Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Dinamov poučak: Kako baciti 5 milijuna eura u vjetar

Dinamo je u posljednje tri godine na otpremnine igračima koji 'ipak nisu zadovoljili' potrošio vrtoglavih 40 milijuna kuna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što je zajedničko Balabanu, Šokoti, Nowotnyu, Kochu, Cufreu i Papadopoulosu? Odgovor nije težak. Riječ je o igračima za koje je u vrhuncu karijere Europa čula, ali i koji su u zalasku karijere otišli u jedan klub za unosne novce, i nisu zadovoljili. Točnije, klub ih se nakon pola godine, godinu odlučio riješiti. Posljednji Dinamovi promašaji Cufre, Pap i Glavina stajat će Dinamo malo manje od milijun eura otpremnine. Točnije, Cufre je slobodan igrač s 400 tisuća eura otpremnine, Papadopoulos bi trebao dobiti 500 tisuća, a Glavina 60.

Smiješno je da je Dinamo još i dobro prošao s otpremninama. Naime, da su ostali do isteka ugovora Cufre i Pap bi dobili malo više od 3 milijuna, ovako je Dinamo 'uštedio' 2 milijuna eura. No nisu svi igrači imali razumijevanja za Dinamovu lošu politiku dovođenja ili postupanja prema igračima. Najbolji primjer su Balaban i Šokota koji su nakon dugog natezanja iz Dinama otišli sa milijun, te 850 tisuća eura otpremnine.

>> Promašaji: Cufre već otišao, Pap pakira kofere

Jens Nowotny i Josip Kuže su se s Dinamom na 'obostrano zadovoljstvo' rastali s 450 tisuća eura u džepu, Georg Koch s 400 tisuća eura. Tu su još i Branko Ivanković, Guela, Mario Cvitanović, Hrgović s oko 200 tisuća eura otpremnine. U posljednje tri godine Dinamo je ukupno potrošio 5 milijuna eura, ili gotovo 40 milijuna kuna na 'otpuštanje' igrača i trenera. Čini se kao da pri svakom dovođenju zvučnijeg imena u Dinamu zavlada euforija zbog 'perverzno' dobrih pojačanja, no uskoro se pokaže da je novac bačen u vjetar. S druge strane Badelj, Tomečak, Barbarić, Lovren i Kramarić putokaz su kako je ulaganje u vlastite, mlade snage najbolje rješenje.

No, toga kao da nisu svjesni ni u Hajduku, koji je u posljednje 4 godine doveo čak 52 igrača sa strane. Kao prava pojačanja ili igrače na kojima su kasnije zaradili prodajom ističu se tek Musa, Rukavina, Andrić, Skoko i Vejić. Koliko to god čudno zvučalo Dinamova politika isplaćivanja otpremnina igračima još je i odlična u odnosu na Hajdukovu. Naime, Splićani je još i nemaju, trenutno je oko 60 igrača pod profesionalnim ugovorom. Primjerice, Florin Cernat potpisao je ugovor na tri godine vrijedan malo više od milijun eura, a praktički nije ništa igrao ovu polusezonu.

>> Reja tjera 'pola' igrača: Ne znam gdje ću s Cernatom

Splićani očito još jašu na velikoj novčanoj injekciji koju su u klub ubrizgali veliki dioničari. No, kad tad velik broj ugovora stanjit će Hajdukov račun. Krajnje je vrijeme da se krene u igračku čistku, odnosno na bolnu ali isplativiju varijantu sporazumnih otpremnina s igračima koji Hajduku ne trebaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider