Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvojica posebno briljiraju

Čak četiri hrvatska trenera hit u Europi: Svi su vodeći u svojim ligama

Hrvatski nogometni treneri u inozemstvu rade izvrstan posao. Naime, nevjerojatna je situacija da su čak četiri hrvatska trenera u europskim ligama na vodećim pozicijama sa svojim klubovima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da Hrvatska nema samo talentirane nogometaše, već i izvrsne trenere posljednjih je godina sve jasnije. Nenad Bjelica s Lechom u Poljskoj, Igor Bišćan s Olimpijom u Sloveniji, Ivan Leko s Bruggeom u Belgiji te Igor Tudor u s Galatasarayjem u Turskoj trenutno su vodeći u svojim ligama.

"Stvorio se jedan sloj mladih, potentnih trener koji su napravili zavidne nogometne karijere i koji su ostavili traga u europskim velikim klubovima. I to im je jedan veliki poguranac u smislu lakšeg proboja u velike europske klubove'', rekao je Krunoslav Jurčić.

Nenad Bjelica godinama dobro radi, prvo s Austrijom pa Speziom, a sada je prvi u Poljskoj s Lechom. Igor Bišćan nakon što je izborio prvu ligu s Rudešom, otišao je u Olimpiju s kojom vodi u Sloveniji. No, najviše pozornosti trenutačno privlače Ivan Leko i Igor Tudor. Nekadašnji Hajdukovci i dobri prijatelji vrlo su uvjerljivi u jakoj belgijskoj, odnosno turskoj ligi.

Leko već 12 godina živi u Belgiji, a posljednje četiri radi kao trener. Nakon Sint-Truidena, stigao je poziv za veliki Brugge, Leko kaže i njega je iznenadio, no uprava kluba očito je dobro skautirala.

Igor Tudor u najveći je turski klub stigao pred kraj prošle sezone, ispunio očekivanja uprave, otpustio velike zvijezde poput Sneijdera i Podolskog, složio novu momčad te drži prvo mjesto sa šest bodova više od drugog Göztepea.

"Veliki gigant, jedan klub iza kojeg stoji gomila, jedna vojska, ogromna količina ljudi. Gospodski klub, od organizacije unutra do ljudi s kojima radim", govorio je Tudor u lipnju.

"Ja sam optimističan, znam da je Igor veliki radnik, da razumije materiju, da je potpuno unutra i s ovakvim fondom igrača mislim da će oni uvjerljivo osvojiti tursko prvenstvo", izjavio je Jurčić.

Tudor i Leko proveli su neko vrijeme kao glavni i pomoćni treneri u PAOK-u, a na počecima igračke karijere u Hajduku ih je trenirao Luka Bonačić.

''Mogu reći da su bili kao voda i vatra. Za Igora bi se reklo vatra, reklo bi se i agresivan, dok je Leko pokazivao jedan veliki flegmatizam. Dvije suprotnosti, ali bili su veliki prijatelji", rekao je Luka Bonačić.

Veliki prijatelji su i danas. Čuju se svakodnevno i kažu dijele ne samo zajednički posao već i veliku strast prema nogometu. A u posljednje vrijeme dijele i sjajne trenerske rezultate.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider