Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nema kraja problemima

Beckhamov san postaje noćna mora: Je li njegov veliki projekt osuđen na propast?

Ambiciozni plan Davida Beckhama suočava se s mnogim preprekama.

David Beckham (Foto: AFP) (Foto: Afp)

David Beckham u siječnju je dobio zeleno svjetlo za osnivanje novog kluba u najjačoj američkoj nogometnoj ligi MLS-u. Beckham je dobio dopuštenje nakon četiri godine borbe; klub koji još nema ime igrao bi u Miamiju, a prve utakmice očekuju se 2020. godine.

Međutim, budućnost ovog projekta u najmanju je ruku upitna. Kao najveća prepreka Beckhamu i skupini investitora koju je okupio nameće se izgradnja stadiona. Beckham i njegovi partneri predložili su već pet lokacija, ali svaka je zbog različitih razloga naišla na probleme i/ili otpor.

U trenutku dobivanja zelenog svjetla za osnivanje kluba kao lokacija je figurirala četvrt Overtown, ali taj je projekt u međuvremenu (najvjerojatnije) napušten, iako su Beckham i njegovi partneri tamo već kupili zemlju. Pored otpora lokalnog stanovništva, građevinski magnat Jorge Mas, jedan od najvećih investitora, htio je atraktivniju i veću lokaciju za novi sportski kompleks.

Beckham i partneri pronašli su je na golfskim terenima Melreese, ali naišli su na žestok otpor. Radi se o javnom zemljištu i jedinim javnim golfskim terenima unutar grada Miamija, na kojima tisuće djece prolazi školu golfa, najčešće besplatno. Peticija protiv izgradnje već ima više od 20.000 potpisnika.

Beckhamovi investitori obećali su veliki sportski kompleks koji bi, osim stadiona, sadržavao poslovne prostore, park i nekoliko nogometnih terena otvorenih za javnost. Kompleks bi, prema njihovim najavama, stvorio 11.000 radnih mjesta i – što je izrazito bitno u ovom slučaju – u potpunosti bio financiran privatnim kapitalom.

Građani Miamija već su se jednom opekli s izgradnjom stadiona. Novi dom bejzbolske momčadi Marlinsa otvoren je 2012., a porezne obveznike stajat će čak 2,5 milijardi dolara jednom kada i zadnja rata kredita dođe na naplatu.

Budući da je Melreese javno zemljište, građani će na referendumu u studenom odlučiti hoće li se tamo graditi novi stadion. Ako Beckhamova skupina investitora i dobije zeleno svjetlo, bit će u velikoj stisci s vremenom ako žele zaigrati u MLS-u od 2020. godine. Jedno je sigurno - ambiciozni Beckhamov plan neće se ostvariti bez novih problema.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider