Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima nagaznih mina

Kao nikad dosad – četiri koraka: Dinamu je otvoren put do plasmana u Ligu prvaka, ali…

U Maksimiru su osigurali naslov prvaka i bez većih opterećenja čekaju kraj sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred nogometašima Dinama su još dvije utakmice do kraja ove sezone, finale Kupa u srijedu protiv Istre 1961 u Velikoj Gorici i sraz sa Šibenikom na Maksimiru u posljednjem kolu HNL-a.

Modri će htjeti osvojiti Kup kako bi zaokružili ponajbolju sezonu u povijesti kluba (dvostruka kruna plus četvrtfinale Europske lige), ali svoj glavni zadatak već su ispunili – naslov prvaka je potvrđen još prije nekoliko kola stoga u Maksimiru već pogledavaju prema onome što ih čeka na ljeto, a to su kvalifikacije za Ligu prvaka.

Po prvi puta otkako je bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini reorganizirao sustav kvalifikacija hrvatski prvak u proboj do Lige prvaka mora krenuti iz prvog pretkola. To znači da će Dinamo za ulazak u najprestižnije klupsko natjecanje morati proći čak četiri prepreke: prvo, drugo, treće pretkolo plus play-off.

Na tom putu će, zahvaljujući svom respektabilnom koeficijentu (44.500) Modri imati status nositelja u sva četiri navrata, ali unatoč tome postojat će nekoliko nagaznih mina koje će u Maksimiru svakako htjeti izbjeći.

Prvo pretkolo kreće još dok se bude igrao Euro

U prvom pretkolu, koje će se igrati već 6./7. (prve utakmice) i 13./14. srpnja (uzvrati), Dinamovi potencijalni suparnici su prvak Bjelorusije Šahtjor Soligorsk, prvak Irske Shamrock Rovers, velški Connah's Quay Nomads, islandski Valur, norveški Bodo Glimt. Ovisno o raspletu u nacionalnim prvenstvima u preostalih nekoliko tjedana, na taj popis mogu dospjeti još i finski HJK Helsinki, latvijska Riga, pa i kazahstanski prvak Kairat.

Drugo pretkolo (prve utakmice 20./21. srpnja, uzvrati 27./28. srpnja) donosi možebitni okršaj s mađarskim prvakom Ferencvarošem koji je lani eliminirao Modre u trećem pretkolu, a tu će među nenositeljima još biti i ciparska Omonia, litvanski Žalgiris, slovački Slovan Bratislava, sjevernomakedonska Škendija Tetovo, gruzijski Dinamo Tbilisi

U trećem pretkolu na stare znance?

Iduća stepenica je treće pretkolo, dotad će se već dosta toga isprofilirati, pa će tako, ako prethodne odrade ono što se od njih očekuje, među nenositeljima biti bugarski prvak Ludogorec i švedski Malmo, dva kluba koja su Zagrepčani u proteklom desetljeću na šokantan način izbacivali iz pretkola Lige prvaka.

U završnoj bitci za ulazak u elitu, Dinamo će, ne bude li većih iznenađenja, igrati protiv nekog od ova četiri kluba: Olympiacos, Young Boys, Crvena zvezda, Rangers. Termini tih utakmica su 17. i 18. odnosno 24. i 25. kolovoza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider