Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velika ljubav prema klubu

Navijači žive za utakmice Ferencvaroša, a na to je jako puno utjecala - infrastruktura

Reporter Dnevnika Nove TV Milan Stjelja proveo je dan uoči uzvrata Ferencvaroša i Dinama u društvu mađarskih navijača u Budimpešti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometaši Dinama deklasirali su mađarskog prvaka Ferencvaroš u uzvratnoj utakmici 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka. Nakon 1:1 u Zagrebu u uzvratu u Budimpešti bilo je 4:0 za Modre.

Iako je mađarska reprezentacija slavila na tom istom stadionu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za predstojeće Europsko prvenstvo, mađarski nogomet nije na razini hrvatskog, ali je zato kada su stadionu i infrastruktura u pitanju - prilično daleko.

Reporter Dnevnika Nove TV Milan Stjelja bio je u Budimpešti na uzvratnoj utakmici, te je uoči susreta proveo dan oko stadiona razgovarajući s domaćim navijačima, koji su vrlo pasionirani kada je Ferencvaroš u pitanju.

Na utakmici protiv Dinama, navijači mađarskog prvaka počeli su pristizati na svoj stadion Groupama Arenu čak i 3 sata prije utakmice. Zanimalo nas je zašto tako rano i što uopće mogu raditi na stadionu sve to vrijeme? Koga god smo pitali, svi su nam rekli da postoji samo jedan razlog: druženje s prijateljima ili u krugu obitelji.

"Da, ovdje smo zbog osjećaja. Sretni smo što smo došli ranije. Pjevamo prije utakmice i to je vrlo važno za nas."

A kako i ne bi došli toliko rano, kada na stadionu mogu i prigristi nešto. Izbor nije velik, radi se o grickalicama, sendvičima i pommes frittesu, ali čini se da Mađarima baš savršeno ide uz omiljeno pivo.

Ovo je stadion na kojem sve utakmice igra i mađarska reprezentacija, a u vlasništvu je države. Cijeli projekt stajao je, možemo slobodno reći, svega 40 milijuna eura, a Mađari su oduševili i trajanjem radova: samo 14 mjeseci. Ukupan kapacitet je 22 tisuće sjedećih mjesta.

Na kojima se navijači uz natkriveni krov zaista osjećaju jako ugodno, pa nije ni čudno da žure doći što je prije moguće.

"Radio sam do 3 sata i rekao svom šefu da moram otići s posla."

* I razumio je?

"Da, naravno."

* Pustio vas je?

"Da."

Mnogi su ljubav prema klubu naučili od svojih očeva.

"Svaki put, on bi išao na stadion, a ja bih bio tužan, pa bi mi majka obojila lice u boje Ferencvaroša. Ja bih samo slušao što se događa na televiziji i znao sam da je moj otac na stadionu."

* Imate li svoju djecu?

"Da, imam dvoje."

* Vodite li ih na utakmice?

"Da, naravno. Sin mi je imao godinu i pol dana kada sam ga prvi put doveo na stadion."

I tako smo se iz prve ruke uvjerili koliko kvalitetna infrastruktura utječe na izgradnju onoga u nogometu najsvetijeg - navijačke baze.

Upoznajte dječaka iz Hrvatske čija je fotografija obišla cijeli svijet Toma Efendić, dječak čija je fotografija obišla svijet (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) Samuel Edouk i Toma Efendić (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) Toma Efendić, dječak čija je fotografija obišla svijet (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) +3 Toma Efendić, dječak čija je fotografija obišla svijet (Foto: Robert Matić / hajduk.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider