Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo je igrom pregazio raspadnuti Osijek: Famozna Bjeličina druga sezona i početak problema (za koje je i sam kriv)

Dinamo je u derbiju potpuno nadigrao Osijek i zasluženo slavio s 2:0 u Gradskom vrtu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad igrate iloše, i sreća vam obično okrene leđa. To se u derbiju upravo dogodilo Osijeku, koji je u velikom padu forme. U Puli protiv Istre očajno, u Gradskom vrtu protiv Dinama ništa bolje.

Dinamo je u prvom poluvremenu igrom pregazio Bjeličinu demoraliziranu momčad, koja je očito izgubila samopouzdanje nakon onog debakla u Sofiji.

Nakon prvih 45 minuta Zagrepčani su vodili samo 1:0, a lako je moglo biti i 3:0. Bila je to igra mačke i miša. Modri su sabili domaćina u mišju rupu iz koje nisu mogli izaći barem pola sata. Još prvih 15 minuta Osijek je kako-tako parirao, a onda je uslijedila totalna dominacija aktualnog prvaka, koju je okrunio golom Dinamov igrač na odlasku Kristijan Jakić.

HNL golovi: Osijek - Dinamo 0:1 (Jakić)

Početkom drugog dijela Osijek je promijenio formaciju i zaigrao agresivnije, nije imao neke izražene šanse, ali dobio je poklon paket s mašnom na vrhu. Mladi Šutalo neoprezno je udario dlanom Miereza i Ivan Bebek je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku.

Pilj je izveo najstrožu kaznu baš onako kako je Osijek igrao – loše. Poluvisoka lopta, idealno za svakog vratara, baš za paradu. Livaković ga je pročitao i obranio.

Osijek u slobodnom padu

Osječani su imali sjajnu šansu izjednačiti i vratiti se u utakmicu. Po igri to ne bi bilo zasluženo, ali tko te pita, taj gol bi možda raširio krila domaćinu i tko zna što bi bilo u nastavku.

Međutim, kad ne ide, ne ide nikako. Čini mi se da je Bjelica zaustavio Miereza, ako sam dobro zamijetio, koji je htio pucati. Mierez je promašio neke penale u nedavnoj prošlosti, a i na njemu je napravljen prekršaj, pa je valjda to bio razlog zašto je Bjelica dao prednost Pilju. Nije pogodio.

HNL golovi: Osijek - Dinamo 0:2 (autogol Lončara)

Da peh bude veći za domaćine, desetak minute poslije primili su doista bizaran autogol. Nakon smušene reakcije domaće obrane, koja nije dobro očistila ubačaj Oršića, Osječani su zabili sami sebi. Tu je bio kraj, tim autogolom pale su sve osječke nade u mogući preokret. Izgubili su i ono malo vjere što im je ostalo nakon promašenog penala.

Osijek je u slobodnom padu koji neće biti tako lako zaustaviti. Bjelica se prvi put sudario s ovakvom krizom otkako je sjeo na klupu jedinog slavonskog prvoligaša. Je li to ona famozna druga Bjeličina sezona, kada su mu znala kola kretati nizbrdo u klubovima u kojima je radio, tek će vrijeme pokazati.

Krznar spašen barem do daljnjeg

Što se tiče Dinama, jasno je da bi ga ova pobjeda mogla vratiti u život. Modri su bili grogirani nakon šoka protiv Šerifa, nasušno im je trebao pozitivan rezultat u Gradskom vrtu da smire atmosferu i sačuvaju trenera, barem do daljnjeg.

Damir Krznar ne može biti miran, morat će nastaviti pobjeđivati. I njemu i Bjelici dobro će doći reprezentativna stanka da preslože redove i vide kako dalje. Posebno se to odnosi na Bjelicu. Neću reći da mu se stolac zatresao, daleko od toga, pa pretrpio je tek prvi domaći poraz otkako je preuzeo Osijek, no ako se ovaj trend nastavi, neće mu biti ugodno.

Osijek na početku sezone igra loše, a očekivalo se da će biti još bolji nego prošle sezone. Momčad i trener zajedno su već godinu dana, odradili su prve ljetne pripreme. Logično je bilo očekivati bolju i tečniju igru.

To se zasad ne vidi. Osijek i dalje igra „teško“, nekako teretno, teško zabija pogotke, a lako ih prima. Znalo se da neće tu biti neke razigranosti, nema Osijek momčad za „jogu bonitu“, no ipak se očekivala veća fluidnost i daljnji napredak, iako nisu dovedena neka posebna pojačanja. Sve je to tanko.

Bjelica mora izvući kola iz gliba ili neće biti dobro 

Treneri žive od pobjeda, poraze nitko ne voli i malo tko će primijetiti da svlačionica nije ojačana, nego je realno oslabljena. Sad se vidi kolike Osijek ima problema na bekovskim linijama. Nisam siguran da je Bjelica bio za to da se prodaju neki igrači, ali on ujedno obnaša i dužnost sportskog direktora, menadžer je engleskog tipa i sigurno ga se pita. 

Kako god, u nogometu se uvijek gleda što je sad, a ne što je bilo. Krediti iz prošlosti brzo ispare. Bjelica je preiskusan da ne bio zna kako u nogometu nema nedodirljivih. Kolo sreće brzo se okreće, posebice u trenerskom poslu.

Međutim, ako je tko sposoban i spreman izvući Osijek iz gliba u koji je zapao, onda je to upravo Bjelica. Neće se on tako lako predati, bit će tu još velike borbe. U Dinamu moraju na to računati.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider