Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slavna revija na Wembleyju

Četiri Hrvata u All-Star momčadi Europe: Dvoboj o kojem je pričao cijeli svijet, dokaz da smo oduvijek imali svjetske klase

Dana 21. listopada 1953. u Londonu je odigrana utakmica između Engleske i izabrane momčadi Europe (4:4), u kojoj su nastupila čak četiri hrvatska nogometaša…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan 1953. odigrana je slavna revijalna utakmica između Engleske i Ostatka svijeta, kako su Englezi u svojem arogantnom stilu nazvali izabranu momčad Europe.

Inicijator utakmice bila je FIFA, a povod je bila proslava 90-godišnjice osnutka Engleskog nogometnog saveza (FA). Za Europu nisu zaigrali svi najbolji igrači, nije bilo, primjerice, reprezentativaca Mađarske, tada najbolje svjetske reprezentacije, ali sastavljena je vrlo respektabilna momčad, čiju su kralježnicu činili - Hrvati.

Četiri hrvatska nogometaša u All-Star momčadi Europe

Igralo se na Wembleyju pred 97 tisuća gledatelja, a utakmica je završila 4:4. Za hrvatski nogomet ova je utakmica izuzetno značajna jer su u All-Star momčadi Europe nastupila čak četiri hrvatska nogometaša: Bernard Vukas i Vladimir Beara igrali su tada za Hajduk, a Zlatko Čajkovski i Branko Zebec za beogradski Partizan.

U toj momčad komotno je mogao biti i Stjepan Bobek, ali nije moga nastupiti. Svi nabrojani igrači bili su dio momčadi jugoslavenske reprezentacije koja je 1952. osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Zlato je osvojio tada vrlo jaki Sovjetski Savez, čiji igrači također nisu bili pozvani na reviju. Na Svjetskom prvenstvu 1950. u Brazilu više-manje istovjetna momčad Jugoslavije u konačnom poretku zauzela je peto mjesto.

Spomenuti rezultati bili su povod za pozivanje hrvatskih nogometaša u izabranu momčad Europe. Jasan pokazatelj da je Hrvatska oduvijek imala svjetske klase. Zagreb je bio kolijevka hrvatskog i tadašnjeg jugoslavenskog nogometa. Bobek, Vukas, braća Čajkovski, Zebec, Crnković i mnogi drugi vrhunski nogometaši tog doba rođeni su Zagrepčani. Zagrebački klubovi Građanski, HAŠK i Concordia te splitski Hajduk osvajali su državna prvenstva još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Vukas i Zebec asistirali

U All-Star momčadi Europe nastupila su još tri Austrijanca (Zeman, Hanappi i Ocwirk), dok su Španjolci, Talijani i Nijemci imali po jednog predstavnika. Osim po broju, hrvatski nogometaši dali su značajan obol u akcijama kod golova i općenito u događanjima na terenu.
Vukas, Čajkovski i Zebec započeli su utakmicu od prve minute, dok je Beara ušao na poluvremenu umjesto ozlijeđenog Waltera Zemana.

Vukas je izborio jedanaesterac i upisao asistenciju, dok je Zebec imao dvije asistencije. Glavna zvijezda europske All-Star momčadi bio je slavni Ladislav Kubala, tada igrač Barcelone, inače rođen u Budimpešti, a u karijeri je igrao za Mađarsku, Čehoslovačku i Španjolsku, pa ga je teško svrstati. Englesku reprezentaciju predvodio je legendarni Stanley Matthews, koji je u tom trenutku imao 38 godina.

Iako je utakmica bila revijalnog karaktera, shvaćena je vrlo ozbiljno. Bila je to stvar prestiža i ponosa. Englezi su još uvijek bili neporaženi na svojem ozemlju, nisu izgubili 25 utakmica zaredom, pa su obje momčadi imale veliki motiv. Englezi su se spasili poraza u posljednjim trenucima utakmice.

Englezi se spasili sumnjivim penalom, no malo poslije Mađari im očitali lekciju

Kod rezultata 4:3 za Europu, dosuđen je vrlo dvojbeni jedanaesterac za domaćina. Čajkovski je navodno napravio prekršaj na Mortensenu, a budući engleski izbornik Alf Ramsey s bijele točke postavio je konačnih 4:4.

Izvješća kažu da je All-Star momčad Europe dominirala, no Englezi su se nekako izvukli i održali mit o nepobjedivosti na Otoku. Međutim, ne zadugo, jer mjeseca dana poslije na Wembley je stigla mađarska Laka konjica predvođena legendarnom postavom koju uvijek vrijedi izdiktirati - Grosics, Buzanszky, Lantos, Bozsik, Lorant, Zakarias, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Czibor - i održala pravu lekciju Englezima. Konačno su shvatili da više nisu najbolji, ni blizu. Neponovljivi Mađari u Londonu su pobijedili 6:3, a u uzvratu u Budimpešti pregazili su ih 7:1.

Engleska – All-Star Europa 4:4

Engleska (2-3-5): Merrick - Ramsey, Eckersley - Wright, Ufton, Dickinson - Matthews, Morthensen, Lofthouse, Quixall, Mullen.

Izbornik: Walter Winterbottom.

All-Star Europa (2-3-5): Zeman (Beara 46.) - Navarro, Hanappi - Čajkovski, Posipal, Ocwirk - Boniperti, Kubala, Nordahl, Vukas, Zebec.

Izbornik: Karel Lotsy (Nizozemska).

Strijelci: 0:1 - Kubala 6. ( 11-m na Vukasu), 1:1 Mortensen 7., 1:2 Boniperti 15. (asistent Zebec), 1:3 Boniperti 38. (asistent Vukas), 2:3 Mullen 40., 3:3 Mullen 48., 3:4 Kubala 63. (asistent Zebec), 4:4 Ramsey 89. (11-m).

Bivši Vatreni prognozira tko će osvojiti Ligu prvaka: Man City izgleda ispuhano, u Parizu su razočarani

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider