Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uskrsli velikan

Tko su mogući protivnici Osijeka? Nogometni Frankenstein ili Romantičari zanimljivog imena

Zanimljivi protivnici čekaju osječke bijelo-plave...

CSKA Sofia i OFK Titograd (Foto: Twitter/Facebook) (Foto: Twitter/Facebook)

Svoje protivnike u drugom pretkolu Europske lige doznali su Hajduk i Osijek. Splićani će u Latviju ili Albaniju, a Osijek u Crnu Goru kod Titograda ili Bugarsku kod CSKA Sofije.

CSKA Sofija je – uz Levski – jedan od povijesno dva najveća bugarska kluba, ali posljednjih godina prošao je neobičan put od bankrota i gašenja do povratka u vrh bugarskog nogometa.

Prije četiri godine izbačeni su u treću ligu zbog nagomilanih dugova. Tamo su, i to kao amateri jer nisu mogli dobiti profesionalnu licencu, postali prvi trećeligaš koji je osvojio Kup Bugarske. To im je ujedno i posljednji trofej, a nedugo nakon toga službeno su bankrotirali.

Međutim, klub je uskoro "uskrsno" kao pravi nogometni Frankenstein. Radi se zapravo o bivšem klubu Chavdar Etropoleu, kojem je investitor Griša Gančev promijenio ime u PFC CSKA 1948, a zatim izvršio fuziju sa svojim bivšim klubom Litexom.

Možda dočekamo derbi CSKA protiv CSKA

Takva kreacija ponovno je promijenila ime - kao CSKA-Sofia dobili su licencu za nastup u elitnom rangu bugarskog nogometa. Zanimljivo, paralelno se pojavila još jedna sljedbenica likvidiranog velikana koja nosi ime FC CSKA 1948, a prošle sezone bila je četvrta u drugoj ligi, pa nije nemoguće da uskoro dočekamo susret dvaju CSKA-ova…

Političko-pravno-financijske zavrzlame na stranu, ovaj CSKA s kojim će možda igrati Osijek prošle sezone se borio za naslov s Ludugorecom, koji već osam sezona vlada bugarskim nogometom. Na kraju su bili drugi s pet bodova zaostatka za novim-starim prvakom, a blizu su bili i sezonu ranije kada je Ludogorec osvojio prvenstvo s tri boda viška.

Po Transfermarktu vrijede 23,38 milijuna eura, oko osam više od Osijeka. U momčadi imaju puno stranaca, a najvrijedniji je Portugalac Tiago Rodrigues – tri milijuna eura. Bijelo-plavi će zasigurno imati poprilično težak zadatak ako Crnogorci ne prirede iznenađenje i eliminiraju Bugare.

Crnogorci skloni promjenama imena

A kad govorimo o crnogorskom predstavniku, i oni su skloni relativno čestim promjenama imena. Klub je nastao 1951. kao Mladost, a deset godina kasnije postali su OFK Titograd, kako se tada zvala Podgorica. Kao i beogradski OFK, nose nadimak Romantičari.

Pod tim imenom igrali su sve do 1992. kada su vratili ime Mladost, da bi prošle godine ponovno postali – OFK Titograd.

Kako god se zvali, Romantičari će vjerojatno, sukladno svom nadimku, ostati romantični izletnik u europske kupove. Njihova momčad vrijedi tek 2,96 milijuna eura ili manje od najskupljeg igrača CSKA Sofije Rodriguesa, a njihov prolazak dalje bio bi veliko iznenađenje.

Do siječnja ove godine trener im je bio Igor Pamić, najpoznatija šilterica hrvatskih terena i bivši trener Žminja, Istre, Karlovca i Hrvatskog Dragovoljca. U momčadi im uglavnom igraju Crnogorci, a od ''egzotičnih'' pojačanja tu su po jedan Kamerunac, Senegalac i Korejac. Nijedan igrač ne vrijedi više od 250.000 eura.

Prvi susret CSKA-a i Titograda na rasporedu je 11. srpnja u Bugarskoj, dok je uzvrat tjedan dana kasnije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider