ne pokupi, ako to krenu raditi svi? A to je sad itekako moguće, posebno ako pokušaju spojiti napadački dvojac Antonio-Scamacca. I tog gromadnog Talijana tu treba isto jako dobro popratiti, kad krene standardnije igrati.

Da, ova epizoda kolumne malo se razlikuje od prethodnih, pokušao sam ju odraditi ozbiljnije, savjetodavnije i bez previše okolišanja pa da vidimo kako će to proći.

Ovog puta nema alata kojim ću vam pomoći, pokušajte malo koristiti prva tri i naravno u komentarima ostavite svoje ekipe, dojmove i kritike.

Čujemo se nakon dva kola i jedva čekam vidjeti kako će to sve proći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider