Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U POTRAZI ZA ČUDOM

Chelsea večeras odlazi po nešto što je do sada napravio tek njihov mrski rival

Tek je jednom u povijesti nokaut faze Lige prvaka nadoknađen domaći poraz od dva pogotka razlike.

Cesar Azpilicueta (Foto: Afp)

Prije samo šest dana, čudesni Karim Benzema bacio je Stamford Bridge u očaj. S tri pogotka potopio je aktualnog prvaka Europe, a realno je reći da je mogao spremiti i još kojeg u Mendyjevu mrežu.

Pogodak Kaija Havertza donio je nadu, posebno nakon što je postignut za 1:2, no to je bila samo nada. Završilo je 1:3.

Nada postoji dok god se igra

Nada naravno nije ugašena sve dok se igra, posebno ako je pred momčadi 90 minuta te ako je potrebno upisati pobjedu od dva pogotka razlike, što je u nogometu zapravo jedna potpuno normalna situacija. No, koliko je normalna u četvrtfinalu Lige prvaka? Ili u bilo kojoj utakmici drugog kruga, odnosno nokaut faze. Ne uzevši u obzir kakvog protivnika Chelsea ovog puta ima protiv sebe?

Ne baš često. Zapravo, u do sada odigranih 30 sezona, gdje možemo uključiti i ovu, 31., sudionik Lige prvaka je domaći poraz u nokaut fazi uspio nadoknaditi tek pet puta. Jednom sada već davne 1996. godine, zatim 2011. te čak tri puta onog ludog proljeća 2019. godine.

Što s porazom od dva pogotka razlike? On je nadoknađen tek jednom u povijesti. Uostalom, idemo se prisjetiti spomenutih pet slučajeva.

Preokreti nakon poraza u prvom susretu

1996., polufinale: Ajax - Panathinaikos 0:1, Panathinaikos - Ajax 0:3

2011., osmina finala: Inter - Bayern 0:1, Bayern - Inter 2:3

2019., osmina finala: Manchester United - PSG 0:2, PSG - Manchester United 1:3

2019., osmina finala: Ajax - Real Madrid 1:2, Real Madrid - Ajax 1:4

2019., polufinale: Tottenham - Ajax 0:1, Ajax - Tottenham 2:3

Jedino se Ajax vraćao dva puta

Prvi slučaj vezan je uz onaj čudesni Panathinaikos, koji je prvo u kvalifikacijama, u smiraju Oluje šokirao Hajduk na riječkoj Kantridi, a onda je u polufinalu u gostima šokirao branitelja titule. No, Ajax je u uzvratu došao do prvog od svoja dva ovakva preokreta. Inter je zahvaljujući golovima u gostima 15 godina kasnije iznenadio Bayern, dok smo 2019. vidjeli taj jedini slučaj preokreta poraza od dva pogotka razlike.

Manchester United u Pariz je došao nakon poraza 0:2 na Old Traffordu i od 30. minute imali su vodstvo 1:2, no PSG je bio momčad koja stvara više prilika. I onda je došla ta 91. minuta, udarac Diega Dalota gotovo iz očaja, udarac koji bi preletio vrata za dva-tri metra da nije putem pronašao ruku Kimpembea. VAR se oglasio, a Marcus Rashord je spremio kazneni udarac za prolazak u četvrtfinale.

Preostala dva slučaja pripadaju Ajaxu. Prvi je ona veličanstvena pobjeda u Madridu pod dirigentnskom palicom Dušan Tadića, a druga je njihov šokantni polufinalni poraz zbog kojeg su dugo sanjali Lucasa Mouru. Ono što je zajedničko svim ovim slučajevima, osim dva Ajaxova prolaza, je drama do posljednjih trenutaka utakmice.

Chelseaju promjena pravila ide u prilog

Chelsea ove sezone ipak ima jednu prednost u usporedbi s nekim ranijim slučajevima poraza u prvom susretu. Nema više pravila gola u gostima. To pravilo koštalo je njihove gradske rivale iz Arsenala čak dva puta. 2013. i 2015. godine oni su na domaćem terenu rezultatom 1:3 gubili od Bayerna, odnosno Monaca te su oba protivnika na njihovom terenu savladali rezultatom 0:2. Danas bi to bilo dovoljno za produžetke, onda je bilo dovoljno tek za utjehu.

Među potencijalnim preokretima vrijedi spomenuti još jedan, posebno zbog toga što je do njega umalo došlo na stadionu koju će ugostiti i današnji susret. Prije točno četiri godine i jedan dan Juventus je na Santiago Bernabeu došao s minusom 0:3, minusom kojeg su do 61. minute nadoknadili. Prvo je dva puta pogodio Mandžukić, a onda i Matuidi. Već su se svi pripremali za produžetke, kad je Benatia u kaznenom prostoru srušio Vazqueza, Buffon zbog prigovora dobio crveni karton, a Ronaldo hladnokrvno izveo kazneni udarac u 98. minuti.

Ovaj posljednji primjer svakako je dokaz da je sve moguće i da predaja prije izlaska na teren nikome ne smije biti opcija. Uostalom, londonskim plavima preokreti nisu strani, iako ne oni na gostujućem terenu.

Samo ćemo se prisjetiti onog kojeg njihovi navijači najbolje pamte. Proljeće 2012. godine, poraz od Napolija 3:1, a onda veliki preokret u Londonu. 3:1 nakon 90 minuta te pogodak Branislava Ivanovića u produžecima. Znate što se dogodilo dva mjeseca kasnije? Chelsea je podigao svima najdraži „ušati pokal“.

Predaje za Chelsea svakako nema, a hoće li uspjeti napraviti iznenađenje ovisit će većinom o njima te nakon toga o njihovim protivnicima vođenim od strane Carla Ancelottija. Neutralni promatrači bit će sretni već s time da plavi uspiju susret učiniti zanimljivim i neizvjesnim, a to mogu napraviti već samim time da postignu prvi pogodak. Nakon toga je dalje sve moguće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider