Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ususret skupini B

Dnevnik jednog fantazista (11): Malo bodova nosi Musiala, Nijemci kao prvi do osmine finala

Fantastički dnevnici

Jamal Musiala (Foto: Afp)

Odigrane su sve utakmice skupine A na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a naš fantasy se nastavlja.

REZIME SKUPINE A

Vidljiva je tuga na licima svih ljubitelja Eura jer smo došli u razdoblje kad se igraju samo dvije utakmice dnevno, i to obje u isto vrijeme. Falit će mi utakmice u 15 sati, a one u 18 sati ćemo još uvijek moći gledati i kroz nokaut fazu natjecanja.

Treće kolo je krenulo, zadnje u natjecanju po skupinama. Iza nas je i prvi dan tog trećeg kola, odigrane su sve utakmice skupine A, a dobili smo i odgovore ne veći dio pitanja iz te skupine. Njemačka je na jedvite jade uspjela u zadnjim minutama izjednačiti rezultat protiv Švicarske, završilo je 1:1. Tako je zemlja domaćin sa sedam bodova zauzela prvo mjesto, a Švicarska s pet bodova zasjela na drugo mjesto. Pobijedi li Hrvatska Italiju, u osmini finala igrat će baš protiv Švicarske. U drugom susretu vidjeli smo sve i svašta. Prvo, tešku ozljedu Barnabasa Varge koji je, kako stvari stoje, stabilno i morat će na operaciju kostiju lica. Drugo, vidjeli smo pobjedu Mađarske u zadnjim sekundama dvoboja, a s tri osvojena boda naši susjedi visoko kotiraju u borbi za osminu finala. No, ne odlučuju sami, već moraju čekati utakmice u drugim skupinama.

TKO SU BILI FANTASY JUNACI SKUPINE A?

Gledamo li samo jučerašnji i prvi dan trećeg kola, najviše bodova zaradio je švicarski strijelac Dan Ndoye, ukupno 28.2 boda. Drugi na listi, pomalo iznenađujuće je škotski branič Grant Hanley s 28.1 bodom. Treći na listi je Mađar Roland Sallai koji je skupio 27.2 boda, a tek na četvrtom mjestu je jedan njemački igrač, riječ je o Toniju Kroosu, koji je zaradio 24.6 bodova.

Najbolji nakon prvog dana trećeg kola Najbolji nakon prvog dana trećeg kola (Foto: GOL.hr)

Ono što je zanimljivo je da prvi put nema na listi Jamala Musiale, inače igrača s ukupno najviše fantasy bodova. Isto tako, i prvi put da u skupini A nije Nijemac na prvom mjestu s najviše bodova. Musiala je u prvom kolu imao 41 bod, u drugom kolu 38.3 boda, a u trećem „samo“ 17.4 boda. U prosjeku je na 32.20 bodova.

Učinak Musiale Učinak Musiale (Foto: GOL.hr)

Dakle, lista petorice najboljih igrača, odnosno onih s najviše fantasy bodova u skupini A kroz prva tri kola je sljedeća:

1. JAMAL MUSIALA (41 + 38.3 + 17.4 = 96.7 bodova)

2. TONI KROOS (24.6 + 26.2 + 23.2 =74 boda)

3. MICHEL AEBISCHER (42.1 + 16.9 + 14.2 = 73.2 boda)

4. JONATHAN TAH (26.8 + 32.3 + 10.2 = 69.2 boda)

5. ANTONIO RUDIGER (22.6 + 27.6 + 18.9 = 69.2 boda)

Ukupan broj bodova realan je odraz kako su određeni igrači i određene reprezentacije odigrale turnir. Kako se kaže, Nijemci i Švicarci su skupili najviše bodova u skupini A, pa deset mjesta prazno i onda netko od igrača Mađarske i Škotske. To je znak da niti jedni niti drugi nisu odigrali turnir za pamćenje. Prvi Mađar na listi je Willy Orban s ukupno 47.1 bodom, a prvi Škot je Grant Hanley s ukupno 39.8 bodova.

TKO JE BARNABAS VARGA?

Na utakmici Mađarske i Škotske vidjeli smo i strašne scene, u jednom zračnom duelu nakon prekida nastradao je mađarski napadač Varga. Na prvu nije izgledalo nimalo dobro, ali izbornik „Lake konjice“ Marco Rossi, potvrdio je da je Varga stabilno i da je sve u redu. No, radi loma kostiju lica i težine ozljede bit će podvrgnut operaciji što znači da, čak i ako Mađarska prođe dalje, za njega je turnir završen. Zato sam htio napisati par riječi o njemu jer je svakako jedan od onih igrača koji su iz sjene donijeli puno toga svojoj reprezentaciji. Vrijedi 8.2 kredita, a ukupno je donio 33.1 bod. Posebno je pamtljivo prvo kolo u kojem je Varga zabio Švicarskoj, ali na koncu ni taj zgoditak nije bio dovoljan za bolji rezultat. U toj utakmici skupio je sjajnih 20.8 bodova. Na drugim utakmicama, bio je glavna špica Mađarske, ali cijela ekipa nije bila na razini, tako da se Varga nije „napunio“ bodovima. Svakako, iza njega je jedno zanimljivo prvenstvo, ali i sjajna sezona u dresu Ferencvarosa za koji je zabio 20 pogodaka i bio najbolji strijelac mađarskog prvenstva.

Želim mu svu sreću i brz oporavak!

Učinak Varge Učinak Varge (Foto: GOL.hr)

MOJA MOMČAD

Nakon prvog dana trećeg kola nije idealna situacija, ali vremena i prostora za bodovni napredak ima na pretek. „Moj“ njemački trojac, Musiala, Florian Wirtz i Maximilan Mittelstadt nije briljirao, zajedno su skupili najmanje bodova uspoređujući učinak u kolima.

Dakle, Musiala 14.40, Wirtz 18.50 i Mittelstadt 10.30 bodova. Isto tako, kapetan mi je bio Varga kojeg sam posjeo na klupu. Umjesto njega u igru upada Dani Olmo koji je „dobio“ kapetansku traku i vjerujem kako će zabiti ili asistirati protiv Albanije. Osim njega, tu je i naš Joško Gvardiol koji će, vjerujem, briljirati protiv Italije.

Pomalo iznenađujuće, fantasy junak moje momčadi u prvom danu zadnjeg kola je vratar Mađarske, Peter Gulacsi. Zaradio je čak 19.10 bodova i čisto sumnjam da ću Mikea Maignana uopće uvrstiti u momčad. Većina golmana teško zaradi više od 10 bodova, a Gulacsijevih gotovo 20 bodova teško će Maignan nadmašiti protiv slabašne Poljske.

Momčad Fantaziste Momčad Fantaziste (Foto: GOL.hr)

RETROSPEKCIJA EURO 2021: NIKOLA VLAŠIĆ (42 boda)

U zadnjih nekoliko tekstova prisjećam se hrvatskih junaka u svakom kolu prošlog Eura. Na temelju statistika, još jednom sam izdvojio najboljeg hrvatskog igrača, ovaj put u utakmici trećeg kola protiv Škotske. Odluka je pala na Nikolu Vlašića. Dakle, na temelju statistika u toj utakmici, prema pravilima bodovanja u našem fantasyju, smiksao sam broj bodova koliko bi skupio, da je recimo, naš europski nogometni fantasy tad postojao. Kako se ono kaže, što bi bilo kad bi bilo.

Vlašić je zabio jedan zgoditak, onaj prvi. Osim njega strijelci su bili Luka Modrić, prekrasnom trivelom, i Ivan Perišić, glavom nakon prekida. Osim pogotka, Vlašić je bio odličan u duelima, a imao je i nekoliko kvalitetnih driblinga.

POČETNIH 11: 5 BODOVA

POBJEDA: 3 BODA

GOL: 17 BODOVA

TOČNA DODAVANJA : 2.3 BODA

NETOČNA DODAVANJA: -1 BOD

OSVOJENI DUELI:  8 BODOVA

IZGUBLJENI DUELI:  -0.5 BODOVA

UDARCI U OKVIR: 2 BODA

USPJEŠNI DRIBLINZI: 6 BODOVA

VRAĆEN POSJED: 2 BODA

IZGUBLJEN POSJED: -1.8 BODOVA

Nikola Vlašić Nikola Vlašić (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

USUSRET SKUPINI B

Kao i u skupini A, susreti skupine B igrat će se u isto vrijeme, i to od 21 sat. Hrvatska će za prolazak skupine morati pobijediti Italiju, a Albanija će protiv, vrlo vjerojatno, kombinirane postave Španjolske, pokušati napraviti iznenađenje i doći do pozitivnog rezultata. Sretno našima, vjerujem da mogu odigrati najbolje što znaju.

Ususret tim utakmicama, izdvojio sam po jednog igrača iz svake reprezentacije za kojeg smatram da bi mogao skupiti najviše bodova.

1. DANI OLMO (Španjolska – 8.4 kredita)

U prošlom članku sam ga najavio i pisao o njemu kao igraču koji će dobiti već minutažu protiv Albanije. Kad igra za reprezentaciju od prve minute bude jedan od najboljih, a ne sumnjam da će „Olmić“ pomoći Hrvatskoj protiv Albanije

2. ARMANDO BROJA (Albanija – 9.9 kredita)

Španjolski stoperi nisu najbrži i često dolaze vrlo visoko, a isto tako i stoje dosta široko na travnjaku. Smatram kako će za Albaniju od prve minute krenuti brzi Broja, koji bi svojom hitrinom mogao iskorištavati dubinu i prostor koji će ostaviti centralni braniči „Furije“.

3. MARIO PAŠALIĆ (Hrvatska – 14.3 kredita)

Nemam nekakvo racionalno objašnjenje. Jednostavno, imam osjećaj da će Pašalić biti fantastičan i da će zabiti ili asistirati protiv Talijana. Opasan je u igri glavom, sjajno koristi međuprostor i dubinu, a i voli ulaziti iz drugog plana. Let him cook, što bi se reklo internetskim vokabularom.

4. MATEO RETEGUI (Italija – 16.1 kredita)

Ne poznajemo ga dovoljno, a kako najavljuju talijanske tiskovine, Luciano Spaletti će ga poslati na travnjak od prve minute protiv Hrvatske. Brz i okretan, mogao bi stvarati probleme našima, ali vjerujem da će hrvatska obrana odigrati najbolju utakmicu grupne faze i zaustaviti ovog, inače naturaliziranog Talijana iz Argentine, koji je prošlu sezonu odradio u dresu Genoe.

Toliko od još jednog fantazističkog dnevnika, pratite nas i dalje, ali i igrajte Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider