Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TKO SU BILI NAJVEĆI JUNACI?

Dnevnik jednog fantazista (10) Gotovo je drugo kolo, otvoren je novi rok za transfere

Iza nas je fantastičan drugi krug utakmica na Euru u nogometu.

Dnevnik jednog fantazista (Foto: Profimedia/gol.hr)

Prvo kolo je prolazilo polako i sve je djelovalo kao da je film „Beskrajan dan“. Utakmica u 15 sati, pa u 18 i na koncu u 21 sat, i tako ispočetka sutradan. Čisti hedonizam.

Gotovo identično bilo je i u drugom kolu što se tiče termina igranja utakmica, ali je nekako sve prošlo dosta brže, kao da nas želi podsjetiti da se bliži kraj grupne faze. Isti onaj osjećaj kad pogledate deset epizoda jedne sezone najdraže serije u jednoj noći ili danu. Europsko prvenstvo je u suštini bingewatching i šteta je što se takav način gledanja nogometa bliži kraju početkom trećeg kola.

U svakom slučaju, iza nas je još jedno kolo, ono drugo, a to znači da se poprilično brzo moramo pripremiti i za posljednje, treće kolo, koje se igra po skupinama.

Već ranije sam rezimirao gotovo sve utakmice drugog kola, ostale su posljednje tri koje su se odigrale. Dvije u skupini F i jedna u skupini E. Gruzija je uspjela izvući bod protiv Češke, ili bolje rečeno, Češka je uspjela izvući bod jer su gubili, iako su imali dvostruko više prilika od svojih protivnika. Završilo je 1:1. Portugal je bio najuvjerljiviji od svih, s visokih 3:0 torpedirao je Tursku. I na kraju, Belgija je pobijedila Rumunjsku 2:0, iako sam dojma da je tu moglo pasti još više pogodaka.

Kao i za svaki dan i za svako kolo, pripremio sam listu igrača koji su skupili najviše bodova. Dakle, ovaj put se to samo odnosi na ovaj zadnji dan drugog kola, a izdvojio sam po jednog igrača iz svake reprezentacije.

GRUZIJA – Georges Mikautadze (22.7 bodova)

Prije same utakmice najavio sam ga u prošlom tekstu kao igrača koji bi vam mogao donijeti velik broj bodova, a to se i ostvarilo. Najbolji je strijelac Gruzije na Euru, zabio je dva pogotka i to je znak da odličnog Gruzijca čeka zanimljivo ljeto, odnosno postavlja se pitanje hoće li ostati u francuskom Metzu. Još jednom je pokazao svoje nogometne vještine, a najteži zadatak ga čeka u trećem kolu, utakmica protiv Portugala.

ČEŠKA – Patrik Schick (31.5 bodova)

I njega sam najavio u prošlom tekstu kao igrača koji jednostavno mora zabiti gol protiv Gruzije. Upravo je Schick bio jedni češki strijelac, ali daleko je to od one forme s prošlog Eura kad je bio najbolji strijelac. Češka je u teškoj situaciji i mora se izvlačiti protiv opasne Turske, ali ako Schick bude ponovno pucački raspoložen, turska obrana imat će težak posao zaustaviti ga.

PORTUGAL – Bernardo Silva (32.5 bodova)

Igrač koji je nekako previše dugovao na velikim natjecanjima za Portugal bio je Bernardo Silva. U dresu Manchestera Cityja je uvijek bio opasniji za protivnički gol negoli u dresu reprezentacije. Protiv Turske je bio briljantan, zabio je pogodak i bio jako razigran među linijama protivničke obrane.

TURSKA – Hakan Calhanoglu (16.3 bodova)

Teško je u Turskoj bilo pronaći junaka, odnosno nije ni postojao u porazu, ali jedan od rijetkih koji je uspio držati konce igre u veznoj liniji bio je Calhanoglu. Interov fantazista bio je na razini, ali što mu to vrijedi kad ga ekipa nije baš pratila. No, neće previše očajavati jer ga čeka najvažnija utakmica do sad, ona protiv Češke.

BELGIJA – Kevin De Bruyne (40. 3 bodova)

Još jedan igrač kojeg sam najavio. Gotovo nemoguće je bilo da vidimo De Bruynea onako nevidljivog kao protiv Slovačke. Ovaj put je dominirao travnjakom, radio je što je htio i bio prvo ime čitavog susreta. Kad ti igrač sam donese 40+ bodova, onda znaš da je bio fantastičan. Kapetan Belgije se zagrijava, a kako odigrati loše kad nosiš prekrasne dresove dizajnirane kao omaž pustolovinama Tintina.

RUMUNJSKA – Andrei Burca (14.9 bodova)

Kad ti je stoper koji igra u Saudijskoj Arabiji igrač s najviše bodova, onda znaš da nešto nije u redu. Iako, naš fantasy voli bodovno nagraditi obrambene igrače, pa vas ovo ne mora ni čuditi. Isto tako. nije ovo kritika saudijskoj ligi, samo opaska onim igračima koji su otišli u pustinju odmarati, a ne igrati nogomet. Burca je odigrao kvalitetan dvoboj, iako je njegova reprezentacije primila dva pogotka. No, uvijek treba izvući pozitivne stvari iz svakog poraza!

Najbolji nakon drugog kola Najbolji nakon drugog kola (Foto: gol.hr)

Za kraj drugog kola vidite i konačnu listu igrača s najviše bodova. Prvi na listi je Slovenac Žan Karničnik s 43.5 bodova, a deseto mjesto zatvara Nijemac Jonathan Tah s 32.2 boda.


NAJVEĆI PEHISTI NAKON PRVA DVA KOLA?

Nakon što sam pogledao češku i belgijsku utakmicu, odlučio sam u svojoj glavi napisati barem mali dio članka posvećen najvećim pehistima. Nikad u povijesti se nije dogodilo da se nekome ponište tri pogotka u dvije utakmica Eura, a s druge strane, rijetko kad smo vidjeli da netko tako nesretno pogriješi u samo dva kola velikog natjecanja. Kako bi zapjevao Zlatko Pejaković: „Nesretnik sam od rođenja….“

Prvi je naravno Romelu Lukaku, kojemu su poništena dva pogotka protiv Slovačke i jedan protiv Rumunjske. Da su mu ti golovi priznati, bio bi najbolji strijelac Eura i, kako sam izračunao, drugi po redu igrač s najviše fantasy bodova. Zaradio bi 73.7 bodova umjesto 31.7, koliko ima nakon prva dva kola. Jedini igrač s više bodova bio bi Jamal Musiala koji je skupio 79.3 bodova. Računica nam kaže sljedeće: 31.7 + 3x14 (broj utakmica puta broj bodova za svaki postignuti zgoditak) = 73.7 bodova.
 

Romelu Lukaku Romelu Lukaku (Foto: gol.hr)

Najbolji strijelci:

Najbolji strijelci Najbolji strijelci (Foto: gol.hr)

Drugi je Robin Hranac, inače igrač Viktori Plzen i reprezentativac Češke koji je zabio autogol i igrao rukom u kaznenom prostoru, nakon čega je Gruzija zabila iz penala. On je zapravo nakon dva kola zaradio i dosta bodova, ukupno 26.8. Recimo, da nije zabio autogol i bio krivac za penal, imao bi 20 bodova više, ukupno 46.8. Ovako se mora zadovoljiti s upalo manje bodova nego je mogao zaraditi.

Robin Hrnac Robin Hrnac (Foto: gol.hr)

PRIJEDLOZI ZA TRANSFERE

Nakon prvog kola sam izdvojio nekolicinu igrača za koje sam mislio da bi mogli biti kvalitetan izbor za transferiranje u vašu fantasy momčad. Velika većina se pokazala u pravom svijetlu, tako da nošen vjetrom točne osobne procjene, izdvajam novu listu petorice igrača i jednog izbornika koje bi bilo dobro imati u svojoj momčadi u trećem kolu.

Ovo su moji prijedlozi za transfere, krenimo redom:

1. DANI OLMO (8.4 kredita)

Za španjolskog virtuoza koji je nekoć igrao u Dinamu, morate izdvojiti samo 8.4 kredita, što stvarno nije puno. Španjolska je sa šest bodova već osigurala put u osminu finala, što znači da će izbornik De la Fuente malo izmijeniti momčad. Vjerujem kako je Olmo siguran član u početnoj postavi Španjolske protiv Albanije i kako je to savršena prilika da se dokaže svom izborniku i pokaže sve što zna. Očekujem pogodak ili asistenciju od njega.

2. KYLIAN MBAPPE

Francuska je gotovo sigurno prošla skupinu, ali pitanje je koja će završiti. Ono što je sigurno, Didier Deschamps ne želi ostati na samo četiri boda i završiti kao treći u skupini, već će tražiti uvjerljivu pobjedu protiv jedine reprezentacije koja je već ispala, Poljske. Zato smatram kako će, usprkos ozlijedi nosa i maski koju će nositi, Kylian Mbappe zaigrati od prve minute. Najveća zvijezda Eura propustila je prošlu utakmicu, a još uvijek nije zabio pogodak na Europskim prvenstvima. Vrijeme je da se prekine taj negativan trend suše golova za novog igrača Reala iz Madrida.

3. DIOGO JOTA

Portugal je kao i Španjolska s dvije pobjede prošao dalje, što znači da će odmarati i njihov izbornik Roberto Martinez. Džoker s klupe i jedan od igrača s najboljom konverzijom prilika je Diogo Jota. Napadač Liverpoola bi trebao zaigrati od prve minute, a pošto Portugal igra protiv Gruzija koja dopušta velik broj udarac prema svojim vratima, vjerujem kako će jedna ili dvije Jotine lopte proći u mrežu sjajnog Giorgija Mamardashvilija.

4. KEVIN DE BRUYNE

Ako ga slučajno nemate, vrijeme je da ga uvrstite u svoju ekipu. Kapetan Belgije se diže u formi, a Belgija u utakmici protiv Ukrajine ima imperativ pobjede jer nakon dva kola u skupini E, sve reprezentacije imaju po tri boda. Popularni KDB će dati sve od sebe da upiše još barem gol ili asistenciju, a sigurno neće htjeti da mu djeca budu u suzama kao nakon poraza protiv Slovačke.

5. MARIO PAŠALIĆ (14.3 kredita)

Nastavljam patriotski, iako me nije pretjerano išlo u izboru hrvatskih reprezentativaca. No, naši će sigurno odigrati najbolju utakmicu do sad na Euru, a jedan od onih koji će igrati od prve minute je Mario Pašalić. Veznjak Atalante u dobroj je formi, a od njega priželjkujem ulazak iz drugog plana i pogodak glavom u mrežu nemoćnog Gianluigija Donnarumme.
IZBORNIK: DIDIER DESCHAMPS
Francuska mora i želi pobijediti, a zadnja utakmica u grupi je ona protiv Poljske. Njihovi protivnici već su ispali i Deschamps se nameće kao logičan izbor za trenera. Naravno, pokušajte napraviti dobitnu kombinaciju da sve bude u okvirima vaše financijske situacije u fantasyju.


RETROSPEKCIJA EURO 2021.: NAJBOLJI NAKON DRUGOG KOLA

Ponovno sam se zaigrao i pripremio za vas novu rundu najboljih igrača na Euru 2021. godine nakon određenog kola. Ovaj put, izabrao sam trojicu igrača s najvišim ocjenama na prošlom Euru nakon drugog kola. Na temelju njihovih statistika, prema pravilima bodovanja našeg nogometnog europskog fantasyja, smiksao sam broj bodova koji bi imali da je, recimo, tijekom tog Eura postojao naš fantasy.

1. GARETH BALE protiv Turske (45.6 bodova)

Gareth Bale 2021. Gareth Bale 2021. (Foto: gol.hr)

2. MANUEL LOCATELLI protiv Švicarske (52.5 bodova)

Manuel Locatelli 2021. Manuel Locatelli 2021. (Foto: gol.hr)

3. ROBIN GOSENS protiv Portugala (44 boda)

Robin Gosens Robin Gosens (Foto: gol.hr)

MOJA MOMČAD: NAKON DRUGOG/ZA TREĆE KOLO

Više nego zadovoljan sam svojim izborima, ali i bodovnim stanjem nakon drugog kola. Prvo kolo bilo je poražavajuće i pravim se da se nije ni dogodilo. S druge strane, drugo kolo je jedna puno ljepša priča i zapravo ostaje žal što nisam uspio uhvatiti barem stotinjak bodova više kroz prvi krug. Šteta, ali idemo dalje i nema stajanja.

Kapetan mi je bio Jamal Musiala koji je donio više bodova nego što sam na prvu očekivao. Jedino što sam mogao promijeniti je da sam kapetansku traku „dao“ Kevinu De Bruyneu, koji je imao nešto više bodova od mladog Nijemca. U svakom slučaju, obrana je bila na razini, skupila je popriličan broj bodova. Šteta, što nitko od naših reprezentativaca koje sam imao u momčadi nije odigrao na visokoj razini, ali imaju priliku to promijeniti u dvoboju protiv Italije.

Na koncu, 276.3 boda u drugom kolu, briljantan rezultat koji me svrstao u top 100 igrača u Hrvatskoj, gledajući samo to drugo kolo.

Moja momčad nakon drugog kola Moja momčad nakon drugog kola (Foto: gol.hr)

Što se tiče moje momčadi za treće kolo, u okviru svojih financija, napravio sam nekoliko transfera. Nova lica u ekipi (ili povratnici) su: Kylian Mbappe, Barnabas Varga, Steve Maignan, Joakim Maehle, Dani Olmo te izbornik Hjulmand Kasper.
Za Mbappea sam već sve napisao, Varga bi mogao biti opasan iz sjene u dresu Mađarske, za Maehlea očekujem da probudi onog Maehlea s prošlog Eura.

Isto tako, pisao sam koliko bi opasan Olmo mogao biti u tom zadnjem kolu protiv Albanije, a odlučio sam odriješiti kesu za vratara, tako da u momčad upada Maignan jer smatram kako bi Francuska mogla biti uvjerljiva protiv Poljske, i to bez primljenog gola. Na koncu, izbornik. Nije mi ostalo puno kredita, izbor je pao na izbornika Danske, a njegovu reprezentacija čeka Srbija protiv koje vjeruju da mogu ostvariti pozitivan rezultat.

Moja momčad za treće kolo Moja momčad za treće kolo (Foto: gol.hr)

Pratite nas i dalje te ne zaboravite, igrajte Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

 Završetkom drugog kruga sukladno tablici i pravilima nagradnog natječaja imamo sljedeće dobitnike:

1. mjesto – Dragica Borevac
2. mjesto – Biljana Njegovan Borevac
3. mjesto – Božidar Pakasin
4. mjesto – Karlo Markota
5. mjesto – Antun Jedvaj

Čestitamo i sretno u nastavku natjecanja!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider