Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zbrka s terminima

Derbi Hajduk – Dinamo odigrat će se sa sedam mjeseci zaostatka?! Evo kako stoje stvari

Utakmica Hajduk - Dinamo, koja se trebala igrati sredinom rujna u sklopu devetog kola Hrvatski Telekom Prve lige, još uvijek nije dobila svoj termin.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljetno-jesenski dio sezone Prve HNL je završio, a hrvatski nogometni prvoligaši uspjeli su u ovo pandemijsko vrijeme odigrati sve utakmice osim jedne i to one najveće.

Hajduk i Dinamo trebali su odmjeriti snage na Poljudu još tamo u sklopu devetog kola, ali najveći derbi hrvatskog sporta odgođen je na zahtjev Zagrepčana koji su iskoristili svoje pravo na odgodu jedne prvenstvene utakmice za vrijeme sudjelovanja u grupnoj fazi Europske lige.

Modrima se, nakon što su u četvrtak 16. rujna ugostili West Ham na Maksimiru, nije išlo na Poljud u nedjelju 19. rujna. Uputili su zahtjev za odgodom, povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni to je i uvažio pa je veliki derbi odgođen.

Kalendar je, zbog Dinamova sudjelovanja u skupini Europske lige, ali i činjenice da su i Bili i Modri ostali u SuperSport Hrvatskom nogometnom kupu do četvrtfinala, jesenas bio pretrpan pa je derbi prolongiran za zimsko-proljetni dio sezone.

Budući da na službenoj stranici Prve HNL još uvijek nije određen termin odigravanja, kontaktirali smo povjerenika Breznog da bismo saznali ima koji datum figurira kao glavna opcija.

"U ovom trenutku najizvjesnije je da će se zaostali derbi odigrati 20. travnja", rekao nam je Brezni.

UEFA-ino pravilo "60 minuta"

Zašto baš tada?

"Zato jer je to jedina srijeda na proljeće u kojoj se ne igraju niti UEFA-ina natjecanja niti naš Kup pa onda nismo ograničeni sa satnicom utakmice", pojašnjava Brezni:

"Naime, onda kada se prvenstvene utakmice igraju u terminima UEFA-inih natjecanja, tada te utakmice moraju završiti najkasnije 60 minuta prije nego li krenu susreti Lige prvaka i UEFA je tu jako rigorozna, na to moramo paziti."

U prijevodu, ako Dinamo ispadne od Seville u play-offu nokaut faze Europske lige, derbi bi se na Poljudu mogao igrati, primjerice, u srijedu 9. ožujka. Međutim, s obzirom da se tu večer igra i Liga prvaka u kojoj su termini odigravanja utakmica 21:00, to bi značilo da derbi na Poljudu mora najkasnije završiti u 20:00. U tom slučaju, termin početka utakmice od 18:00 bio bi rubni jer nije nemoguće, dapače vrlo je izvjesno da se (zbog VAR-a i mogućih prekida prouzrokovanih uporabom pirotehničkih sredstava), utakmica oduži i na preko dva sata.

Srijeda 9. ožujka u 17:30?

Dakle, ne bi bilo nikakvih problema da se derbi odigra u srijedu 9. ožujka s početkom u 17:30, ali evo što kaže Brezni:

"Da, teoretski bi se moglo igrati tada, ali još uvijek ne znamo hoće li tada iz Europske ili Konferencijske lige netko od istočnjačkih klubova igrati tu srijedu umjesto u četvrtak. Primjerice, Zenit ili Maccabi Tel Aviv. Kada su oni domaćini, onda su termini njihovih utakmica ranije po srednjoeuropskom vremenu."

Razlog zbog kojeg se raniji termini od te srijede 9. ožujka ne uzimaju u opticaj također se odnose na pretrpanost kalendara. U srijedu 2. ožujka Dinamo je slobodan jer je ispao iz Kupa, ali zato Hajduk igra na Poljudu polufinale protiv Gorice. U dva tjedna prije toga Modri imaju odmjeriti snage sa Sevillom (dva četvrtka, 17. i 24. veljače), dok u srijedu 9. veljače juniori Hajduka u Ligi prvaka mladih dočekuju Atletico Madrid na Poljudu.

Srijeda 2. veljače je prazna, ali...

Slobodna ostaje srijeda 2. veljače, između prvog i drugog kola nastavka, ali u tom terminu prednost bi mogao dobiti Superkup iz 2020. godine. Utakmica prošlogodišnjeg prvaka Dinama i osvajača Kupa Rijeke još uvijek nije odigrana, prošlo je godinu i pol otkako joj se traži termin i ona će, čini se, dobiti prednost pred zaostalim derbijem.

Zaključno, sva je prilika da ćemo na odigravanje utakmice devetog kola morati čekati sedam mjeseci, od 19. rujna do 20. travnja.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider