Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
EVO TKO SU

Dnevnik jednog fantazista (15): Prošla je osmine finala polovica, u bodovima prednjače i dalje ista lica

Prva nokaut runda ulazi u zadnja dva dana.

Fabian Ruiz (Foto: AFP/gol.hr)

Euro je taman negdje otprilike na svojoj polovici trajanja, a možemo reći da je i na polovici osmine finala. Dakle, prva nokaut runda traje ukupno četiri dana, a u svakom danu se igraju dvije utakmice, jedna od 18 sati, a druga od 21 sat.

U prvom danu Švicarska je razbila Italiju 2:0, a Njemačka je u munjevitoj i kišnoj utakmici uspjela pobijediti Dansku istim rezultatom. No, domaćinima je VAR spasio dan, a Dancima je poništen gol radi jednog centimetra zaleđa, dok je u napadu nakon, Njemačka dobila kazneni udarac, koji je na kraju i iskoristila.

U drugom danu je Engleska ponovno igrala loše, ali je u produžetku uspjela izbaciti Slovačku. S druge strane, puno uvjerljivija bila je Španjolska koja je pobijedila Gruziju s velikih 4:1.

Na kraju, kad povučemo crtu, možemo reći kako su gotovi svi favoriti prošli dalje, jedino Švicarska nije bila favorit protiv Italije. Iako, na temelju utakmica u grupnoj fazi, Švicarska je pokazala puno bolje lice nego Italija. Ruku na srce, ovakvu Italiju je i naša Hrvatska trebala pobijediti, no falilo je malo hrabrijeg napadačkog garda.

Trenutni junaci osmine finala

U svakom dnevničkom štivu običaj je istaknuti po nekoliko junaka kola, odnosno nekoliko igrača s najviše bodova u tom kolu. Osmina finala se u fantasyju službeno računa kao četvrto kolo, pa ću se i ja u nekim dijelovima teksta na taj način referirati na ovaj dio nokaut faze Eura.

Izdvojit ću petoricu igrača koji su u dosadašnjem dijelu osmine finala skupili najviše bodova. Čak četvorica dolaze iz Španjolske, a jedan iz Njemačke.

1. FABIAN RUIZ (Španjolska, 53.2 boda)

Ruiz je već protiv Hrvatske pokazao da će ovo biti njegovo prvenstvo. Osobno nisam vjerovao da će nastaviti igrati u istom tonu, ali sjajni veznjak PSG-a pokazuje iz dana u dan koliko je bitan u slagalici izbornika Luisa De La Fuentea. Na koncu, pogodak i asistencija protiv Gruzije su mu donijeli ogromnih 53.2 boda.

2. RODRI (Španjolska, 49.8 bodova)

Najbolji španjolski igrač pokazao je u klupskom dresu koliko je važan u onim trenucima kad momčadi ne ide. Španjolska je gubila protiv Gruzije 1:0, a onda se ukazao Rodri i poentirao za izjednačenje. Sjetimo se samo Lige prvaka prije dvije godine kad Rodri zabio jedini pogodak Interu. No nisu samo golovi koji Rodrija čine toliko dobrim. Prema mojem skromnom mišljenju, riječ je o najboljem veznjaku svijeta, barem na svojoj poziciji.

3. NICO WILLIAMS (Španjolska, 45.7 bodova)

Navodno je izbornik Italije, Luciano Spaletti, svojim igračima zabranio igranje PlayStationa. S druge strane, mladi krilni igrač Španjolske, Nico Williams je objavio na društvenim mrežama kako tijekom prvenstva igra nekadašnju „Fifu“, a sadašnji EA FC24. Williams je protiv Gruzije bio nezaustavljiv, zabio je prekrasan pogodak nakon divnog driblinga, a isto tako je asistirao Rodriju za prvi. Strašan, strašan igrač. Nezaustavljiv!

4. NICO SCHLOTTERBECK (Njemačka, 39.4 bodova)

Još jedan Nico, ali onaj obrambeni iz Njemačke. Schlotterbeck je protiv Danske po prvi započeo dvoboj od prve minute na Euru i itekako je vratio izborniku Julianu Nagelsmannu za to. Prvo mu je u četvrtoj minuti poništen gol, a onda je u 68. minuti asistirao Jamalu Musiali za pogodak. Uz sve to, nije primio pogodak tako da je njegov nastup bio besprijekoran.

5. LAMINE YAMAL (Španjolska, 38.3 boda)

Španjolski igrači dominirali su u protekla dva dana osmine finala Eura. Kolega na drugoj strani krila, 16-godišnji Yamal odigrao je svoju najbolju utakmicu na turniru. Upisao je novu asistenciju, drugu na Euru, ali driblinzi i zrelost u njegovim godinama su ono što čini razliku. Nevjerojatan igrač koji nije budućnost, već sadašnjost Barcelone i španjolske reprezentacije.

Trenutno najbolji u 4. kolu fantasyja Trenutno najbolji u 4. kolu fantasyja (Foto: GOL.hr)

Ukupni poredak najboljih: Musiala vs. Ruiz

Kao i uvijek, vrijeme je da „bacimo oko“ i na ukupni poredak igrača s najviše bodova nakon prva dva dana nedovršenog četvrtog kola. Uvjerljivo prvi na listi je njemački „Bambi“ Musiala, a drugi, jedini koji mu relativno puše za vratom je, već opjevani, Španjolac Ruiz.

Musiala je jedan od četvorice igrača koji su „prešli“ 100 bodova, uz njega su to ostvarili Ruiz, Marc Guéhi i Alessandro Bastoni. Za jednog od njih je skupljanje bodova završilo, a riječ je o Talijanu Bastoniju čija je reprezentacija ispala od Švicarske.

Musiala je u četiri kola zaradio 128.5 bodova (u prosjeku 41 bod), Ruiz 119.4 boda (u prosjeku 38.9 bodova), Guéhi 109.4 boda (u prosjeku 21.7 bodova) te Bastoni 104.1 bod (u prosjeku 49.8 bodova).

Sljedeća šestorica na listi su John Stones, Joshua Kimmich, Michel Aebischer, Dani Carvajal, Jude Bellingham i Antonio Rudiger. Realno je očekivati da će svaki od njih rasti na bodovnom planu, s obzirom na to da su njihove reprezentacije prošle dalje u četvrtfinale Eura. Isto tako, moram se pohvaliti da u svojoj momčadi imam Musialu i Guéhija, ali o tome ću pričati daljnjim dijelovima teksta.

Ukupno najbolji nakon nedovršenog 4. kola Ukupno najbolji nakon nedovršenog 4. kola (Foto: GOL.hr)

Švicarska: precizna kao sat, ali nije šuplja kao sir

Njihove igre i cijeli turnir malo prolazi ispod radara. U grupnoj fazi su namučili Nijemce, uvjerljivo pobijedili Mađare i u promiješanom sastavu remizirali sa Škotskom. Nakon toga su u osmini finala pregazili Talijane, iako je završilo samo 2:0. Hvalio sam underdog reprezentacije poput Gruzije i Slovenije, a Španjolsku i Njemačku nazivao riznicom bodova. Vrijeme je da svojih pet minuta slave dobije i Švicarska.

Njihov izbornik je bivši reprezentativac Murat Yakin. Tijekom kvalifikacija bio je kritiziran radi lošije igre, ali je tijekom ovog Eura pokazao neke svoje zanimljive taktičke zamisli poput postavljanja Michela Aebischera na wingbacka. To je bio apsolutni pogodak jer je veznjak Bologne jedan od najboljih igrača turnira.

Upravo taj Aebischer skupio je 95.9 bodova i najbolji je u švicarskim redovima u bodovnim parametrima. Nakon njega slijede: Manuel Akanji (88.2 boda), Remo Freuler (još jedan iz redova Bologne, 86.7 bodova), Granit Xhaka (75.2 boda) i Dan Ndoye (treći kolega iz Bologne, 72.2 boda).

Možemo primijetiti kako trojica s te liste dolaze iz istog kluba, iz Bologne. Upravo ta kemija koja se stvorila među njima je od velike važnost i za reprezentaciju na Euru. Uz spomenutu trojica suigrača, kroz ove četiri utakmice istaknuo se branič Manchestera Cityja, Akanji te igrač koji je doživio preporod, Xhaka. Njegova dodavanja precizna su kao švicarski sat, a Akanjijeve obrambene reakcije čvrste poput švicarskih Alpi.

Švicarska Švicarska (Foto: GOL.hr)

Moja momčad

Što se tiče moje momčad u ovom nedovršenom četvrtom kolu, mogu priznati da sam zadovoljan. Moglo je i bolje, dogodio mi se previd s Riccardom Calafiorijem, a Maximilian Mittelstadt nije ni započeo utakmicu u dresu Njemačke. Isto tako, od svih Španjolaca, imao sam onog koji je potpuno podbacio, a to je Alvaro Morata. Nadalje, ni Ilkay Gündogan nije odigrao utakmicu iz snova, ali bolje je zaraditi 11.8 bodova nego nulu ili nešto više od tri boda, koliko su donijeli Mittelstadt i Morata.

Kako sam već posjeo Moratu na klupu, ukupna bodova zaradi iznosi 157 bodova. Briljirao je Musiala, kao kapetan je donio 63.6 bodova i čisto sumnjam da ću se odlučiti mijenjati kapetana u sljedeća dva dana. Briljantni su bili Guéhi i Carvajal koji su zajedno donijeli 58.9 bodova, a fantastičan je bio i Aebischer s 22.1 bodom.

Vjerujem kako će broj bodova rasti jer svoje utakmice imaju odigrati Kylian Mbappé, Cody Gakpo, Christoph Baumgartner, Timi Max Elšnik, Jeremie Frimpong i vratari Diogo Costa te Bart Verbruggen. Također, izbornik Ralf Rangnick bi mogao donijeti dosta bodova u slučaju uvjerljive pobjede Austrije. Vidjet ćemo sve, a stvari će biti dosta jasnije nakon trećeg dana četvrtog kola.

Čitali ste još jedan dnevnik o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a to je fantasy nogomet. Ne zaboravite napraviti zamjene te i dalje igrajte naš Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Moja momčad Moja momčad (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider