Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Susjedi izravno u Ligu prvaka

Dinamo drži Hrvatsku u igri, ali Srbija je daleko odmakla i blizu je povijesnog uspjeha

Hrvatska na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata sada ima 26.650 bodova, ali nije se pomaknula sa 17. pozicije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povijesna pobjeda Dinama protiv West Hama u Londonu važna je Modrima, ali i cjelokupnom hrvatskom klupskom nogometu.

Hrvatska na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata sada ima 26.650 bodova, ali nije se pomaknula sa 17. pozicije. Međutim, za 16. Grčkom sada zaostaje samo 0.50, a za ciljanim 15. mjestom, odnosno Turskom 0.350 bodova.

Dobra je vijest što su razlike male, a loša je što će Hrvatska teško dodatno napredovati jer ima samo jednog predstavnika u europskom kupovima, to je Dinamo, a ždrijeb u doigravanju za nastavak natjecanja u Europskoj ligi neće biti nimalo lagan. Naime, Dinamo će igrati protiv jednog od klubova koji su zauzeli treće mjesto u skupinama Lige prvaka. Prema nekim izračunima, najveće su šanse da to budu Sevilla, Barcelona ili Atalanta.

Danska i Češka su za petama Hrvatskoj, a imaju više preostalih predstavnika u europskim kupovima, točnije u Konferencijskoj ligi. Danci čak tri, a Česi dva. Budući da će njihovi klubovi vjerojatno imati i lakši ždrijeb, lako je moguće da će na kraju sezone skupiti više bodova i preteći Hrvatsku.

Podsjećamo da 15. mjesto donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2023./2024. te ukupno pet predstavnika u europskim kvalifikacijama za dvije godine. Nije nemoguća misija, ali realno je teško ostvariva.

Najveći skok posljednjih godina napravila je susjedna Srbija, koja je prestigla Ukrajinu i trenutačno je na 11. mjestu sa 31.675 bodova. To je najbolji plasman Srbije u povijesti.

Budući da su Crvena zvezda i Partizan izborili prolaz dalje u Europskoj ligi (Zvezda kao prva) i Konferencijskoj ligi (Partizan kao drugi), Srbija ima veliku šansu ostati na toj poziciji, a u tom slučaju bi imala pet predstavnika u Europi, od toga će jedan najvjerojatnije izravno u Ligu prvaka, a drugi u kvalifikacije Lige prvaka, dok će preostala tri u kvalifikacije za Europsku ligu.

Podsjećamo da je Bešiktaš ove sezone izborio izravan plasman u Ligu prvaka, a Turska je bila na 11. mjestu. Razlog je taj što je Chelsea osvojio Ligu prvaka i uz to se u domaćem prvenstvu izravno plasirao u Ligu prvaka. Na taj način otvorilo se mjesto za izravan plasman asocijaciji koja je na 11. poziciji, a to je bila Turska.

Kako 12. Ukrajina nema više predstavnika u Europi, a 13. Belgija i 14. Švicarska imaju još samo po jednog predstavnika, a već solidno zaostaju bodovno, Srbija će, prema svemu sudeći, imati izravnog predstavnika u Ligi prvaka.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider