Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Čileanski fanatici Vatikanu: Kanonizirajte 'luđaka' Bielsu!

Organizacija čileanskih nogometnih fanatika (AFFC) pokrenula je preko vlastite internet-stranice kampanju kojoj je cilj kanonizacija izbornika reprezentacije Marcela Bielse (55)...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Proglasiti argentinskog trenera prvim nogometnim svecem u povijesti cilj je udruge koja se inicijativu o tome sprema poslati u Vatikan.

Kampanju su u AFFC-u počeli pozvavši nogometne navijače da na svojim prozorskim staklima upale digitalnu svijeću i ostave je gorjeti u cilju pokretanja procesa kanonizacije. Na inicijativu su u nogometom zaluđenoj naciji odmah pozitivno reagirali mediji, te u ovom trenutku u Čileu gori više od 70.000 svijeća, i to prije prve utakmice Čilea na Svjetskom prvenstvu, koju Bielsini izabranici igraju sljedeće srijede protiv Hondurasa u Mbombeli.

U ovom trenutku u Čileu gori više od 70.000 digitalnih svijeća

Čileanska je nogometna reprezentacija izborila nastup na Svjetskom prvenstvu prvi put nakon 1998. godine. Stvorilo je to u najdužoj južnoameričkoj državi fanatičnu euforiju. Bielsa je u tome smislu protumačen kao čovjek koji je jednoj slabašnoj reprezentaciji udahnuo ambiciju, strast i skolonost igrača obranaškom nogometu modificirao u napadački, poprilično pritome pomladivši reprezentaciju.

'Taj nam je čovjek dao momčad punu talenta, dao nam je viziju, vjeru i ideju: učiniti ga prvim nogometnim svecem!', stoji u televizijskom spotu UFFC-a.

Bielsa, koji je na klupi reprezentacije od 15. kolovoza 2007. godine, sprema se nakon SP-a napustiti posao u Čileanskom savezu. Pokretanje inicijative za njegovom kanonizacijom, nadaju se navijači-fanatici, trebalo bi ga odbiti od tog nauma.

Bielsa, i sam poznat kao trener-fanatik, kojeg zovu 'El loco' - Luđak, i kojeg su već ranije Čileanci predlagali za predsjednika države, diletantski je krahirao s reprezentacijom Argentine na SP-u 2002. godine ispavši nakon triju utakmica u skupini. Izjavio je prošle godine, nakon što se s Čileom plasirao na SP, da je na video-rekorderu odgledao i izanalizirao 25.000 utakmica, da postoji 28 sustava igre, 11 načina postizanja gola i 17 obrambenih postavki!

'Golovi se uvijek događaju po sličnoj matrici, tako da znam da će se svaki dogoditi na određen način. Isto se događa s igrom u obrani. Sve se ponavlja u beskonačnom slijedu. No, sve to ne znači da na nogomet gledam kao na matematiku ili mehaniku', rekao je tom prilikom Bielsa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider