Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hvale vrijedan projekt

Dinamo organizirao obilazak stadiona za slijepe i slabovidne navijače

U sklopu održavanja CAFE Akcijskog tjedna (2.-10. ožujka), tijekom kojeg se dodatno ističe važnost integracije osoba s invaliditetom u nogomet, Dinamo je organizirao taktilni obilazak stadiona Maksimir za slijepe i slabovidne navijače.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Projekt je nazvan ''Dodirni povijest Dinama'', a ideja je bila pružiti navijačima posebno iskustvo povodom povijesnih trenutaka i uspjeha koje klub u ovom trenutku ostvaruje.

Već prošle godine Dinamo je organizirao prvi takav obilazak stadiona, međutim ove godine slijepi i slabovidni navijači premijerno su imali priliku sudjelovati u taktilnom obilasku. Osim narativnih priča tijekom šetnje stadionom, slijepe i slabovidne osobe mogle su po prvi puta u povijesti osjetiti i doživjeti svoj klub, uz taktilno iskustvo određenih eksponata.

Na određenim lokacijama obilaska stadiona bile su izložene kartice s tekstovima na Brailleovom pismu kako bi svi navijači mogli sami saznati o čemu se točno radi, dok su bili izloženi neki zanimljivi eksponati i predmeti.

Razgled je započeo u prostoru prve momčadi, odnosno u hodniku legendi u kojem je klupski kroničar Miroslav Tomašević pročitao neke od citata legendarnih igrača zagrebačkog kluba te im ispričao malo o povijesti kluba. Goste iz Udruge slijepih Zagreb u svlačionici je zatim u ime prve ekipe pozdravio mladi prvotimac Nikola Moro koji je dolaskom oduševio sve prisutne. Zahvalio im je u ime kluba što su redovni pratitelji utakmica Dinama na Maksimiru kroz projekt audio deskripcije za slijepe i slabovidne navijače te je odgovorio na neka zanimljiva pitanja o prvoj momčadi.

U svlačionici prve momčadi navijači su mogli opipati aktualni dres i loptu, kao i golmanske rukavice Dominika Livakovića i kopačke nekoliko prvotimaca.

Uslijedila je šetnja kroz tunel za igrače kako bi posjetitelji stekli doživljaj izlaska igrača na maksimirski travnjak, a zatim je druženje nastavljeno uz teren i na pomoćnoj klupi. Bio je to pravi doživljaj za navijače koji nisu skrivali oduševljenje, posebno zbog činjenice da priliku za ovako nešto do sada još nisu imali.

U 'Plavom salonu' slijepi i slabovidni navijači mogli su dodirnuti najvažnije trofeje koje klub čuva u svojim vitrinama. Pehari prvenstva i Kupa Hrvatske, Superkup i Kup velesajamskih gradova iz 1967. godine. Izložene su bile i dvije lopte iz 1967. godine, među kojima i ona najvrijednija - iz finala KVG-a protiv Leeds Uniteda.

"Sretni smo i zadovoljni suradnjom s Dinamom koja je počela projektom audio deskripcije utakmica na stadionu Maksimir. U ovom obilasku stadiona sudjelovalo je 35 članova i pratitelja naše udruge, a ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Slijepe i slabovidne osobe imale su priliku doživjeti taktilno iskustvo, osjetiti brojne eksponate poput lopte, dresa, rukavica, kopački, a osim toga na puno je lokacija bio izložen opisni tekst na Brailleovom pismu kako bismo lako pratili sadržaje. Posebno bih istaknuo posjet Plavom salonu gdje smo mogli dodirnuti trofeje iz Dinamove bogate povijesti i svima nam to jako puno znači. Sigurno ćemo to pamtiti zauvijek", izjavio je izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

Podsjetimo, klub od 2017. godine provodi projekt audio deskripcije utakmica Dinama za slijepe i slabovidne navijače uživo na Maksimiru, a za aktivnost ''VIP doživljaj utakmice za navijače s intelektualnim teškoćama'' održanu prošle godine za vrijeme CAFE Akcijskog tjedna, Dinamo je osvojio nagradu CAFE-a (partnera UEFA-e) za najbolju inicijativu godine.

"Velika nam je čast imati mogućnost organizirati ovakav projekt za slijepe i slabovidne navijače Dinama. Jedino uz ovakve aktivnosti i uz isticanje važnosti jednakosti možemo pokrenuti neke velike promjene u društvu. A to je svakako suzbijanje diskriminacije i još veća integracija osoba s invaliditetom u nogomet. Htjeli smo kroz taktilno iskustvo omogućiti dodatni doživljaj našim navijačima, jako smo sretni što su svi bili oduševljeni i sigurno ćemo projekt nastaviti provoditi", dodala je stručnjakinja za nove medije i časnica za gledatelje s invaliditetom GNK Dinamo Iva Cigrovskij.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider