Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ZALUDIO EUROPU

Čudesni klinac napokon je zdrav, a to se vidi na jednako čudesnim igrama Leverkusena

Florian Wirtz, trenutno najveći dragulj svjetskog nogometa nosi desetku vodeće momčadi Bundeslige.

Alex Grimaldo i Florian Wirtz (Foto: Afp)

Još kad se kao 17-godišnjak pojavio u seniorskoj momčadi Bayer Leverkusena, bilo je jasno da je Florian Wirtz jedan poseban nogometaš.

Posebno je oduševljao svojom zrelošću, koja nikako nije odavala momka koji je preskočio juniore i odmah iz U-17 momčadi završio među seniorima. I to tako da je odmah preuzeo važnu ulogu. Razumijevanje nogometa bilo mu je već tada na visokoj razini, ali i talent u baratanju loptom također je na prvu bio neupitan. Bilo je jasno kako mu Peter Bosz nije slučajno dao priliku među velikim dečkima.

Tek kad je krenuo pokazivati sve što može - teška ozljeda

U sezoni 2020./21. i 2021./22 već je polako preuzeo ulogu glavnog ofenzivca u momčadi, a onda se dogodilo ono najgore za mladog nogometaša. Dva mjeseca prije 19. rođendana, ligametni koljena otkazali su poslušnost.

Wirtz je dotad odigrao već 78 utakmica za prvi sastav, upisavši 19 pogodaka i 22 asistencije. Propustio je idućih devet mjeseci i ukupno 43 utakmice, vrativši se u prosincu prošle godine.

Nije povratak bio lak nakon takve ozljede, ali Xabi Alonso je vrhunski odradio posao s njim. Pametno ga je koristio, a onda zajedno s njim odradio fenomenalno proljeće, gdje je izborena Europa koju početkom sezone nitko nije očekivao. Zajedno s Europskom ligom, gdje su došli do polufinala protiv Rome, Wirtz je odigrao 25 utakmica uz četiri pogotka (jedan u Bundesligi) i osam asistencija (šest u ligi).

Brzo je vratio svoju ulogu glavnog igrača

Je li netko očekivao da će već naljeto preuzeti svoju još ranije projiciranu ulogu lidera? Navijači Leverkusena velikim dijelom da, jer su znali kakav dragulj posjeduju. Osim toga, zbog oporavka od teške ozljede, Wirtz je imao mirno ljeto, nitko se nije raspitivao za transfer, što već na zimu, a sigurno idućeg ljeta više neće biti slučaj. Sad se mogao mirno pripremiti za novu sezonu.

Ako čitate ovaj tekst, sigurno znate da Bayer trenutno drži prvo mjesto u ligi, s devet pobjeda i jednim neodlučenim susretom, protiv Bayerna u gostima. Wirtz je u deset utakmica upisao tri pogotka i četiri asistencije, no ne vidi se tu sva raskoš onoga što on nudi momčadi.

S razlogom ga se smatra glavnim igračem oko kojeg se sve vrti. Igra na poziciji ofenzivnog veznog u 3-4-2-1 formaciji, gdje je uz Jonasa Hofmanna svojevrsni slobodni ofenzivac. Iako Hofmann trenutno ima bolju statistiku, po pet golova i asistencija, neka šira slika ipak će reći da je Wirtz važniji igrač.

Konstantno traži priliku za slomiti protivnika i odlučiti utakmicu

U ovoj formaciji on ima priliku dodatno koristiti svoje razumijevanje igre i korištenje prostora. Može kombinirati ulaske u kanale i traženje lopte, ali može i uzeti loptu te sam krenuti kreirati.

Suradnja s izuzetno opasnim bočnim igračima, Frimpongom i Grimaldom također je bitan aspekt njegove igre, gdje spomenuti dvojac šalje ubojite lopte u kazneni prostor upravo nakon suradnje s Wirtzom, koji je potpuno zasluženo odjenuo dres s brojem 10. Tu je na kraju i fenomenalni Victor Boniface koji je savršeno preuzeo ulogu prvog napadača, a tamo će se konkurencija uskoro i pojačati, kad se napokon vrati Patrick Schick.

Statistika govori da se Wirtz u velikom broju kategorija nalazi unutar Top 10 u ligi, a sigurno bi bio još bolji da suigrači koriste sve prilike koje im stvori. Njegova statistika od 84 posto kompletiranih dodavanja također izgleda impresivno ako uzmemo u obzir da je njegov stil igre sve samo ne siguran. Wirtz konstantno traži priliku za napraviti nešto što će izbaciti obranu ili ih barem iznenaditi, konstantno traži potez kakav lomi utakmicu i često do njega dolazi.

Statistika Floriana Wirtza Statistika Floriana Wirtza (Foto: Sofascore)

Uvid u statistiku omogućio Sofascore

Osim toga je i najčuvaniji igrač Apotekara, onaj koji nerijetko dobiva i svog posebnog čuvara u određenim prilikama. Ali, i dalje on svoj posao uglavnom uspijeva uspješno odraditi. Itekako je sposoban i izludjeti obranu kao u slučaju fantastičnog pogotka protiv Freiburga (pogledati OVDJE). 

Hoće li Leverkusen uspjeti zadržati formu te parirati jednako dominantnom Bayernu, puno će ovisiti upravo o tome kako će do kraja sezone igrati Wirtz. Vrlo lako moguće njegove posljednje sezone u klubu jer kad krenu slijetati ponude, teško će Bayer imati luksuz zadržati ga još neko vrijeme u svojim redovima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider