Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri dobro zaradili

Dinamo u Europskoj ligi: Divovi u najjačoj skupini koju može izvući

Otkad je uveden ovaj format Europske lige - a to je posljednjih deset godina - Dinamu će ovo biti peti nastup u tom natjecanju.

Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Hrvatski prvak Dinamo nije se uspio plasirati u Ligu prvaka, ali će igrati u Europskoj ligi. Ali i to je napredak, s obzirom na lanjsko ispadanje u kvalifikacijama. I ne samo to: Dinamo će u Europskoj ligi imati više izgleda za iskorak, koji čeka gotovo 50 godina.

Otkad je uveden ovaj format Europske lige - a to je posljednjih deset godina - Dinamu će ovo biti peti nastup u tom natjecanju. U Ligi prvaka u istom razdoblju bio je četiri puta, a lani je ostao bez Europe.

Naravno da je Liga prvaka mnogo prestižnije natjecanje, što se primjerice vidi već iz novčanih nagrada. Plasman u Ligu prvaka nagrađuje se s čak 15 milijuna eura, a u Europsku ligu: 3 milijuna.

Međutim, razlika ipak nije tolika! Dinamo je ključnu stvar napravio plasmanom u posljednje pretkolo, što mu je donijelo dodatnih pet milijuna eura, pa su Modri ukupno zaradili lijepih osam milijuna.

Ali i dalje: velika je razlika i u nagradama za bodove osvojene u skupini. Dinamo će za svaki osvojeni bod dobiti 190 tisuća eura, dok je u Ligi prvaka honorar gotovo pet puta veći: 900 tisuća eura za svaki bod. Međutim: bodovi se u Ligi prvaka osvajaju iznimno teško.

Za razliku od toga, Dinamo je u dosadašnja četiri nastupa u Europskoj ligi više puta bio nadomak drugog mjesta i plasmana dalje. Tri puta je osvojio treće mjesto u skupini, sa šest ili sedam osvojenih bodova. A jedan put bili su posljednji, sa samo jednim bodom. Sad je cilj napokon proći skupinu i igrati "proljeće u Europi".

A koga Dinamo može dobiti za protivnike u skupini? Kvalifikacije završavaju tek sutra, i to se još ne zna. Ali prema trenutačnom stanju stvari, ovo je moguća najjača skupina koju Dinamo može izvući: Chelsea, Milan i francuski Rennes. Vrlo atraktivno, gotovo kao u Ligi prvaka! Ostale varijante mogu biti manje atraktivne, ali i više prolazne.

Sve ćemo doznati - prekosutra! U petak u 13 sati, kada je na rasporedu izvlačenje skupina Europske lige. A natjecanje: počinje za tri tjedna, 20. rujna.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider