Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Boj se kuha

Dinamo i Hajduk vodit će veliku bitku i izvan terena: Modri sustižu Bile i opasno prijete

Dinamo ubrzanim korakom povećava prihode od prodaje dresova, fan-shop radi sve bolje, a značajno raste članstvo kluba te utjecaj na društvenim mrežama…

Dinamo i Hajduk u klubu 100 milijunaša (Foto: Ante Cizmic / Ivana Nobilo / CROPIX)

Otkako su se dogodile demokratske promjene u Dinamu i otkako je nova vlast preuzela vođenje maksimirskog kluba, poslovni rezultati koji nisu vezani izravno za momčad, primjerice prodaju igrača ili zaradu od UEFA-inih nagrada, kontinuirano napreduju, i to sprinterskim korakom.

Poljud iz zraka Formalno započeo projekt obnove Poljuda: Evo koliko novca je Vlada dodijelila Splitu divider

Riječ je o prodaji dresova, odjeće, suvenira i raznih drugih artikala s grbom Dinama. Hajduk je na polju marketinga, i to u najširem smislu, dominirao zadnjih godina u Hrvatskoj, no Dinamo mu se približava ubrzanim korakom, a kako stoje stvari, u nekim segmentima uskoro bi ga mogao i preteći. Usporedbe Dinama i Hajduk neizbježne su na svim poljima, od terena do marketinga i prodaje dresova.

Dinamo sustiže Hajduk u prodaji dresova

Prema podacima Marinke Akrap, članice uprave splitskog kluba, Hajduk je prošle godine prodao oko 30 tisuća dresova, a otpočetka ove sezone oko 17 tisuća. Kako doznajem iz maksimirskih izvora, Dinamo je ove godine, dakle od 1. siječnja, prodao ukupno 23,5 tisuće dresova. Od toga 11 tisuća dok je dobavljač bio Adidas, a 12,5 tisuća otkako je Castore preuzeo sponzorstvo, a to je bilo po završetku prošle sezone.

Cristiano Ronaldo Tajne luksuzne jahte Cristiana Ronalda: Evo koliko stoji kupnja i održavanje divider

Dinamov fan-shop podigao je prihode za čak 90 posto u odnosu na prošlu godinu, a najbolji dani za prodaju tek dolaze. To je jasno kraj godine, božićni i novogodišnji blagdani. Otkako je Castore sponzor, prodano je preko 20 tisuća različitih artikala, ne računajući dresove.

Dizajniranje dresova sa zagrebačkim i hrvatskim motivima 

U Maksimiru ponosno ističu da su uspjeli dogovoriti suradnju s Castoreom pod uvjetom da aktivno sudjeluju u kreiranju dresova i odjeće, a ne da ih moraju birati iz već ponuđen kataloga proizvođača, kako to ide kod Adidasa. Već su neke linije izbačene, a i nadalje navijači mogu očekivati zagrebačke i općenito hrvatske motive na dresovima. Primjerice, takvu mogućnost Hajduk nema.

Gorica - Rijeka Poznati hrvatski klub ide u privatizaciju: Pronašli ulagača koji je spreman uložiti milijune eura divider

Sljedeće sezone Castore bi trebao izbaciti dresove koji su u cijelosti dizajneri od strane Dinamovih ljudi zaduženih za tu problematiku. Broj članova kluba također raste ubrzanim tempom. Trenutačno je na 49,700, tako da se može očekivati da će za koji dan probiti 50 tisuća. Hajduk je tu još u velikoj prednosti, ima 123 tisuće članova, no s obzirom na progresiju rasta, može se očekivati da će Dinamo nastaviti ubrzano sustizati Hajduk.

Rast na društvenim mrežama

U Maksimiru trljaju ruke i zbog velikog rasta utjecaja na društvenim mrežama. Prema nekim istraživanjima, Dinamo je na prvo mjestu po aktivnosti, sadržaju, iskorištenim mogućnostima, vizualno-tekstualnom nastupu i raznovrsnosti na svojim društvenim kanalima. Hajduk je i dalje dominantan što se tiče prosječnog posjeta domaćih utakmica i prodaje ulaznica, ali Dinamo i tu napreduje. Doduše, ne tako brzo kao u ostalim navedenim parametrima.

Gennaro Gattuso i Bruno Durdov Hajdukovi mladi igrači oduševili Gattusove bivše suigrače: "Ne mogu vjerovati da njih trojica već igraju ozbiljno" divider

Kako god, Dinamo dostiže Hajduk u nabrojanim segmentima, u nekima ga je možda i pretekao, ali tek u sljedećoj godini mogao bi se razviti opasan boj. Dva najveća hrvatska kluba borit će se za vodstvo u Hrvatskoj, kako na travnjaku tako i na prodajno-marketinškim poljima.

U tom smislu, oba naša velikana približavaju se europskim standardima i značajno napreduju u povećanju prihoda od segmenata koji nisu usko vezani za rezultat. To je način kako da se smanji rizik u poslovanju, odnosno ovisnost o neizvjesnim ishodima kao što su prodaja igrača i nastupi u Europi. U svakom slučaju, to je pohvalno.

Nova vlast pokrenula procese

Nova Dinamova vlast najavila je prilikom preuzimanja maksimirskog žezla da želi što brže uvesti odgovorno i održivo poslovanje, povećati prihode od sponzora, marketinga, fan-shopa i ulaznica, te tako stvoriti uvjete za kontinuirani rast maksimirskog kluba.

Samo na taj način hrvatski klubovi mogu smanjiti stresove koje izazivaju lošiji transferni prijelazni rokovi i nastupi u Europi. Naravno, prodaja igrača i UEFA-ine nagrade i dalje će činiti glavninu prihoda najvećih hrvatskih klubova, ali udio tih prihoda treba smanjiti koliko god je moguće, a vidimo da je moguće.

U Dinamu se godinama malo radilo na tom planu i zbog toga je nastao jaz prema Hajduku, koji je na planu marketinga posljednjih desetak godina stajao puno bolje nego na terenu. Kod Dinama je sve bilo obrnuto. Naoko je to paradoks, ali sve ima svoje objašnjenje.

Neiskorišteni potencijal

Nekadašnji maksimirski vlastodršci bili su ušuškani i uljuljkani u velikim transferima i prihodima koji su stizali od UEFA-e. Nije im se previše dalo baviti navijačima i marketingom. To im je čak smetalo. Prevladavao je osobni interes tadašnjih čelnih ljudi, a ne kluba. Samo oni znaju zbog čega se toliko dugo čekalo s otvaranjem fan-shopova i značajnijim ulaganjima u marketing. Neiskorišteni potencijal bio je golem.

Stoga je dolaskom nove vlasti i promjenom klupske politike prema navijačima eksponencijalni rast na tom polju zapravo očekivan. U Maksimiru se napokon slažu neke stvari, no treba još malo vremena da se sve posloži i da se dosegne efektivni maksimum na svim poljima.

Prostora ima još jako puno, i u Zagrenu, pogotovo na razini cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ponajprije u Bosni i Hercegovini gdje ima jako puno Dinamovih navijača. Tako da se može očekivati kako će Dinamov marketing nastaviti ubrzano rasti u sljedećem razdoblju i uskoro preuzeti vodeću ulogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Navedeni iznos Gradu Splitu je dodijeljen za studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju Gradskog stadiona Poljud. ✅⚽

📸: PIXSELL
🗣: "Način na koji se ta dva mladića razvijaju stvarno je na ponos svima nama u Dinamu i onima koji su tu bili prije mene." ⚽

📸: Damir Krajac / CROPIX
VOX POPULI o jednoj od najkontroverznijih sudačkih odluka u povijesti Vatrenih... ⚽✅✌

📸: Damir Krajač/CROPIX
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱